ΑΘΩΣ ΤΣΙΝΩΝΤΙΔΗΣ: Ανασταλτικός παράγοντας η φοβερή υποστελέχωση του ΟΑΥ

Εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας

Ανασταλτικός παράγοντας για την υλοποίηση του προγραμματισμού του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας παραμένει η φοβερή υποστελέχωση του, τονίζει σε συνέντευξη του στον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού κ. Άθως Τσινωντίδης. Απαντώντας σε ερωτήσεις μας αναφέρει ότι το θέμα «σκαλώνει» στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού προσθέτοντας ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για αντιμετώπιση του προβλήματος και υλοποίηση του προγραμματισμού τονίζοντας ότι το σημαντικό έργο που επιτελείται οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον ιδιαίτερο ζήλο και την εργατικότητα του προσωπικού του Οργανισμού.

Για το θέμα του χρόνου αναμονής που παρατηρείται για επίσκεψη σε συγκεκριμένες ειδικότητες, ο κ. Τσινωντίδης αναφέρει ότι ο ΟΑΥ προχωρεί σε ανάλυση με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από το Σύστημα Πληροφορικής του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), για εξαγωγή συμπερασμάτων με στόχο να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε άλλα σημεία της εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης του στην εφημερίδα μας, ο κ. Τσινωντίδης αναφέρεται στις  αλλαγές και στις νέες υπηρεσίες που έχει εισαγάγει ο ΟΑΥ το τελευταίο διάστημα στο ΓεΣΥ, όπως είναι η ένταξη νέων νοσηλευτηρίων και τα δύο ιδιωτικά Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) ενώ τονίζει πόσο σημαντική είναι για τον οργανισμό η θετική ανταπόκριση από τους ασθενείς – δικαιούχους του ΓεΣΥ που παίρνουν εξιτήριο στη συμπλήρωση ηλεκτρονικά του ερωτηματολογίου για την αξιολόγηση της ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας.

Στο πλαίσιο του στόχου που έχει θέσει ο Οργανισμός για βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας από τον ΟΑΥ, πολύ υποβοηθητική, αναφέρει ο κ. Τσινωντίδης, είναι η δημιουργία Μητρώων ασθενών για χρόνιες ασθένειες, πράγμα που επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση των ασθενών.

Ο κ. Τσινωντίδης αναφέρεται ακόμη στον προγραμματισμό για τις προληπτικές εξετάσεις και στις συνεχείς προσπάθειες για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ενώ επισημαίνει πως ανασταλτικός παράγοντας στη λειτουργία του Οργανισμού είναι η υποστελέχωση του.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Παραθέτουμε στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Άθου Τσινωντίδη στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ»:

  • Κύριε Τσινωντίδη, βρισκόμαστε στο τέλος της χρονιάς. Αντιλαμβάνομαι όπως και όλοι οι άλλοι σοβαροί οργανισμοί αυτή την περίοδο «κτίζετε» τον προγραμματισμό για τη νέα περίοδο. Τι να αναμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα; Να αναμένουμε αλλαγές στη λειτουργία του Οργανισμού;

Α.Τ.:  Πρέπει να πούμε ότι έχουμε ένα νέο Οργανισμό, ο οποίος είναι φοβερά υποστελεχωμένος και οι σχεδιασμοί που έχουμε είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι και με την στελέχωση.

Εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς όλο το προσωπικό του Οργανισμού που εργάζεται με πάθος και ζήλο, για να λειτουργεί το Γενικό Σύστημα Υγείας απρόσκοπτα. Παράλληλα υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να διαχειριστούμε ή να βελτιώσουμε, όπως είναι η επεξεργασία δεδομένων όσον αφορά το χρόνο αναμονής για επίσκεψη σε Ειδικό Ιατρό και τη χρήση του ΓεΣΥ από τους παροχείς και τους δικαιούχους,  η αντιμετώπιση των καταχρήσεων, η εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων, η εκπαίδευση των παρόχων, ο έλεγχος των απαιτήσεων, οι διερευνήσεις που πρέπει να προβαίνουμε, η ανταπόκριση σε παράπονα που δεχόμαστε.

 Όλα αυτά χρειάζονται προσωπικό και οι στόχοι μας σίγουρα είναι να βελτιωθούμε σε όλους αυτούς τους τομείς όμως πραγματικά χρειαζόμαστε ενίσχυση σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό.

  • Μπορείτε να δώσετε συγκεκριμένους αριθμούς; Ποιος είναι ο αριθμός των απασχολουμένων στον Οργανισμό;

Α.Τ.: Αυτή τη στιγμή είμαστε 135 άτομα στον Οργανισμό.

