Α. Παπακωνσταντίνου: «Η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ είναι μονόδρομος» – Συνέντευξη στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ»  για τα «ανοικτά» θέματα που απασχολούν τον ΟΑΥ  

Όχι σε αλλαγές της νομοθεσίας που αλλοιώνουν τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ. Δεν αποκλείονται αλλαγές σε επί μέρους θέματα έτσι ώστε το Σύστημα να γίνει πιο αποδοτικό

Ως πολύ θετικά χαρακτηρίζει ο κ. Αντρέας Παπακωνσταντίνου, Διευθυντής του  Oργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) τα αποτελέσματα της σύσκεψης που συγκάλεσε και προήδρευσε ο Πρόεδρος  της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στις 13/01/2022 στο Προεδρικό Μέγαρο για θέματα που αφορούν το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ).

Σε συνέντευξη του στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ» ο κ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι «οι διακριτικές παρεμβάσεις του ΠτΔ λειτουργούν καταλυτικά ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, προς εξεύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων» για να προσθέσει ότι «στην εν λόγω συνάντηση δεν πάρθηκαν τελικές αποφάσεις, όμως δρομολογήθηκαν ενέργειες προς επίλυση συγκεκριμένων θεμάτων».

Στη συνέντευξη του ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρεται στις δαπάνες για τις οποίες δεν υπάρχει συναντίληψη για την «πατρότητα» τους προσθέτοντας ότι τα θέματα αυτά βρίσκονται υπό συζήτηση με το υπουργείο Οικονομικών και τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Για το θέμα της εφαρμογής της νομοθεσίας που άπτεται του ΓεΣΥ ο Διευθυντής του ΟΑΥ αναφέρει ότι «θα αναμένουμε τη τελική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα» και προσθέτει: «Αν η γνωμάτευση παραμείνει ως είχε η αρχική, τότε θα καλύψουμε το νομικό κενό με τη θέσπιση ενός κανονισμού, αν νομικά αυτό είναι αποδεκτό».

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις του ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ο Διευθυντής το ΟΑΥ τονίζει ότι «η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ είναι μονόδρομος» και εξηγεί πως αυτό επιτυγχάνεται. Άλλωστε, αναφέρει χαρακτηριστικά, ο Νόμος του ΓεΣΥ υποχρεώνει τον Οργανισμό να περιορίζει τις δαπάνες του ώστε ποτέ να μην ξεπεράσουν τα έσοδα του, δηλαδή η χρηματοδότηση του θα γίνεται μονίμως από ιδίους πόρους.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  • Κύριε Παπακωνσταντίνου, πως εκτιμάτε τα αποτελέσματα της σύσκεψης της οποίας προέδρευσε την Πέμπτη 13/1/2022 στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, με τη συμμετοχή του ΟΑΥ και άλλων αρμοδίων φορέων για το ΓεΣΥ;

Αντρέας Παπακωνσταντίνου: Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας νοιάζεται πολύ για την επιτυχή λειτουργία του ΓεΣΥ και την ελαχιστοποίηση των όποιων προβλημάτων.  Γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα του ΓεΣΥ, οπότε οι συναντήσεις μας είναι πολύ παραγωγικές διότι δεν περιορίζονται απλώς στους τίτλους των θεμάτων. Οι διακριτικές παρεμβάσεις του ΠτΔ λειτουργούν καταλυτικά ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, προς εξεύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων. Στην εν λόγω συνάντηση δεν πάρθηκαν τελικές αποφάσεις, όμως δρομολογήθηκαν ενέργειες προς επίλυση συγκεκριμένων θεμάτων. Ως εκ τούτου θεωρώ τα αποτελέσματα της συνάντησης ως πολύ θετικά.

  • Μετά την σύσκεψη η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, κα Νιόβη Παρισινού, δήλωσε ότι συζητήθηκαν οι σχέσεις μεταξύ ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ και οι τρόποι ρύθμισης των υποχρεώσεων του ΟΑΥ για περαιτέρω κάλυψη των υποχρεώσεων του κράτους που άπτονται θεμάτων του ΟκΥπΥ. Μπορείτε να ενημερώσετε, μέσω του ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, την ιατρική κοινότητα για ποιες «υποχρεώσεις του κράτους» γίνεται αναφορά και ποια είναι η θέση σας;

