Υπ. Υγείας: Η τήρηση των μέτρων θα αποτρέψει αναζωπύρωση κρουσμάτων

Συνάντηση με την Ευρωπαία Επίτροπο για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων κα Στέλλα Κυριακίδου είχε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά την οποία συζητήθηκαν εκτενώς διάφορες πτυχές της πανδημίας και οι ενέργειες που γίνονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείρισή της.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ιωάννου είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την κα Κυριακίδου για όλες τις ενέργειες που λήφθηκαν μέχρι στιγμής στην Κύπρο, αλλά και για την παρούσα επιδημιολογική εικόνα που καταγράφεται στην Κύπρο. Η Ευρωπαία Επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα μέτρα που έλαβε η Κύπρος το προηγούμενο διάστημα, αλλά και για τους σχεδιασμούς ενόψει φθινοπώρου και ενδεχόμενης νέας έξαρσης των κρουσμάτων.

Όπως ανέφερε η κα Κυριακίδου, προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες καταγράφεται ήδη ένα 2ο κύμα του ιού. Σε αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ, σημείωσε, παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στον εφησυχασμό και στη χαλάρωση από πλευράς πολιτών ως προς την τήρηση των απαραίτητων μέτρων ατομικής υγιεινής.

Η Ευρωπαία Επίτροπος αναφέρθηκε ειδικότερα στην Κύπρο και εξέφρασε προβληματισμό για τον εντοπισμό κρουσμάτων στην κοινότητα, για ορισμένα εκ των οποίων δεν έχει προς το παρόν βρεθεί επιδημιολογική σύνδεση. Αυτό, εξήγησε, δείχνει ότι μια μερίδα του πληθυσμού δεν τηρεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, επισημαίνοντας ότι μόνο αν υπάρχει συνεχής εγρήγορση από όλους, θα προληφθεί η αναζωπύρωση και η επιδείνωση της κατάστασης.

Τέλος, ο Υπουργός Υγείας και η Ευρωπαία Επίτροπος συζήτησαν εκτενώς το θέμα των εμβολίων και τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προμήθεια εμβολίων για όλα τα κράτη μέλη. Σε ό,τι δε αφορά στο φάρμακο ρεμδεσιβίρη, η κα Κυριακίδου ενημέρωσε τον Υπουργό Υγείας ότι έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των αιτημάτων από όλα τα κράτη μέλη, μεταξύ αυτών και από την Κύπρο, και θα προχωρήσει άμεσα η διαδικασία για κοινή προμήθεια των ποσοτήτων που υποβλήθηκαν μέσω του joint procurement από τα κράτη μέλη, για την κάλυψη των αναγκών τους.