  • Και πόσα άτομα πρέπει να απασχολεί;

Α.Τ.: Με βάση τη μελέτη από συμβουλευτικό οίκο, προβλέπονται 210 περίπου άτομα.

  • Και γιατί δεν ενισχύεται ο οργανισμός; Είναι οικονομικό το θέμα;

Α.Τ.: Όχι, δεν είναι οικονομικό το θέμα διότι όλο το προσωπικό πληρώνεται μέσα από τα εισοδήματα του Οργανισμού, δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του κράτους, εντούτοις  όμως ως ημικρατικός Οργανισμός που είμαστε, όλες οι θέσεις εργασίας πρέπει να εγκρίνονται από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών

  • Υποβάλατε σχετικά αιτήματα στο Τμήμα Προσωπικού και δεν σας τα ενέκρινε;

Α.Τ.: Ναι, εκεί υπάρχει μια δυστοκία σε σχέση με την έγκριση προσωπικού.

  • Για να το αντιληφθούμε πλήρως. Εσείς υποβάλατε, έτσι αντιλαμβάνομαι κύριε  Τσινωντίδη, πρόταση για να εγκριθούν οι 75 θέσεις που υπολείπονται με βάση την μελέτη και σας απαντούν απορρίπτεται;

Α.Τ.: Κοιτάξετε, κάναμε τη μελέτη και υπολειπόμασταν 70 άτομα και μας  έχει λεχθεί ότι αυτά τα 70 άτομα θα πρέπει να τα τοποθετήσουμε σε ένα πλάνο τριετίας 2022, 2023 και 2024.

  • Σας έχει λεχθεί από ποιόν;

Α.Τ.: Από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού.

  • Το οποίο λαμβάνει υπόψη και τις ανάγκες του τομέα και ότι είναι νέος οργανισμός στο οποίο στηρίζεται η υγεία ολόκληρου του λαού;

Α.Τ.: Θα έπρεπε να τις λαμβάνει, δεν γνωρίζω πως ακριβώς προσεγγίζουν το θέμα.

  • Προφανώς είναι θέμα κυβερνητικής πολιτικής πλέον. Το τμήμα προσωπικού ενεργεί αυτόνομα;  Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ απευθύνθηκε στο υπουργείο Οικονομικών για να εξηγήσει  την κατάσταση;

Α.Τ: Είναι πάρα πολύ επίκαιρό το θέμα, συζητήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ η τελευταία απάντηση από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού που αρνήθηκε την έγκριση των νέων θέσεων που ζητήσαμε και γίνονται προσπάθειες για να γίνει επαφή με τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών για αυτό το θέμα.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ

  • Κύριε Τσινωντίδη, οι ασθενείς, οι ιατροί και οι άλλοι επαγγελματίες υγείας ανέμεναν ότι με τη λειτουργία του ΓεΣΥ σταδιακά θα φτάναμε στο σημείο εξάλειψης του φαινομένου των λιστών αναμονής στα Δημόσια Νοσηλευτήρια. Σε ποιες ειδικότητες παρατηρείται σε μεγαλύτερο βαθμό το φαινόμενο;

ΑΘΩΣ ΤΣΙΝΩΝΤΙΔΗΣ: Όντως ακούγονται παράπονα από τον κόσμο σε σχέση με τον χρόνο αναμονής για πρόσβαση στους ειδικούς γιατρούς, ως επί το πλείστο. Αυτό είναι και ένα θέμα που απασχολεί και την Υπουργό Υγείας η οποία έχει μέχρι στιγμής συγκαλέσει δύο συσκέψεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΠΙΣ, ΟΣΑΚ, ΟΚΥπΥ, ΟΑΥ, Προσωπικούς Ιατρούς) για συζήτηση του θέματος.

  • Μιλούμε για όλη την κατηγορία των ειδικών, για όλο το φάσμα γιατρών ή σε εξειδικευμένους;

Α.Τ: Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στην πρόσβαση σε ενδοκρινολόγους, σε παιδονευρολόγους και λιγότερο σε νευρολόγους. Προχωρούμε σε ανάλυση των δεδομένων από το Σύστημα Πληροφορικής για να δούμε τις δυνατότητες που μπορεί να παρέχει το Γενικό Σύστημα Υγείας, διότι ας μην ξεχνούμε ότι σχεδόν η ολότητα των ειδικών ιατρών της Κύπρου είναι ενταγμένοι στο ΓΕΣΥ, γεγονός που σημαίνει ότι σίγουρα δεν είναι θέμα ελλιπούς συμμετοχής των γιατρών μας στο Σύστημα. Κατά συνέπεια οι καθυστερήσεις που παρουσιάζονται σε σχέση με τον χρόνο αναμονής για επίσκεψη σε ειδικούς ιατρούς πρέπει να αναζητηθούν σε άλλα αίτια, και σίγουρα όχι λόγω έλλειψης γιατρών.