Αντρέας Παπακωνσταντίνου: Προς αποφυγή παρερμηνειών, όταν η κ. Παρισινού αναφέρθηκε σε σχέσεις μεταξύ ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ δεν υπονοούσε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα όσο αφορά στη συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών. Αντιθέτως, οι σχέσεις είναι άριστες, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκη, ότι υπάρχει πάντοτε ταύτιση απόψεων. Το θέμα που αφορούσε τη «σχέση» των δύο οργανισμών είναι η ανάληψη του κόστους για συγκεκριμένες υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται από τον ΟΚΥπΥ. Άποψη του Υπουργείου Οικονομικών είναι ότι το κόστος τους θα πρέπει να αναληφθεί από τον ΟΑΥ. Συμφωνούμε εν μέρη με το Υπουργείο Οικονομικών αλλά όχι κατά απόλυτο τρόπο. Συμφωνούμε δηλαδή ότι κάποιες υπηρεσίες π.χ. αποστολές στο εξωτερικό, αριθμός ονομαστικών φαρμάκων, θα πρέπει να επιβαρύνουν το Ταμείο του ΓεΣΥ. Όμως την ίδια ώρα υπάρχουν δαπάνες τις οποίες ανάλαβε το ΓεΣΥ π.χ. νοσηλείες από Covid19, προληπτικά προγράμματα, τις οποίες με βάση το Νόμο έπρεπε να αναλάβει το κράτος. Συνεπώς για όλα αυτά θα πρέπει να υπάρξει ένας τελικός συμψηφισμός.  Λέγοντας βέβαια αυτά, ως Οργανισμός είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ειλικρίνεια με τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών, τον ΟΚΥπΥ και τους άλλους φορείς με σκοπό την οριστική επίλυση του θέματος.

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ

ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗΣ

  • Ξεκίνησε η διαβούλευση μεταξύ ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ με τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή, αλλά και των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν παθογένειες που παρουσιάζονται στην εφαρμογή της νομοθεσίας που άπτεται του ΓεΣΥ, όπως ανακοινώθηκε; Ποιες είναι οι σημαντικότερες και προς ποια κατεύθυνση στρέφεται ο προβληματισμός σας για αντιμετώπιση τους;

Αντρέας Παπακωνσταντίνου: Η συνεργασία με τους συγκεκριμένους φορείς είναι συνεχής, δεν θα ξεκινήσει τώρα. Όμως στο Προεδρικό συμφωνήθηκε ότι θα συνεργαστούμε κυρίως για δύο συγκεκριμένα θέματα, το θέμα που ήδη σας έχω αναφέρει για την πατρότητα κάποιων συγκεκριμένων δαπανών καθώς και η διαχείριση του θέματος που ενέκυψε από τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για τους ιατρούς εκτός ΓεΣΥ που παρέχουν ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες σε νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ.

Για το δεύτερο θέμα, θα αναμένουμε τη τελική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα. Αν η γνωμάτευση παραμείνει ως είχε η αρχική, τότε θα καλύψουμε το νομικό κενό με τη θέσπιση ενός κανονισμού, αν νομικά αυτό είναι αποδεκτό.

Ο ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΓεΣΥ

  • Κύριε Παπακωνσταντίνου, επειδή μετά τη σύσκεψη έγινε λόγος για μέτρα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της βιωσιμότητας του ΓεΣΥ, θα μπορούσατε να μας επεξηγήσετε πως θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος, όχι κατ’ ανάγκη, ως απόρροια των συζητήσεων και αποφάσεων της συγκεκριμένης σύσκεψης;

Αντρέας Παπακωνσταντίνου: Η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ είναι μονόδρομος. Άλλωστε ο Νόμος του ΓεΣΥ υποχρεώνει τον Οργανισμό να περιορίζει τις δαπάνες του ώστε ποτέ να μην ξεπεράσουν τα έσοδα του, δηλαδή η χρηματοδότηση του θα γίνεται μονίμως από ιδίους πόρους. Για να επιτευχθεί αυτό με ένα αποτελεσματικό τρόπο έχουν εισαχθεί στο σχεδιασμό του Συστήματος αρκετές βέλτιστες πρακτικές όπως ο σφαιρικός προϋπολογισμός, οι ξεχωριστοί προϋπολογισμοί ανά ειδικότητα, η λελογισμένη εφαρμογή συμπληρωμών, το σύστημα παραπομπής, η μηχανογράφηση όλων των λειτουργιών του Συστήματος, η σύνθεση του ΔΣ με τη συμμετοχή όλων των εισφορέων κ.α. 

