Υπ. Υγείας: Ειδικοί θα καταθέσουν εισηγήσεις για την καλύτερη εφαρμογή μέτρων αποκλιμάκωσης

Η υποχώρηση του δείκτη θετικότητας σε συνδυασμό με τη μείωση των κρουσμάτων που εντοπίζονται, είναι ενδείξεις για ανακοπή της ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού. Ωστόσο, το Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δέχεται μεγάλη πίεση και η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αν και ελεγχόμενη, παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη

Με γραπτή δήλωσή του ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου αναφερόμενος στα δεδομένα σχετικά με την πανδημία σημειώνει τα εξής:

“Όπως ενημερώθηκα από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό, οι επιδημιολογικοί δείκτες απομακρύνονται από τα μη ασφαλή όρια αλλά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για τα δεδομένα της Κύπρου. Η υποχώρηση του δείκτη θετικότητας σε συνδυασμό με τη μείωση των κρουσμάτων που εντοπίζονται, είναι ενδείξεις για ανακοπή της ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού, που είναι το ζητούμενο των περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, το Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δέχεται μεγάλη πίεση και η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αν και ελεγχόμενη, παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη

Εάν συνεχιστεί η πτωτική τάση των επιδημιολογικών δεικτών θα μπορούμε να προσβλέπουμε σε σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία εκπνέουν την 31η Ιανουαρίου 2021. Προς τούτο, τεχνική επιτροπή αποτελούμενη από υπηρεσιακούς των αρμοδίων Υπουργείων Υγείας, Οικονομικών, Εργασίας, Παιδείας και Εμπορίου θα επεξεργαστεί τις εισηγήσεις της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τη στρατηγική αποκλιμάκωσης, ώστε η επαναδραστηριοποίηση να γίνει κατά τρόπο ομαλό και αποτελεσματικό με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Οι ειδικοί θα καταθέσουν επίσης εισηγήσεις για την καλύτερη εφαρμογή των μέτρων αποκλιμάκωσης και την αποτελεσματική επιτήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα ισχύουν στους επαγγελματικούς και άλλους τομείς, οι οποίοι θα επαναδραστηριοποιηθούν.

Ταυτόχρονα με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, συνεχίζεται και εντείνεται ο εργαστηριακός έλεγχος του γενικού πληθυσμού, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διενέργεια αυξημένων ελέγχων με rapid tests στοχευμένα στους εργαζόμενους που θα επαναδραστηριοποιούνται σε κάθε φάση της στρατηγικής αποκλιμάκωσης που θα αποφασιστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης επικρατεί κατάσταση επιφυλακής υπό το φόβο τρίτου, ίσως και χειρότερου, κύματος της πανδημίας. Η Κύπρος παραμένει στην κόκκινη ζώνη όμως η μερική βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας αντικατοπτρίζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόστηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου και επιβραβεύει τις θυσίες του κάθε πολίτη χωριστά και της κοινωνίας μας συνολικά.

Όπως πάντα έτσι και τώρα κριτήριο για τις αποφάσεις μας είναι η διατήρηση της επιδημιολογικής εικόνας σε επίπεδα που δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και δεν ακυρώνουν όλα όσα καταφέραμε μέχρι τώρα. Η υγειονομική αυτή κρίση θα διαρκέσει για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα και ως εκ τούτου, κατά τους μήνες που ακολουθούν, μέχρι να υπάρξει εμβολιαστική θωράκιση του πληθυσμού, απαιτείται η μέγιστη δυνατή ετοιμότητα και εγρήγορση για αποφυγή πισωγυρίσματος”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επαναστατική θεραπεία αντιστρέφει την απώλεια ακοής

Μια νέα αναγεννητική θεραπεία που μπορεί να αντιστρέψει την απώλεια ακοής ανέπτυξε  η εταιρεία Frequency Therapeutics, πίσω από την οποία βρίσκεται μια ομάδα επιστημόνων από το MIT. Η θεραπεία στοχεύει στην αντιστροφή της απώλεια ακοής, διεγείροντας την ανάπτυξη των τριχωτών κυττάρων μέσα...
×