  • Κύριε Τσινωντίδη, εφ’ όσον σχεδόν το σύνολο των γιατρών της Κύπρου είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ και παρ’ όλα αυτά υπάρχουν λίστες αναμονής, ίσως το θέμα αφορά ελλείψεις σε ειδικούς γιατρούς και δεν καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών; Ίσως είναι αυτό το θέμα;

Α.Τ: Πριν να καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα πρέπει να εξετάσουμε διάφορους παράγοντες. Π.χ. διαλέγουμε όλοι τον ίδιο γιατρό, είναι όλοι οι ιατροί στο ΓεΣΥ το ίδιο προσβάσιμοι;

  • Υπονοείται ότι μπορεί σε κάποιους γιατρούς να υπάρχουν λίστες αναμονής και σε κάποιους όχι;

Α.Τ: Με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των αναλύσεων που διενεργούμε διαφάνηκε ότι ο μέσος αριθμός επισκέψεων ανά ημέρα μεταξύ όλων των ιατρών κάθε ειδικότητας είναι χαμηλός και δεν ξεπερνά τις 8 στις περισσότερες ειδικότητες. Ακόμη και στην ειδικότητα της ενδοκρινολογίας που είναι μια από τις ειδικότητες με μεγάλο χρόνο αναμονής ο μέσος όρος επισκέψεων δεν ξεπερνά τις 14.  Αυτό δείχνει ότι όλες οι ειδικότητες έχουν περιθώριο να προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες, που σημαίνει το πρόβλημα πρέπει να αναζητηθεί αλλού, όπως η προσβασιμότητα σ’ όλους τους γιατρούς του συστήματος, η επιλογή συγκεκριμένων ιατρών από τους ασθενείς, η επιθυμία ασθενών για δεύτερη ή ακόμη και για τρίτη άποψη από διαφορετικούς ειδικούς ιατρούς, κτλ.

Ανεξάρτητα με τα πιο πάνω, πρέπει να δούμε και κάτι άλλο. Χρησιμοποιούμε επαρκώς τον Προσωπικό μας Ιατρό ή για οτιδήποτε θέλουμε να απευθυνθούμε σε Ειδικό Ιατρό, έτσι καταλήγουν όλα τα περιστατικά στον Ειδικό Ιατρό και δεν καταλήγουν εκείνα τα εξειδικευμένα περιστατικά και τα άλλα περιστατικά που θα μπορούσε να τα διαχειριστεί ο Προσωπικός Ιατρός δεν τα διαχειρίζεται ή δεν αφήνεται να τα διαχειριστεί.

Αυτοί όλοι είναι παράγοντες τους οποίους ο Οργανισμός επεξεργάζεται μέσω των στοιχείων που συλλέγει από το Σύστημα Πληροφορικής ώστε να προχωρήσει στη λήψη εκείνων των μέτρων που θα βοηθήσουν στην βελτίωση του χρόνου αναμονής για επίσκεψη στους Ειδικούς Ιατρούς αλλά και για να αξιοποιηθούν οι πόροι του ΓεΣΥ στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Όπως διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία, υπάρχει επάρκεια Ειδικών Ιατρών, συνεπώςθα πρέπει να επικεντρωθούμε τόσο στη συμπεριφορά των ασθενών όσο και των ίδιων των ιατρών αλλά και να αυξήσουμε τη δυνατότητα εξυπηρέτησης όσον το δυνατόν περισσότερων περιστατικών στο επίπεδο του Προσωπικού Ιατρού. Αξίζει να πω ότι σε συνέχεια και των συσκέψεων με την Υπουργό Υγείας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού ενέκρινε την εφαρμογή δύο ειδών παραπεμπτικών, κανονικό και επείγον. Επιπλέον, γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν θεραπείες οι οποίες σήμερα συνταγογραφούν αποκλειστικά οι ειδικοί ιατροί να μπορούν να τις συνεχίζουν οι Προσωπικοί Ιατροί ώστε να μειώνεται η ανάγκη επίσκεψης σε ειδικό ιατρό απλά και μόνο για τη συνταγογράφηση φαρμάκων.

  • Πότε υπολογίζετε ότι θα προχωρήσετε στη λήψη μέτρων;

Α.Τ:  Τα δύο είδη παραπεμπτικών θα μπορούν να εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2024 μόλις είναι έτοιμο το Σύστημα Πληροφορικής να τα υποστηρίξει και εφόσον συμφωνηθούν τα κριτήρια έκδοσής του με τους εκπροσώπους των Προσωπικών Ιατρών. Η συνέχιση εξειδικευμένων θεραπειών από τους προσωπικούς ιατρούς θα είναι μια συνεχής προσπάθεια και αναμένω ότι θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε με το νέο χρόνο.

