Υπ. Υγείας: Η βελτιωμένη εικόνα μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση της αποκλιμάκωσης

Η βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα «μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, η οποία καθορίστηκε από ομάδα ειδικών από διάφορα εμπλεκόμενα υπουργεία, στη βάση των εισηγήσεων της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και λαμβάνει υπόψη ένα συνδυασμό κοινωνικών, ψυχολογικών και  οικονομικών παραγόντων», είπε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ . 

Απαντώντας σε ερώτηση για την δεύτερη φάση της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, από Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι το ξεκλείδωμα του λιανικού εμπορίου, η αύξηση στο 50% των εργαζομένων στον τομέα των υπηρεσιών και η επιστροφή αριθμού μαθητών στα σχολεία από τη Δευτέρα, είναι ένα σημαντικό βήμα.

«Αυτό το βήμα θέλουμε να είναι όσο γίνεται πιο προσεκτικό και ελεγχόμενο. Η επιδημιολογική εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη αλλά ο κίνδυνος παραμένει υπαρκτός. Όπως έχουμε σημειώσει πολλές φορές, το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού και το αυξημένο ιικό φορτίο είναι δεδομένα τα οποία δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάσουμε. Αυτή είναι και η απάντησή μας στις εκκλήσεις για ευρύτερο άνοιγμα επιχειρήσεων και που σχετίζονται με την κοινωνική δραστηριότητα», πρόσθεσε. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, είπε, επιστρέφουν σε νέα lockdown και παραμένουν οι απαγορεύσεις σε κάθε είδους κοινωνική δραστηριότητα.

«Θέλουμε να αποφύγουμε αυτή την εξέλιξη, γι’ αυτό επαναλαμβάνω την έκκληση προς τους πολίτες, τους εργοδότες και εργαζομένους, με την επιστροφή τους στους χώρους εργασίας να τηρούν τα πρωτόκολλα και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην φθάσουμε σε σημείο που δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από την επαναφορά περιοριστικών μέτρων. Είναι κάτι που απευχόμαστε», σημείωσε.

Ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι με το σταδιακό ξεκλείδωμα «αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων, και για το λόγο αυτό το πλάνο αποκλιμάκωσης στηρίζεται στο τρίπτυχο έλεγχος (με rapid test), εφαρμογή και τήρηση των πρωτοκόλλων και εμβολιασμοί».

«Όπως βλέπετε, η στρατηγική του μεγάλου αριθμού rapid test αποδεικνύεται άκρως αποτελεσματική και θα τη συνεχίσουμε με εντατικό ρυθμό. Είναι πολύ σημαντικό η επιστροφή στους χώρους εργασίας να γίνει σε συνθήκες ασφάλειας, για να διαφυλάξουμε την καλή επιδημιολογική εικόνα. Η πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των μέτρων που έχουν αποφασιστεί, είναι καθοριστικής σημασίας εξού και όλα τα αρμόδια υπουργεία θα μεριμνήσουν για την επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων», συμπλήρωσε.

Εμβολιασμοί
 
Ερωτηθείς για τη σημασία των εμβολιασμών, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι ενθαρρυντικά είναι τα δεδομένα και στο μέτωπο των εμβολιασμών, «που είναι ο τρίτος πυλώνας της στρατηγικής μας».

«Η αυξημένη ροή εμβολίων που αναμένουμε, μετά και την έγκριση του εμβολίου της AstraΖeneca, θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε με πιο γρήγορους ρυθμούς το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα. Έχουμε ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς στους οίκους ευγηρίας και με βάση τις αναμενόμενες ποσότητες, στόχος μας είναι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων άνω των 75 ετών και να ακολουθήσει ο εμβολιασμός ευάλωτων ομάδων, στη βάση ιεράρχησης που θα γίνει από εισήγηση της ειδικής επιστημονικής επιτροπής», επεσήμανε.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι με τη θωράκιση «όσων συνανθρώπων μας εκτίθενται περισσότερο στον κίνδυνο θα μπορέσουμε στη συνέχεια να καλύψουμε το υπόλοιπο μέρος του πληθυσμού με μεγαλύτερη άνεση».