Διαπραγμάτευση από μηδενική βάση μεταξύ κυβερνητικών ιατρών – ΟΚΥπΥ

Εύθραυστη η εκεχειρία που επιτεύχθηκε στα δημόσια νοσηλευτήρια μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας και προεδρική παρέμβαση με την ΠΑΣΥΚΙ και την ΠΑΣΥΔΥ και τη συμμετοχή του ΠΙΣ

 Αναμένουν δείγματα γραφής οι γιατροί από την κυβερνητική πλευρά μετά την αναστολή των απεργιακών μέτρων στα δημόσια νοσηλευτήρια, καθώς η συνδικαλιστική πλευρά καταγράφει ως ενθαρρυντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση το γεγονός ότι ενεπλάκησαν στη διαβούλευση με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) η επίσημη πολιτεία με τον υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανό και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η απεργία είχε εξαγγελθεί από την Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) και την Παγκύπρια Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ) για τις 2 και 3 Ιουλίου ως απάντηση στην πρόταση του ΟΚΥπΥ της 25ης Ιουνίου 2024, για συνομολόγηση νέας συμφωνίας κινήτρων, καταγγέλλοντας τη διεύθυνση του οργανισμού για αλαζονεία.

 Η συνδικαλιστική πλευρά κατηγόρησε ευθέως το Δ.Σ. του Οργανισμού για:

  1. Άστοχες και επιβλαβείς συμφωνίες εις βάρος των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων.
  2. Παραπλάνηση της Βουλής των Αντιπροσώπων μέσο του κατατεθειμένου Προϋπολογισμού και των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων όσον αφορά την Οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού.
  3. Άρνηση να συζητήσει και να προσαρμόσει τη Συμφωνία Κινήτρων βάσει των πραγματικών εσόδων όπως ζητήθηκε από τις Συντεχνίες από τον Μάρτιο του 2023.
  4. Σκόπιμη καθυστέρηση και αποφυγή συνομολόγησης νέας Συμφωνίας για την περίοδο 2024-2026 προμηνύοντας νέα αναπόφευκτη σύγκρουση σε 1 χρόνο
  5. Καμία προσπάθεια διόρθωσης των λειτουργικών προβλημάτων του Οργανισμού και κανένας επιχειρηματικός προγραμματισμός.
  6. Επιλεκτική, αποσπασματική και κατά το δοκούν εφαρμογή των Συμφωνιών.
  7. Αδιαφάνεια ως προς τις συμφωνίες με ΟΑΥ και Κράτος που αφορούν έσοδα του Οργανισμού και οι οποίες επηρεάζουν το μέλλον χιλιάδων εργαζομένων.
  8. Επί σκοπού τροφοδότηση της σύγκρουσης μεταξύ διοίκησης Ο.Κ.Υπ.Υ. και Συντεχνιών των Ιατρών του Δημοσίου για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.
  9. Ασέβεια προς του Ιατρούς που αποτελούν την παραγωγική και κατά συνέπεια εισπρακτική δύναμη του Οργανισμού μέσο της οποίας τους επιτρέπεται να προσλαμβάνουν άσχετους με τη Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας σε διευθυντικές θέσεις.

ΣΗΚΩΣΕ ΤΟ ΓΑΝΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ταυτόχρονα ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ έριξαν το γάντι στην κυβέρνηση δηλώνοντας πως «ξενίζει η παντελής απουσία της κυβέρνησης» από τα διαδραματιζόμενα στο χώρο των δημοσίων νοσηλευτηρίων και σε ανακοίνωση τους διερωτώντο αν η κυβέρνηση «ανέχεται ή και επικροτεί τις προβληματικές τακτικές  του Διοικητικού Συμβουλίου που έχει διορίσει».

