Δρ Μιχάλης Ροβανιάς: Να μάθουμε από το πάθημα μας με την αντιμετώπιση της πανδημίας -Συνέντευξη στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ»

Από την πανδημία έχουμε πάρει ένα καλό μάθημα αναφορικά με ζητήματα οργάνωσης και ετοιμότητας του συστήματος υγείας στη χώρα μας, αναφέρει ο Δρ Μιχάλης Ροβανιάς, Πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Κύπρου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ».  Ελπίζω, προσθέτει, να μάθουμε από το πάθημα μας και να είμαστε προετοιμασμένοι την επόμενη φορά.

Ο δρ Ροβανιάς σημειώνει τη μεγάλη συμβολή των πνευμονολόγων και της Πνευμονολογικής Εταιρείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας και τονίζει ότι στη συμβουλευτική, επιστημονική ομάδα που διαμορφώνει τις πολιτικές για τα θέματα της πανδημίας θα έπρεπε να συμμετέχει και ειδικός πνευμονολόγος, πρακτική που υιοθέτησαν και εφάρμοσαν και άλλες χώρες.

Όσον αφορά τις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού που έχουν εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα, ο Δρ Ροβανιάς σημειώνει ότι οι ασθενείς που νοσούν με τις παραλλαγές που κυκλοφορούν τώρα, παρουσιάζουν πιο ήπια συμπτώματα και παρουσιάζουν περισσότερο λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Καλό είναι, αναφέρει, να μην πανικοβαλλόμαστε. Όταν βλέπουμε τον ασθενή, να κάνουμε την αξιολόγηση μας και αν όντως χρειάζεται να προχωρούμε στην παραπομπή στον ειδικό.

Στη συνέντευξη του ο Δρ Ροβανιάς αναφέρεται στη μεγάλη σημασία της συνεργασίας της Πνευμονολογικής  Εταιρείας Κύπρου με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Παραθέτουμε στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του προέδρου της Πνευμονολογικής  Εταιρείας Κύπρου στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ»:

  • Πρόσφατα υπογράψατε μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.  Ποια η σημασία του μνημονίου για σας ως Πνευμονολογική Εταιρεία Κύπρου και τα μέλη σας;

Δρ ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΟΒΑΝΙΑΣ: Η υπογραφή του Μνημονίου έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί για μας γιατί  εκτός από τις διοργανώσεις κάποιων επιστημονικών εκδηλώσεων, συνεδρίων και ημερίδων, μας δίνει και τη δυνατότητα σαν πνευμονολόγους, γιατρούς της Κύπρου να συμμετάσχουμε και σε κάποιες εκδηλώσεις / μαθήματα που διοργανώνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Και τούτο για μας έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί με αυτό τον τρόπο είμαστε κοντά στην ιατρική, στην επιστήμη με την βοήθεια των ακαδημαϊκών και των συναδέλφων στην Ελλάδα.

Ακόμη, η συνεργασία με την αντίστοιχη εταιρεία μιας μεγαλύτερης χώρας είναι κίνητρο και για τους Κυπρίους γιατρούς να παρουσιάζουν τις εργασίες τους και να εμφανίζονται σε ένα ευρύτερο κοινό.

  • Οπότε, έχετε προγραμματίσει κάποιες κοινές δραστηριότητες;

Δρ ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΟΒΑΝΙΑΣ: Συμμετέχουμε στα εβδομαδιαία ή τα μηνιαία μαθήματα που διοργανώνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία ενώ προγραμματίζουμε τη διοργάνωση του Κύπρο-ελλαδικού πνευμονολογικού συνεδρίου, το οποίο θα διοργανωθεί για πρώτη φορά στην Κύπρο. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους τους πνευμονολόγους μας και για την ίδια την πνευμονολογική εταιρεία.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τέλος Απριλίου του 2023. Τα 2/3 των ομιλητών θα είναι εξ Ελλάδος ενώ θα συμμετάσχουν και αρκετοί συνάδελφοι από την Ελλάδα.

  • Έχοντας υπόψη τη θεματολογία του συνεδρίου, θεωρείτε ότι ενδιαφέρει και ιατρούς από άλλες ειδικότητες;

Δρ ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΟΒΑΝΙΑΣ: Σίγουρα, το συνέδριο θα έχει θα είναι τέτοια η θεματολογία που θα ενδιαφέρει και άλλες ειδικότητες και θα προσκληθούν και θα δοθούν προσκλήσεις προς άλλες επιστημονικές εταιρείες για να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν οι συνάδελφοι.

Εκτός από τους πνευμονολόγους θα έχουμε λοιμοξιολογία, θα έχουμε ρευματολογία, θα έχουμε τα θέματα που θα ενδιαφέρουν καρδιολόγους, θα ενδιαφέρουν ειδικούς παθολόγους. Κάποια από τα θέματα ίσως να ενδιαφέρουν ακόμα και τους συναδέλφους της γενικής ιατρικής, τους προσωπικούς γιατρούς.

ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΠΗΡΑΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΑΣ

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΙΟΥ

  • Ωραία, σας εύχομαι κάθε επιτυχία και να ρωτήσω, πως ενεργείτε ως Πνευμονολογική  Εταιρεία στα θέματα που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού.

Δρ ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΟΒΑΝΙΑΣ: Τώρα όσον αφορά την πανδημία, ελπίζουμε να βαίνει προς τη λήξη γιατί έχει τρία σχεδόν χρόνια που μας ταλαιπωρεί. Βλέπουμε ότι έστω και αν υπάρχουν νέα στελέχη νέες μεταλλάξεις, η συμπτωματολογία είναι πιο ήπια και ελπίζουμε κάποια στιγμή να μην μας ανησυχεί τόσο και να μην μας επηρεάζει την καθημερινότητα μας τόσο όσο έχει συμβεί μέχρι τώρα.

Δρ ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΟΒΑΝΙΑΣ: Νομίζω ότι έχουμε πάρει ένα καλό μάθημα αναφορικά με ζητήματα οργάνωσης και ετοιμότητας. Ελπίζω να μάθουμε από το πάθημα μας και να είμαστε προετοιμασμένοι την επόμενη φορά, που ελπίζω να μην υπάρξει επόμενη φορά, αλλά θέλω να πιστεύω ότι έχουμε μάθει πάρα πολλά από την πανδημία και θέλω να πιστεύω ότι θα είμαστε προετοιμασμένοι για τις επόμενες φορές αν υπάρξουν.

ΑΦΗΣΑΝ ΕΚΤΟΣ

ΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΥΣ!

  • Ως πνευμονολογική εταιρεία έχετε προβεί σε αξιολόγηση  του ιατρικού συστήματος όπως λειτούργησε για αντιμετώπιση της πανδημίας  και ειδικότερα ο καθένας στον τομέα του για να δώσετε τα φώτα σας μέσω του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου ή απευθείας στις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες του ιατρικού τομέα;

Δρ ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΟΒΑΝΙΑΣ: Ως  πνευμονολόγοι, ως ειδικοί πνευμονολόγοι και ως Πνευμονολογική Εταιρεία έχουμε συμβάλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

 Ένα μεγάλο ποσοστό, που ξεπερνά το 60 % -70% των συναδέλφων ιδιωτών πνευμονολόγων, εντός και εκτός ΓεΣΥ, τονίζω ότι συμμετείχαν εθελοντικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Είχαμε μπει στα δημόσια νοσηλευτήρια για να βοηθήσουμε και να ενισχύσουμε τα βοηθήσουμε εκεί και όπου χρειαζόταν.

Έχουμε μάθει πάρα πολλά και έχουμε δει και τις ελλείψεις  και τα κενά που υπήρχαν στην αρχή και τα είχαμε επισημάνει. Κάποιες φορές είχαμε εισακουστεί, κάποιες όχι.

Εφ’ όσον θεωρείται ότι η πανδημία ήταν περισσότερο θέμα των πνευμονολόγων, θα θέλαμε να συμμετάσχουμε και πιο ενεργά και να μπορούσαμε να πούμε την γνώμη μας στην επιστημονική ομάδα που λάμβανε κάποιες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δυστυχώς δεν είχε κληθεί κάποιος πνευμονολόγος σε τούτη συμβουλευτική ομάδα.

  • Η εμπειρία άλλων κρατών τι λέει;  Άλλα κράτη πως αντιμετωπίζουν την πανδημία; Οι πνευμονολόγοι έχουν ρόλο να διαδραματίσουν; Κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε ανάλογες  επιστημονικές επιτροπές;

Δρ ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΟΒΑΝΙΑΣ: Φυσικά και έχουν λόγο και ρόλο να διαδραματίσουν, από ότι ξέρω και στην Ελλάδα οι συνάδελφοι, συμμετέχουν σε τούτες τις επιστημονικές, συμβουλευτικές ομάδες και στις χώρες στις οποίες έχω δουλέψει, στη Σουηδία και στη Δανία, γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι ναι από τη στιγμή που κάποια ειδικότητα έχει ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας έχει και τη θέση της στην κρατική συμβουλευτική ομάδα η οποία είναι και το κέντρο λήψεως αποφάσεων για την αντιμετώπιση των πανδημιών.

  • Μεταφέρατε στο Υπουργείο Υγείας αυτές τις τοποθετήσεις σας και το τι κάνουν άλλα κράτη ζητώντας ή εκφράζοντας την ετοιμότητα να συμβάλετε και να βοηθήσετε την κυπριακή κοινωνία και τους κύπριους ασθενείς;