ΝΕΑ ΤΑΕΠ  

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΓεΣΥ

  • Ευχαριστώ πολύ. Θα θέλαμε κύριε Τσινωντίδη μια ενημέρωση για τις αλλαγές και τις νέες υπηρεσίες που έχετε εισαγάγει το τελευταίο διάστημα στο ΓεΣΥ, όπως είναι η ένταξη νέων νοσηλευτηρίων και Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ).

Α.Τ.: Έχουμε εντάξει πρόσφατα δυο νέες κλινικές, μια μικρή γυναικολογική κλινική στη Λευκωσία και ένα νοσηλευτήριο στη Λεμεσό.  Αναφέρομαι στη γυναικολογική κλινική Λήδρα στη Λευκωσία και στην Πολυκλινική Υγεία στη Λεμεσό.

Επιπρόσθετα, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, με γνώμονα τη συνεχή αναβάθμιση της πρόσβασης στις υπηρεσίες φροντίδας υγείας στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, προχώρησε στην ένταξη δύο νέων Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ). Αναφέρομαι στο ΤΑΕΠ της Πολυκλινικής Υγεία στη Λεμεσό και στην Απολλώνειο νοσοκομείο στη Λευκωσία. Συνολικά λειτουργούν σήμερα δέκα ΤΑΕΠ:

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, στο Mediterranean Hospital οf Cyprus, στην Πολυκλινική Υγεία, στο Απολλώνειο Νοσοκομείο, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, στο Νοσοκομείο Πόλις Χρυσοχούς και στο Νοσοκομείο Κυπερούντας.

Τώρα όσον αφορά άλλες υπηρεσίες έχουν ενταχθεί οι ποδολόγοι, που είναι μια νέα υπηρεσία στο ΓεΣΥ και προχωρούμε στη διεύρυνση υπηρεσιών φροντίδας που παρέχονται κατ’ οίκον από νοσηλευτές. Ειδικά για άτομα με χρόνια νοσήματα, άτομα που έχουν είτε καθετήρες, είτε στομίες, καθώς και άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση τα οποία έχουν καθοριστεί ως μόνιμα κατακεκλεισμένοι ασθενείς. Δηλαδή είναι άτομα τα οποία δεν μπορούν να μετακινηθούν από το σπίτι. Σε αυτούς τους ασθενείς έχουμε μελετήσει με τη βοήθεια της συμβουλευτικής επιτροπής που έχουμε ειδικά για αυτή την κατηγορία των παρόχων και επεκτείνουμε το βασικό πακέτο, δηλαδή το βασικό αριθμό επισκέψεων στο σπίτι από νοσηλευτές που θα είναι κατ’ ελάχιστον 24 επισκέψεις τον χρόνο.

Επιπλέον έχουμε προχωρήσει στη διεύρυνση των υπηρεσιών από λογοπαθολόγους ειδικά για παιδιά με αυτισμό, με σύνδρομο down και νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Ακόμη, μπορεί ένας ασθενής εάν και εφόσον έχει περισσότερες ανάγκες, να αιτηθεί για περισσότερες επισκέψεις.

Επιπλέον, από το Δεκέμβριο αυξάνουμε την αποζημίωση για τις κατ’ οίκον επισκέψεις σε μόνιμα κατακεκλιμένους ασθενείς από Προσωπικού Ιατρούς ώστε να ενθαρρύνουμε τις κατ’ οίκον υπηρεσίες από του Προσωπικούς Ιατρούς.  

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΆΣΕΙΣ

ΠΡΩΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

  • Αναφορικά με τις προληπτικές εξετάσεις πρώτου επιπέδου τι περιλαμβάνεται στο υφιστάμενο πακέτο και τι αναμένουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα από τον ΟΑΥ;

Α.Τ: Να πούμε ότι τα προληπτικά και ανιχνευτικά προγράμματα όπως είναι το τεστ Παπανικολάου, η μαστογραφία και κάποια άλλα, εντάσσονται στο φάσμα της δημόσιας υγείας που καθορίζονται από το Υπουργείο και εφαρμόζονται σε όλο τον πληθυσμό.

Το Υπουργείο συνεργάζεται στην υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων με τον ΟΑΥ, ούτως ώστε μέσω του δικτύου του ΓεΣΥ να μπορέσουν να εφαρμοστούν καλύτερα αυτά τα προγράμματα. 

Τώρα όσον αφορά τον ΟΑΥ, έχουμε εντάξει από την πρώτη στιγμή τις προληπτικές εξετάσεις που γίνονται στις εγκύους.

Σε κατοπινό στάδιο εντάξαμε τους ελέγχους σιδηροπενίας, σιδηροπενικής αναιμίας στην παιδική ηλικία, αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου και προληπτικό έλεγχο της όρασης σε όλα τα παιδιά.