Στην πορεία εισάγονται και άλλες βέλτιστες πρακτικές  με ένα πιο εξειδικευμένο τρόπο, όπως η εφαρμογή πρωτοκόλλων, ο καθορισμός περιορισμών στις υπηρεσίες είτε σε επίπεδο ασθενή είτε σε επίπεδο παροχέα, η διεξαγωγή εκστρατειών δημιουργίας σωστής κουλτούρας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

ΣΤΟΝ ΟΑΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

  • Η παρατεταμένη πανδημία του κορονοϊού και τα ευρύτερα προβλήματα που δημιουργεί στην κοινωνία και την οικονομία, πως επηρεάζουν το ΟΑΥ; Υπάρχει κίνδυνος ανατροπής ή διαφοροποίησης των προϋπολογισμών σας σε βαθμό που θα συνιστά πισωγύρισμα στην εισαγωγή του Συστήματος Υγείας;

Αντρέας Παπακωνσταντίνου: Αναμφιβόλως η πανδημία επηρέασε και το ΓεΣΥ. Υπενθυμίζω ότι υπήρξε απώλεια εσόδων της τάξης των €240 εκ ενώ μόνο από τις νοσηλείες Covid_19 το ΓεΣΥ επιβαρύνθηκε μέχρι σήμερα, με επιπλέον δαπάνη ύψους €40εκ. Ευτυχώς ο αρχικός σχεδιασμός του ΓεΣΥ προνόησε στη δημιουργία ενός σεβαστού αποθέματος το οποίο προοριζόταν για έκτακτες ανάγκες.

Με την πανδημία, αυτή η έκτακτη ανάγκη ήρθε πολύ πιο νωρίς από ότι θα μπορούσαμε να αναμένουμε, όμως ακόμη και έτσι, μας βρήκε προετοιμασμένους. Χωρίς να προβούμε σε εκπτώσεις στο πακέτο υπηρεσιών του ΓεΣΥ, το απόθεμα θα αξιοποιηθεί προς χρηματοδότηση του Συστήματος για τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι την πλήρη ανάκαμψη της οικονομίας.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΟΙΩΣΗ

ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΓεΣΥ

  • Με τα όσα έχουν λεχθεί στη διάρκεια της σύσκεψης του Προεδρικού ή σε άλλες συναντήσεις, εγείρεται θέμα επανεξέτασης προνοιών της νομοθεσίας που αφορά τη δημιουργία και λειτουργία του ΓεΣΥ; Αν ναι, επηρεάζονται ζητήματα που άπτονται της όλης φιλοσοφίας, δημιουργίας και λειτουργίας του Γενικού Συστήματος Υγείας;

Αντρέας Παπακωνσταντίνου: Ο ΠτΔ για ακόμη μια φορά, ξεκαθάρισε ότι δεν θα αποδεχθεί την προώθηση οποιασδήποτε αλλαγής του Νόμου η οποία θα αλλοίωνε τη βασική φιλοσοφία του ΓεΣΥ, κάτι το οποίο μας ικανοποιεί κατά απόλυτο τρόπο. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει οποιαδήποτε άλλη αλλαγή σε επί μέρους θέματα έτσι ώστε το Σύστημα να γίνει πιο αποδοτικό ή για να διορθωθούν κάποια προβλήματα που ενέκυψαν στην πορεία.

ΕΞΑΙΡΕΤΟΙ ΟΙ ΔΕΣΜΟΙ

ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΟΑΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΙΣ

  • Στην όλη προσπάθεια για αντιμετώπιση των παθογενειών και όλων των προβλημάτων που διαπιστώνονται για την ομαλή λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας, σε ποιο βαθμό κρίνετε ως ΟΑΥ, αναγκαία τη συνέργεια και τη συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και τις Επιστημονικές Επιτροπές του;

Αντρέας Παπακωνσταντίνου: Νομίζω ότι είναι περιττό να αναφέρω πόσο αναγκαία και πόσο σημαντική είναι η συνεργασία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και των Επιστημονικών Εταιρειών. Μας χαροποιεί το γεγονός ότι έχουν αναπτυχθεί εξαίρετοι δεσμοί μεταξύ του Οργανισμού και του ΠΙΣ. Γίνεται αρκετή δουλειά σε επίπεδο ΠΙΣ και Επιστημονικών Εταιρειών, η όποια έχει αποφέρει θετικά αποτελέσματα και θα αποφέρει ακόμη περισσότερα στο μέλλον.