Έντονη δυσαρέσκεια γιατί δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα με την προκήρυξη θέσεων από τον ΟΚΥπΥ

• Κοινή ανακοίνωση Παγκύπριας Συμμαχίας Σπάνιων Παθήσεων (ΠαΣΣΠ), Παιδιά με Ηπατικές Παθήσεις «Γιώργος Ψαράς», Round Table και Σύνδεσμος Οικογενούς Αμυλοειδικής Πολυνευροπάθειας. • Ζητούν οι 2 νέες θέσεις που προκηρύχθηκαν να αφορούν Ειδικούς Ιατρούς που να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία εξειδίκευση στη Μεταμοσχευτική Ηπατολογία

Με αφορμή την προκήρυξη από τον ΟΚΥπΥ τεσσάρων (4) νέων θέσεων Ιατρικών Λειτουργών, ημερομηνίας 22/12/2023,  μεταξύ των οποίων οι δύο (2) αναφέρονται σε Παθολογία ή Γαστρεντερολογία με ειδικό ενδιαφέρον ή/και εμπειρία στην Ηπατολογία/μεταμόσχευση ήπατος οι οργανώσεις Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων (ΠαΣΣΠ), Παιδιά με Ηπατικές Παθήσεις «Γιώργος Ψαράς», Round Table και Σύνδεσμος Οικογενούς Αμυλοειδικής Πολυνευροπάθειας εξέδωσαν την πιο κάτω ανακοίνωση:

Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας αφού σε καμία από τις διαβουλεύσεις μεταξύ των οργανωμένων ασθενών, του ΟΚΥπΥ και του Υπουργείου Υγείας, δεν συμφωνήθηκε κάτι τέτοιο. Η συμφωνία που είχαμε ήταν ξεκάθαρη, ως προς την ειδικότητα που πρέπει να έχουν οι γιατροί που θα πληρώσουν τις δύο (2) κενές αυτές θέσεις και αφορά Ειδικούς Ιατρούς που να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία εξειδίκευση στη Μεταμοσχευτική Ηπατολογία (transplant hepatology fellowship).

Η απόφαση είχε παρθεί τελεσίδικα σε συνάντηση ημερομηνίας 12/04/2023 στα γραφεία του ΟΚΥπΥ, παρουσία του Εκτελεστικού Διευθυντή του Οργανισμού, άλλων λειτουργών του Οργανισμού μεταξύ των οποίων και γιατροί Παθολόγοι με ειδικό ενδιαφέρον στη μελέτη του Ήπατος που παρακολουθούν τους μεταμοσχευμένους ασθενείς μέχρι σήμερα και των Οργανωμένων Ασθενών, ενώ επικυρώθηκε και σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε κατοπινό στάδιο. Η θέση αυτή επιβεβαιώνεται τόσο από επιστολές όσο και από πρακτικά διαφόρων συναντήσεων τα οποία είμαστε σε θέση να δώσουμε στη δημοσιότητα.

Η προκήρυξη του ΟΚΥπΥ πέραν του ότι δεν ανταποκρίνεται στα όσα έχουμε συμφωνήσει και πέραν του ότι δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες μας, αναιρεί όλα όσα έχουν μέχρι σήμερα τροχοδρομηθεί προς συγκεκριμένη κατεύθυνση και αυτομάτως αφήνει εκτεθειμένους τους ασθενείς, αναγκάζοντάς τους να παραμείνουν στην υφιστάμενη κατάσταση που βρίσκονται εδώ και χρόνια, χωρίς την κατάλληλη και αναγκαία για την υγεία τους παρακολούθηση, από ειδικούς ιατρούς. 

Ως ασθενείς και ως πολίτες αυτού του κράτους, εκφράζουμε τη μεγάλη απογοήτευσή μας σχετικά με την απαξιωτική και υποτιμητική συμπεριφορά που τυγχάνουμε από τη διεύθυνση του ΟΚΥπΥ, παρά το γεγονός ότι είχε συμφωνηθεί, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η όλη διαδικασία να διεξαχθεί σε πνεύμα συνεργασίας, διαφάνειας και αλληλοενημέρωσης. Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να εμπαίζει την νοημοσύνη μας και πόσο μάλλον να παίζει με την υγεία μας. Τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια, έχουμε δώσει το άπαν των δυνάμεων μας ως ασθενείς, για να φτάσουμε μέχρι εδώ, με σκοπό να διεκδικήσουμε και να διασφαλίσουμε τα αυτονόητα. 

Την πιο πάνω μας τοποθέτηση έρχεται να ενισχύσει και η θέση της Υπουργού Υγείας, Δρος Πόπης Κανάρη, η οποία σε κατ` ιδίαν συνάντηση που είχαμε στις 28/12 εξέφρασε πλήρη άγνοια για την προκήρυξη των εν λόγω θέσεων από τον ΟΚΥπΥ ως επίσης και τις παραμέτρους που έχει θέσει ο ΟΚΥπΥ ως προς την αξιολόγηση της εξειδίκευσης / εμπειρίας των ιατρών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη θέση.

Ως εκ τούτου, ζητούμε την άμεση ακύρωση της υφιστάμενης προκήρυξης και την αντικατάσταση της από νέα η οποία θα βασίζεται στα όσα έχουν συμφωνηθεί. Δηλαδή, η

προκήρυξη για δύο (2) νέες θέσεις να αφορά Ειδικούς Ιατρούς που να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία εξειδίκευση στη Μεταμοσχευτική Ηπατολογία (transplant hepatology fellowship).

Καλούμε επίσης την Πολιτεία να παρέμβει υλοποιώντας τόσο τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και τα όσα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

Αξίζει να τονιστεί ότι ακόμα δεν μας έχει παρουσιαστεί το πλάνο υλοποίησης για την δημιουργία δομής, εξέτασης αλλά και νοσηλείας των μεταμοσχευμένων ασθενών ήπατος. Βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί, η παρακολούθηση και η διαχείριση της υγείας των μεταμοσχευμένων ασθενών ήπατος, θα πρέπει να διέπεται από συγκεκριμένα πρωτόκολλα.

Ας αναλάβουν κάποιοι επιτέλους την ευθύνη προάσπισης αυτής της ευάλωτης μερίδας των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.