Επιπλέον πρόσφατα έχουμε εφαρμόσει ένα πρόγραμμα παροχής ή διενέργειας εργαστηριακών εξετάσεων σε ασυμπτωματικούς ασθενείς. Δηλαδή σε τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με την ηλικία που ανήκει ο κάθε δικαιούχος και εφόσον δεν έχει οποιαδήποτε πάθηση και νοουμένου ότι είναι ασυμπτωματικός, να προβαίνει σε κάποιες προληπτικές εργαστηριακές εξετάσεις

Μπορούμε να αναφερθούμε σε κάποια παραδείγματα, έχουν να κάνουν με τη χοληστερόλη, με τον προστάτη, με τον θυρεοειδή,  γενική αίματος, γενική ούρων, σάκχαρο, κ.α.

-Αναφορικά με τον τομέα της πρόληψης, νομίζετε ότι θα φτάσουμε κάποια στιγμή σε ένα επίπεδο ή θα υπάρχει η δυνατότητα να καλύπτονται όλων των ειδών οι προληπτικές εξετάσεις; Επειδή τώρα λέμε για κάποιους τομείς και εξειδικευμένες εξετάσεις. Που στοχεύει ο οργανισμός;  Ή μονίμως οι ασθενείς, ο πληθυσμός θα έχει διαχρονικά την ανάγκη και ένα παράλληλο σύστημα υγείας; Τι ισχύει με άλλα εθνικά συστήματα υγείας;

Α.Τ:

H πρόληψη πρέπει να εφαρμόζεται στη βάση τεκμηριωμένης κλινικής πρακτικής η οποία να στηρίζεται με κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες, οι οποίες να αποδεικνύουν το όφελος στη Δημόσια Υγεία. Μέσω της πρόληψης λαμβάνονται όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να μειωθούν οι διάφοροι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης μιας νόσου, ενώ την ίδια στιγμή μέσω της πρόληψης επιβραδύνεται και η εξέλιξη κάποιας νόσου ή/και οι επιπλοκές αυτής.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόληψη διακρίνεται σε διάφορες κατηγορίες όπως την πρόληψη που εφαρμόζεται σε υγιή άτομα ώστε να διαφυλαχθούν από τυχόν νοσογόνες καταστάσεις, την πρόληψη που εφαρμόζεται σε άτομα που νοσούν αλλά είναι ασυμπτωματικοί με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση της πάθησης, αλλά και την πρόληψη που αφορά σε άτομα που νοσούν και εμφανίζουν συμπτώματα με στόχο τη μείωση των επιπλοκών της νόσου.

Να πούμε ότι οι παθήσεις για τις οποίες διεθνώς διενεργούνται αυτή τη στιγμή προληπτικές εξετάσεις και ειδικά προγράμματα είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του προστάτη και ο καρκίνος του μαστού. Να πούμε ότι όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, εκτός από το τεστ Παπανικολάου ήδη το Υπουργείο Υγείας προσφέρει το εμβόλιo εναντίον του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (εμβόλιο HPV). Ήδη ο Oργανισμός ξεκίνησε και ένα πρόγραμμα υπενθύμισης των γυναικών που παραμελούν να κάνουν το τεστ Παπανικολάου, όπου τους υπενθυμίζουμε ότι έχει περάσει το χρονικό διάστημα που έπρεπε να το κάνουν και προτρέπουμε να το πράξουν.

Το Υπουργείο Υγείας έχει διευρύνει το πρόγραμμα μαστού, τον μαστογραφικό έλεγχο, σε μεγαλύτερο εύρος ηλικιών και προγραμματίζεται η εφαρμογή προληπτικού προγράμματος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου για το οποίο θα υπάρξει συνεργασία με τον Οργανισμό και το δίκτυο των Προσωπικών Ιατρών του ΓεΣΥ.

Τώρα, όσον αφορά κλινικές εργαστηριακές εξετάσεις, για τους ενήλικες θεωρώ ότι έχουμε καλύψει ένα μεγάλο φάσμα.