Η κυβέρνηση σήκωσε το γάντι με τον υπουργό Υγείας να αναλαμβάνει πρωτοβουλία και να παρακάθεται τη Δευτέρα 1η Ιουλίου σε πολύωρες διαπραγματεύσεις μαζί με τον ΟΚΥπΥ έχοντας απέναντι τη συνδικαλιστική πλευρά, την ΠΑΣΥΚΙ και την ΠΑΣΥΔΥ με τη συμμετοχή και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Συνδικαλιστική πηγή σχολίαζε ακριβώς το γεγονός ότι η συμμετοχή του υπουργού Υγείας και η παρέμβαση σε δυο περιπτώσεις του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος τελικά προσκάλεσε όλες τις πλευρές σε διάλογο, δικαιώνει τη συνδικαλιστική πλευρά η οποία δεν αναγνωρίζει ως εργοδότη της τη διεύθυνση του ΟΚΥπΥ αλλά την κυβέρνηση.

Έχει και σημειολογική σημασία το γεγονός, προσθέτει η ίδια πηγή, αφού στέλνει το μήνυμα προς τη διεύθυνση του ΟΚΥπΥ ότι δεν είναι ιδιοκτήτης αλλά ενδολοδόχος της κυβέρνησης αφού τα δημόσια νοσηλευτήρια ανήκουν στο κράτος και κατά συνέπεια ο πραγματικός εργοδότης είναι η κυβέρνηση η οποία συνάμα είναι και ο επίσημος συνομιλητής της συνδικαλιστικής πλευράς.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Δρ Σωτήρης Κούμας σε δηλώσεις του στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ», εξέφρασε ικανοποίηση για την άμεση εμπλοκή της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση. Κατά την πολύωρη σύσκεψη συμφωνήθηκε η συνομολόγηση νέου πλαισίου για τη συμφωνία 2024-2026 με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας ως διαμεσολαβητή και του ΠΙΣ ως παρατηρητή. Καταληκτική ημερομηνία για τη συνομολόγηση του εν λόγω πλαισίου έχει οριστεί η 31η Οκτωβρίου 2024.

  • Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, «συμφωνήθηκε όπως αποσυρθεί η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ ημερομηνίας 25 Ιουνίου 2024».

Επίσης, για την οικονομική πτυχή του θέματος που αφορά το έτος 2023 ορίστηκε να διέλθει των οικονομικών στοιχείων, στη βάση της υφιστάμενης συμφωνίας, ανεξάρτητος Οίκος, κοινά αποδεκτός και από τις δύο πλευρές. Το αποτέλεσμα που θα παρουσιάσει ο ανεξάρτητος Οίκος θα είναι δεσμευτικό για τα εμπλεκόμενα μέρη.

  • Σύμφωνα με συνδικαλιστική πηγή, η συμφωνία για απόσυρση της πρότασης του Δ.Σ. του ΟΚΥπΥ, σε συνδυασμό με την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς όλες τις πλευρές σε διάλογο παραπέμπει σε διαπραγμάτευση από μηδενική βάση.

Ευελπιστούμε ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα επαναφέρει τα πράγματα σε σχέση με τα δημόσια νοσηλευτήρια και τους λειτουργούς τους,  στη σωστή τους διάσταση.

Ο Δρ Σωτήρης Κούμας ανέφερε πως η ΠΑΣΥΚΙ θα προσέλθει στη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση με πνεύμα καλής θέλησης και θέληση για συμφωνία, τονίζοντας ότι για τη συνδικαλιστική πλευρά το πρωτεύον δεν είναι τα οικονομικά στα οποία  υπάρχουν μέθοδοι εξεύρεσης κοινά αποδεκτής φόρμουλας, αλλά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων ως η ραχοκοκαλιά του Γενικού Συστήματος Υγείας καθώς επίσης με το νέο σύστημα κινήτρων για το προσωπικό στην όλη λειτουργία τους που θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον χαρακτήρα των κρατικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μέχρι ποια ηλικία μπορεί ένας σκύλος να εκπαιδευτεί – Χρήσιμες συμβουλές

Μόνο μέσω της σωστής εκπαίδευσης και της επαρκούς κοινωνικοποίησης ο πιο πιστός μας φίλος θα μπορεί να ζήσει μαζί με εμάς και άλλα ζωάκια χωρίς προβλήματα. Μόνο με...
×