Δρ ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΟΒΑΝΙΑΣ: Κακά τα ψέματα θα είμαι λίγο απόλυτος σε αυτή την τοποθέτηση μου. Από την στιγμή που το Υπουργείο ως Υπουργείο είχε χρειαστεί την γνώση και την τεχνογνωσία μας, τις επιστημονικές  γνώσεις μας, για να αντιμετωπίσει την πανδημία, φαντάζομαι δεν θα ήθελαν να τους επισημάνουμε και να τους ζητήσουμε να συμμετέχει κάποιος από εμάς και να μπορέσουμε να έχουμε και λόγο στις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Το θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ. Είναι θέμα κοινής λογικής πλέον από την στιγμή που έχω την γνώση και την ικανότητα να δουλέψω, να αντιμετωπίσω την πανδημία, είναι θέμα κοινής λογικής πλέον, θα έπρεπε να συμμετέχει κάποιος από τους συναδέλφους και στην συμβουλευτική ομάδα.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΝΙΚΟΒΑΛΛΟΜΑΣΤΕ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟ ΚΟΡΩΝΙΟΥ

Δρ ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΟΒΑΝΙΑΣ: Από ότι βλέπουμε, οι ασθενείς που νοσούν με τις παραλλαγές που κυκλοφορούν τώρα, παρουσιάζουν πιο ήπια συμπτώματα. Παρουσιάζουν περισσότερο, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, άρα νομίζω ότι ήδη υπάρχει η τάση να παραπέμπονται αυτοί οι ασθενείς αμέσως μετά στον ειδικό. Καλό είναι να μην πανικοβαλλόμαστε. Όταν βλέπουμε τον ασθενή, να κάνουμε την αξιολόγηση μας και αν όντως χρειάζεται να προχωρούμε στην παραπομπή στον ειδικό.

Είπαμε, τα συμπτώματα είναι και λιγότερα, οπότε ας μην πανικοβάλλουμε τον κόσμο.

  • Πολλά λέγονται και γράφονται δρ. Ροβανιά για τις αιτίες των πανδημιών. Εσείς έχετε αποκρυσταλλώσει άποψη για το θέμα;

Δρ ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΟΒΑΝΙΑΣ: Δεν έχω κάνει κάποια ιδιαίτερη διατριβή για να μπορέσω να στηρίξω και να εκφέρω άποψη σαν ειδικός, γιατί συνήθως με τις πανδημίες κυρίως ασχολούνται οι επιδημιολόγοι. Εγώ θα έλεγα ότι σίγουρα επηρεάζει και ο τρόπος ζωής, σίγουρα επηρεάζουν και οι υπερβολικές χρήσεις κάποιων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Στην αντιμετώπιση τώρα, της πανδημίας θα παίξει ρόλο και η αλόγιστη και η απεριόριστη χρήση κάποιων αντιβιοτικών και χάνουμε όπλα από τη φαρέτρα μας. Σίγουρα κάποιες φορές θα παίξει ρόλο και η εξάπλωση μιας πανδημίας ή μιας επιδημίας και το πόσο έτοιμοι και πόσο ενημερωμένοι είμαστε και σαν ιατρική κοινότητα και σαν κράτος καθ’ ότι αφορά στην οργάνωση άρα όλα, όλα θα παίξουν το ρόλο τους.

ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

ΤΟΥ ΠΙΣ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΟΑΥ

Δρ ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΟΒΑΝΙΑΣ:  Εμένα, η ταπεινή μου άποψη είναι η εξής: Από τη στιγμή που έχει δημιουργηθεί ένα γενικό σχέδιο υγείας στο οποίο πρέπει να συμμετάσχουν όλες οι ομάδες είτε ασθενείς είναι, είτε πάροχοι υγείας θα πρέπει να συμμετέχουν  στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού ασφάλισης υγείας. Θα έλεγα και δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, καλό θα ήταν να συμμετάσχει και κάποιος από την ιατρική κοινότητα διότι τονίζω, το να λαμβάνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς, από μια ομάδα ατόμων από τα οποία κανένας δεν κατέχει το αντικείμενο, νομίζω ότι είναι, θα ακουστεί λίγο παράξενα αλλά, είναι και λίγο επικίνδυνο. Επικίνδυνο όχι για μας τους γιατρούς αλλά για τους ασθενείς τους ίδιους.

  • Ποιά είναι η σχέση σας ως Πνευμονολογική Εταιρεία Κύπρου, με τον ΟΑΥ;  Είχατε κάποια συνεργασία σε σχέση με τη δημιουργία πρωτοκόλλων. Έχουν ολοκληρωθεί αυτά τα ζητήματα;

Δρ ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΟΒΑΝΙΑΣ:  Έχουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα συναντήσεις σαν εταιρεία με τον ΟΑΥ. Συζητούμε τα της υγείας όσον αφορά και τις ιατρικές πράξεις και τα πρωτόκολλα, Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει μια καλή συνεργασία μεταξύ του ΟΑΥ και της πνευμονολογικής εταιρείας. Σίγουρα μικροπροβλήματα πάντα υπάρχουν στις συνεργασίες,  γι’ αυτό και γίνονται οι συναντήσεις όπως έχω πει ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να βελτιώσουμε το σχέδιο υγείας και εκεί όπου υπάρχουν κενά να τα καλύψουμε και εκεί όπου υπάρχουν ελλείψεις ή κάποιες αδυναμίες να τις διορθώσουμε.

  • Πολύ ωραία. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ Δρ Μιχάλη  Ροβανιά.
  • ______________________________________
  • Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.ygeiapress.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.