Ο Οργανισμός θα συνεχίσει να εργάζεται προς την υιοθέτηση προληπτικών προγραμμάτων και θα προχωρά στην υιοθέτηση διεθνών καλών πρακτικών σε συνεργασία με τον ιατρικό κόσμο και το Υπουργείο Υγείας. Θεωρώ ότι πλέον είμαστε σε ένα καλό στάδιο και στόχος μας δεν είναι να είμαστε ουραγοί αλλά να συμβαδίζουμε με τη διεθνή πρακτική.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ

  • Κύριε Τσινωντίδη, σε ποιό βαθμό οι ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο, ανταποκρίνονται θετικά συμπληρώνοντας ηλεκτρονικά το ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση της ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας από τους δικαιούχους του ΓεΣΥ; Σας έχουν βοηθήσει προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών φροντίδας υγείας;

Α.Τ.: Κατ’ αρχήν να πούμε ότι η ανατροφοδότηση από τους ασθενείς σε σχέση με την φροντίδα υγείας στα νοσηλευτήρια είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο. Είναι υψίστης σημασίας για τον Οργανισμό. Πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτά τα ερωτηματολόγια εστιάζουν στην εμπειρία του δικαιούχου κατά την παραμονή του στο νοσηλευτήριο. Είναι ένα εργαλείο που έχει ο ίδιος ο ασθενής για να δώσει αυτή την ανατροφοδότηση ώστε να ενθαρρυνθεί η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στο παρόν στάδιο θα έλεγα ότι η ανταπόκριση είναι λίγο χαμηλή αλλά είμαστε στα αρχικά στάδια αυτής της προσπάθειας που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες.

Τα νοσηλευτήρια έχουν επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα από αυτά τα ερωτηματολόγια διότι τους ενδιαφέρει να δουν που υπάρχουν αδυναμίες για να μπορέσουν να τις διορθώσουν. Είναι αυτό που λέμε win – win situation για την βελτίωση της ποιότητας για όλες τις πλευρές τον Οργανισμό, τα νοσηλευτήρια και τους ασθενείς.

Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ

ΤΩΝ ΜΗΤΡΩΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

  • Κύριε Τσινωντίδη πως ο Οργανισμός προχωρά με τα Μητρώα Ασθενών; Πώς πρακτικά θα εξυπηρετήσει η ένταξη ασθενών στα Μητρώα του ΟΑΥ.

Α.Τ.: Όπως γνωρίζετε έχουμε δημιουργήσει τρία Μητρώα. Ένα για τα άτομα που υποφέρουν από καρκίνο, ένα για άτομα με θαλασσαιμία και το άλλο για την υπερλιπιδαιμία. Τα Μητρώα για άτομα που υποφέρουν με καρκίνο και θαλασσαιμία δίνουν τη δυνατότητα απευθείας πρόσβασης στον ογκολόγο ή/και στον αιματολόγο ή στα Κέντρα Θαλασσαιμίας ανάλογα με την περίπτωση, χωρίς να χρειάζεται το παραπεμπτικό.

Το Μητρώο για την υπελιπιδαιμία θα βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση αυτών των ασθενών διότι πλέον ο κάθε Προσωπικός Ιατρός έχει όλους αυτούς τους ασθενείς του συγκεντρωμένους  σε ένα σημείο και με ευκολία θα μπορεί να δει ποιοι είναι, να κάνει τις παρεμβάσεις του, να παρακολουθεί καλύτερα την εξέλιξη της νόσου κοκ.

Βέβαια αυτά είναι μερικά από τα οφέλη που σε βάθος χρόνου θα μπορούν να έχουν οι ασθενείς που εντάσσονται σε αυτά τα Μητρώα.

  • Υπάρχει πρόγραμμα σε βάθος χρόνου να κατηγοριοποιηθούν και άλλες ασθένειες;

Α.Τ.: Βέβαια. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε πάνω σε δυο επιπλέον Μητρώα. Το ένα αφορά τους ασθενείς με διαβήτη. Οι ασθενείς αυτοί, λόγω και των πολλαπλών επιπτώσεων που έχει η πάθηση στην υγεία τους, σίγουρα το Μητρώο θα βοηθήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση αυτών των ασθενών. Ένα άλλο Μητρώο το οποίο θα περιλαμβάνει τους ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό μητρώο διότι θα βοηθήσει τους ασθενείς στην πρόσβαση για αιμοκάθαρση.

Θα έχουμε περισσότερα να ανακοινώσουμε μόλις ολοκληρωθούν τα Μητρώα και να ενημερώσουμε τους ασθενείς για τα οφέλη για τους ιδίους. Να πούμε όμως ότι αυτή η διαδικασία δεν θα σταματήσει στις πέντε κατηγορίες, υπάρχει ένας μεσό-μακροπρόθεσμος σχεδιασμός,  θα ακολουθήσουν Μητρώα για υπερτασικούς, νευρολογικούς και άλλους ασθενείς που θεωρούμε ότι δημιουργώντας αυτές τις ομάδες πραγματικά θα μπορέσουμε να παρέχουμε μια βελτιωμένη φροντίδα υγείας στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

ΣΕ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

  • Συναφές  με την ποιότητα των παρεχομένων από τον ΟΑΥ υπηρεσιών είναι το επόμενο θέμα. Πως προχωράτε με την εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων σε σχέση τόσο με τον εξοπλισμό όσο τις παραπομπές στα Ακτινοδιαγνωστικά Κέντρα;

Α.Τ.: Όσον αφορά τον εξοπλισμό να πούμε ότι η συζήτηση με τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα και την επιστημονική εταιρία των ακτινολόγων έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια τα οποία ήδη έχουν σταλεί σε όλα τα ακτινολογικά κέντρα, στις επιστημονικές εταιρίες, στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και στο Υπουργείο Υγείας όπου γίνεται μια αναθεώρηση των κριτηρίων που είχαν αρχικά τεθεί  στο τραπέζι.

