Η σημερινή διάσκεψη γίνεται για να εκφράσουμε ξανά την αγωνία μας για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια. Μια κατάσταση που θέτει υπό αμφισβήτηση τον ρόλο και την προοπτική τους στο σύστημα του ΓΕΣΥ και την ίδια ώρα, ταλαιπωρεί τους ασθενείς.

Αυτή τη στιγμή τα πράγματα έχουν ως εξής:

  • Υπάρχουν σοβαρά ελλείμματα διοίκησης.
  • Υπάρχουν κλινικές που λειτουργούν με δύο μόνο γιατρούς, όπως στην Αμμόχωστο.
  • Υπάρχει μείωση στα πραγματικά έσοδα του 2024 σε σχέση με τον Προϋπολογισμό και αυτό οφείλεται, ανάμεσα σε άλλα, στην κακή διαχείριση που γίνεται.
  • Υπάρχει μείωση των εσόδων από την ενδονοσοκομειακή και την εξωνοσοκομειακή φροντίδα και από τα ΤΑΕΠ, αφού η αρνητική εικόνα και τα προβλήματα που έχουν τα δημόσια νοσηλευτήρια μείωσε την επισκεψιμότητα. 

Όπως είναι αυτονόητο όλ’ αυτά θα οδηγήσουν σ’ ελλειμματικό προϋπολογισμό.

  • Δεν υπάρχει Capacity Plan (σχεδιασμός του υγειονομικού χάρτη της χώρας) επομένως δεν υπάρχει αντίληψη για το ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες και πώς αυτές θα εξελιχθούν μέσα στον χρόνο και πώς θ’ αναπτυχθεί το σύστημα.
  • Δεν υπάρχει Οδικός Χάρτης Ανάπτυξης. 
  • Δεν υπάρχει σχεδιασμός για τα θέματα που τίθενται από τους επαγγελματίες υγείας.
  • Το προσωπικό που προσελήφθη από τον ΟΚΥΠΥ παραμένει χωρίς ρυθμισμένους όρους απασχόλησης μέσα από συλλογική σύμβαση εργασίας.
  • Δεν υπάρχει στιβαρή και αποτελεσματική ηγεσία στον ΟΚΥΠΥ.

Αυτό που ήταν ο βασικός στόχος της αυτονόμησης, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των δημοσίων νοσηλευτηρίων, δεν έχει επιτευχθεί.

Το σοβαρότερο όλων, δεν φαίνεται να υπάρχει μέχρι στιγμής πολιτική βούληση για να γίνουν όσα απαιτούνται προκειμένου ν’  αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Ούτε από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ούτε από τον Υπουργό Υγείας.

Η εκκωφαντική απουσία του Υπουργείου Υγείας από τα τεκταινόμενα στα δημόσια νοσηλευτήρια, η αδυναμία διαχείρισης των συνεχόμενων κρίσεων, έχει πολλαπλασιάσει τα προβλήματα. Πλέον τίθεται θέμα επιβίωσης για τα δημόσια νοσηλευτήρια και για τον ΟΚΥΠΥ.

Και εδώ πρέπει ο Πρόεδρος και ο Υπουργός να δώσουν σαφείς απαντήσεις: πώς αξιολογούν την κατάσταση και τη δουλειά του ΟΚΥΠΥ και τι θα πράξουν για να επιλυθούν τα προβλήματα; 

Πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση ν’ αναλάβει τις ευθύνες της και να πάψει να κρύβεται.

Η Κυβέρνηση διορίζει το Δ. Σ. του ΟΚΥΠΥ για να εφαρμόσει τις πολιτικές της. Συνεπώς καλείται τώρα ν’ απαντήσει: Συμφωνεί με τις απόλυτα λογιστικές προσεγγίσεις διαχείρισης των δημοσίων Νοσηλευτηρίων που αλλοιώνουν σταδιακά τον χαρακτήρα τους;

Όπως είναι γνωστό, το ΑΚΕΛ απέστειλε δύο επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Νοέμβριο του 2023 και το Μάιο του 2024 για τα θέματα της δημόσιας υγείας.

Ενημερώσαμε και γραπτώς τον Πρόεδρο ότι εδώ και καιρό διάφορα επενδυτικά ταμεία αγοράζουν νοσηλευτήρια, απεικονιστικά κέντρα και εργαστήρια, παρεμβαίνοντας επιθετικά στον χάρτη της δημόσιας υγείας.

Υποδείξαμε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια παραμένουν χωρίς δομή, χωρίς επαρκή στελέχωση με αποτέλεσμα να οδηγούνται σταδιακά στο μαρασμό και την αποψίλωση.

Σημειώσαμε ότι σημαντικά κομμάτια της δημόσιας υγείας όπως ο τομέας ψυχικής υγείας, παραμένουν χωρίς ενίσχυση. Ο ΟΚΥΠΥ αντί να στραφεί σε μόνιμες, αποτελεσματικές λύσεις προσφεύγει στην αγορά υπηρεσιών.

Το δε Capacity Plan για κεντρικά σχεδιασμένη ανάπτυξη του τομέα υγείας, που η προηγούμενη Υπουργός μάς έλεγε ότι θα ήταν έτοιμο το Δεκέμβριο του 2023, όπως ενημέρωσε τελικά το Υπουργείο Υγείας τελικά ίσως να είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο του 2026.

Ζητήσαμε δύο φορές συνάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συζητήσουμε τα σοβαρότατα αυτά θέματα και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Δεν λάβαμε ποτέ, καμία απολύτως απάντηση. Προφανώς έτσι εννοεί τον διάλογο που λέει ότι θέλει ο ΠτΔ.

Τι περιμένουν ο Πρόεδρος και ο Υπουργός Υγείας; Να μπουν τα πράγματα σε μια διαλυτική πορεία χωρίς επιστροφή; Να ξημερώσει μια μέρα που θα μας πουν «ξέρετε δεν γίνεται αλλιώς, πρέπει ν’ αλλάξει ο χαρακτήρας του ΓΕΣΥ»; 

Ήμασταν εμείς που ζητήσαμε την επέκταση της χρηματοδότησης του ΟΚΥΠΥ για όσο χρόνο διάρκεσε η πανδημία. Όμως η χρηματοδότηση αυτή δεν ήταν χωρίς όρους. Ζητούσαμε η επέκταση να συνοδευτεί με συγκεκριμένες αποφάσεις και ενέργειες οι οποίες ν’ αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και να προωθούν την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Δεν βλέπουμε να γίνεται αυτό!

Απαιτούμε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥΠΥ να εγκαταλείψει τις αυταρχικές συμπεριφορές και να ενημερώσει άμεσα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον οδικό χάρτη της διαδικασίας εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης, καθώς  και του στρατηγικού σχεδιασμού που θα ακολουθήσει με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

Απαιτούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον αρμόδιο Υπουργό που έχουν την πολιτική ευθύνη, να ενεργήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι χρειάζονται επειγόντως αλλαγές της σύνθεσης του  Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥΠΥ καθώς και αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας του, μέσω των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων.

Το ΑΚΕΛ θα υπερασπιστεί με όλες του τις δυνάμεις τον χαρακτήρα και τη φιλοσοφία του ΓΕΣΥ που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και τη διασφάλιση του ρόλου τους στο πεδίο της δημόσιας υγείας.