Στόχος είναι εντός του επόμενου έτους να προχωρήσουμε στην εφαρμογή αυτών των ποιοτικών κριτηρίων που έχουν να κάνουν με τον εξοπλισμό τον απεικονιστικών κέντρων.

Όσον αφορά τα παραπεμπτικά, εφαρμόζουμε δειγματοληπτική ποιοτική αξιολόγηση στα παραπεμπτικά που εκδίδονται. Η αξιολόγηση αφορά στην έκδοση παραπεμπτικών για μαγνητική τομογραφία καθώς και στην επανάληψή της στον ίδιο ασθενή. Με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχει ανακοινώσει ο Οργανισμός, η έκδοση παραπεμπτικών θα πρέπει να τεκμηριώνεται στις κλινικές σημειώσεις. Δυστυχώς, από δείγμα 720 παραπομπών για μαγνητική τομογραφία, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι περισσότερα από το 50% κρίνονται ως μη αναγκαία. Δυστυχώς, ο Οργανισμός είναι αναγκασμένος να επιβάλει διοικητικά πρόστιμα στους ιατρούς που εκδώσαν τα εν λόγω παραπεμπτικά τα οποία κρίθηκαν ως μη αναγκαία.  Συνεπώς καλώ τους ιατρούς να συμβουλεύονται παλαιότερες εξετάσεις ανατρέχοντας στο ιστορικό του ασθενή και να τεκμηριώνουν επαρκώς στις κλινικές σημειώσεις λόγους παραπομπής για απεικονιστικές εξετάσεις και όχι μόνο.

Παράλληλα με τους ελέγχους, έχει ξεκινήσει η υλοποίηση εφαρμογής ενός συστήματος το οποίο έχουμε αγοράσει από την Ευρωπαϊκή Ακτινολογική Εταιρία. Το σύστημα θα λειτουργεί ταυτόχρονα με το σύστημα πληροφορικής και θα καθοδηγεί τον γιατρό την ώρα που εκδίδει το παραπεμπτικό για απεικονιστική εξέταση.  Βέβαια την τελική απόφαση, ποια εξέταση και εάν και εφόσον θα πρέπει να γίνει εξέταση, την λαμβάνει ο γιατρός.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

– ΟΔΗΓΟΣ ΑΣΘΕΝΗ

  • Κύριε Τσινωντίδη, θέλετε να μας δώσετε περισσότερη ενημέρωση για το σκεπτικό της εισαγωγής του ΟΔΗΓΟΥ ΑΣΘΕΝΗ με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε στοχεύετε στην συνεχή οριζόντια ενημέρωση των δικαιούχων και ιδιαίτερα των χρόνιων ασθενών για τις υπηρεσίες του ΟΑΥ, και άλλες χρήσιμες πληροφορίες και ασφαλώς στην καλλιέργεια κουλτούρας ορθολογιστικής χρήσης των υπηρεσιών του ΓεΣΥ τόσο από τους δικαιούχους όσο και από τους πάροχους;

Α.Τ.: Η δημιουργία του Οδηγού ήταν μια πρωτοβουλία της ΟΣΑΚ. Μετά από μελέτη καταλήξαμε ότι θα είναι ένα καλό εργαλείο για να απευθυνθούμε στους δικαιούχους για να ενημερωθούν για όλες τις υπηρεσίες που παρέχονται από το ΓεΣΥ, για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν για να τις εξασφαλίσουν, για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους αλλά και για εξειδικευμένες πληροφορίες για τους χρόνιους ασθενείς με αφετηρία τους χρόνιους ασθενείς με θαλασσαιμία, νεφροπάθεια και μεταμοσχευμένους. Θα είναι μια σύγχρονη ιστοσελίδα και στόχος μας είναι να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους για ενημέρωση.

  • Είναι συναφές και το επόμενο ερώτημα μας. Ποιες ενέργειες προωθείτε σε τακτική βάση ως Οργανισμός και τι προγραμματίζετε που στόχο έχουν την ενημέρωση των δικαιούχων και παρόχων μιας και ο Οργανισμός έχει υποχρέωση να ενημερώνει και να εκπαιδεύει τα στοχευόμενα ακροατήρια του διαχρονικά αλλά και στοχεύει στην καλλιέργεια κουλτούρας ορθής χρήσης των υπηρεσιών;

Α.Τ.: Σίγουρα, η προσπάθεια για τον Οδηγό του Ασθενή εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Επιπλέον ετοιμάζεται και ένας άλλος Οδηγός ο οποίος αναμένεται να διανεμηθεί σε επίπεδο ιατρείων Προσωπικών Ιατρών, που θα επεξηγεί τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες Προσωπικού Ιατρού. Παράλληλα προχωρούμε σε κατακύρωση Διαγωνισμού ο οποίος περιλαμβάνει ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης με απώτερο σκοπό την καλλιέργεια κουλτούρας για ορθολογιστική χρήση των υπηρεσιών από τους δικαιούχους του ΓεΣΥ. 

  • Με το θεσμό των εφημεριών Προσωπικών Ιατρών είστε ευχαριστημένοι; Σε πιο βαθμό κύριε Τσινωντίδη υπήρχε ανταπόκριση του κοινού;

Α.Τ.: Ο αριθμός των επισκέψεων στις εφημερίες μπορώ κατά τους πρώτους μήνες παρουσίαζε αύξηση ενώ τώρα βλέπουμε μια σταθεροποίηση με σημαντική εποχικότητα, δηλαδή πιο κοντά στους χειμερινούς μήνες αυξάνεται.

Εδώ να υπογραμμίσουμε ότι οι εφημερίες δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν τα ΤΑΕΠ. Οι εφημερίες είναι για να αντικαταστήσουν τον Προσωπικό μας Ιατρό κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Στις περιπτώσεις ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών, απευθυνόμαστε στα ΤΑΕΠ και όχι στον Προσωπικό μας Ιατρό.

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΟΑΥ – ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

  • Κύριε Τσινωντίδη, βασικός συντελεστής για τη λειτουργία ενός συστήματος υγείας είναι ασφαλώς οι ιατροί και οι άλλοι επαγγελματίες υγείας. Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τον ΠΙΣ, τις Επιστημονικές Εταιρείες του και τους άλλους συνδέσμους και συντεχνίες των ιατρών;

Α.Τ.: Προσωπικά θεωρώ ότι οι σχέσεις μας είναι πάρα πολύ καλές με όλους τους παροχείς φροντίδας υγείας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα. Έχουμε συνεχείς επαφές με τις επιστημονικές εταιρίες των ιατρών αλλά και τους συνδέσμους των άλλων παροχών που είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ. Θεωρώ ότι γίνεται μια πάρα πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τους εκπροσώπους των παρόχων, προσπαθούμε να κατανοήσουμε τους προβληματισμούς και εκεί και όπου μπορούμε να διαχειριστούμε τα οποιαδήποτε προβλήματα.

  • Ειδικότερα, πώς κρίνετε το επίπεδο της συνεργασίας σας ως ΟΑΥ με τους ιατρούς που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού.

Α.Τ.: Δεν θα έλεγα ότι η σχέση του Οργανισμού με τις επιστημονικές εταιρίες των Προσωπικών Ιατρών είναι διαφορετική με τη σχέση του Οργανισμού με τις επιστημονικές εταιρίες των Ειδικών Ιατρών, θεωρώ ότι όλες τις επιστημονικές εταιρίες τις προσεγγίζουμε με τον ίδιο τρόπο και εγκύπτουμε με τον ίδιο τρόπο στα προβλήματα που πιθανόν να υπάρχουν στα θέματα που τους απασχολούν.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  • Κύριε Τσινωντίδη, για τα καινοτόμα φάρμακα, στα πλαίσια μεγάλης έρευνας του ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ στην προηγούμενη έκδοση της εφημερίδας,  παρουσιάσαμε και τις θέσεις του ΟΑΥ. Στο χρονικό αυτό διάστημα προέκυψαν νέα στοιχεία αναφορικά με την ένταξη νέων φαρμάκων στο ΓεΣΥ;

Α.Τ.: Η αξιολόγηση και η ένταξη νέων θεραπειών στο ΓεΣΥ  είναι συνεχής. Ο Οργανισμός εργάζεται συστηματικά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των φαρμάκων που εγκρίνει η Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων του Υπουργείου Υγείας ώστε να προχωρήσει στην αξιολόγηση νέων αιτήσεων. Παράλληλα προχωρεί στις διαπραγματεύσεις για τα  προϊόντα που έχουν εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο. Αξίζει να αναφέρω ότι αυτή την περίοδο γίνονται διαπραγματεύσεις με την φαρμακοβιομηχανία για μια νέα κατηγορία ενέσιμων φαρμάκων για την μείωση της χοληστερόλης και την καλύτερη διαχείριση της σχιζοφρένιας.   

______________________________________

  • Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.ygeiapress.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.