Υπουργός Υγείας: Ευχαριστίες στην Παιδιατρική  Εταιρεία, στους νοσηλευτές και τις επισκέπτριες υγείας

Δεν είναι κάτι ανησυχητικό η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού (Deltacron) που εντοπίστηκε στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο οποίος συνοδευόμενος από την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, Χριστίνα Γιαννάκη, επισκέφθηκε το Σάββατο το εμβολιαστικό κέντρο «Σπύρος Κυπριανού», στη Λεμεσό, όπου γίνονται εμβολιασμοί παιδιών.
 
Στις δηλώσεις του, ο κ. Χατζηπαντέλας ευχαρίστησε την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου για την εθελοντική συμμετοχή των μελών της στην προσπάθεια εμβολισμού παιδιών ηλικίας 5 με 11 χρόνων, καθώς και τους νοσηλευτές και τις επισκέπτριες υγείας.
 
«Ήθελα να δω και με τα ίδια μου τα μάτια ότι κάποια προβλήματα που είχαμε με τα walk-in τις προηγούμενες μέρες, δεν υπάρχουν σήμερα και όπως έχετε δει και εσείς, δεν υπήρξε οποιοδήποτε πρόβλημα», ανέφερε.
 
Διαβεβαίωσε δε ότι η προσπάθεια εμβολιασμού των παιδιών θα συνεχιστεί και υπενθύμισε ότι το ερχόμενο Σάββατο θα λειτουργήσει εμβολιαστικό κέντρο στην Τριμίκλινη, τονίζοντας ότι «κάνουμε συνέχεια σκέψεις για να επεκτείνουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι στο walk-in παρατηρείται κοσμοσυρροή, ο Υπουργός σημείωσε ότι ενώ αρκετός κόσμος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να εμβολιαστεί, υπάρχει μειωμένο προσωπικό, λόγω των αυξημένων περιστατικών κορωνοϊού που πλήττουν και τους επαγγελματίες υγείας.

«Για να έρθουμε σήμερα και να λειτουργήσει αυτό το εμβολιαστικό κέντρο έχουν γίνει υπεράνθρωπες προσπάθειες από το Υπουργείο Υγείας ώστε να στελεχωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα», είπε.
 
Ερωτηθείς κατά πόσο ανησυχεί το γεγονός της αύξησης των νοσηλειών, δεδομένου ότι μεθαύριο ανοίγουν και τα σχολεία, ο Υπουργός είπε πως υπήρξε αύξηση πριν δυο μέρες, όμως χθες καταγράφηκε μείωση. Είναι ένα θέμα, συνέχισε, που το βλέπουμε καθημερινά και αναλόγως, αν χρειαστεί να πάρουμε οποιαδήποτε επιπρόσθετα μέτρα, πάντοτε σε συνεργασία με τους ειδικούς, θα το αποφασίσουμε.
 
Στο κατά πόσο υπάρχει σκέψη για εφαρμογή της πενθήμερης καραντίνας, εκτός από τους επαγγελματίες υγείας και στον γενικό πληθυσμό, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας δήλωσε ότι αυτό θα εξεταστεί την Τρίτη, στη συνάντηση του με την επιστημονική ομάδα «αφού δώσουμε ένα μικρό χρονικό διάστημα να δουλέψει για το ιατρικό προσωπικό». «Αν τα αποτελέσματα είναι καλά για το ιατρικό προσωπικό, πιθανώς να το εξετάσουμε και για όλο τον πληθυσμό», πρόσθεσε.
 
Όσον αφορά την νέα παραλλαγή Deltacron, που εντόπισε σε ασθενείς η ομάδα του καθηγητή του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, δρ. Λεόντιου Κωστρίκη, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε πως το Υπουργείο ήταν ενήμερο και πως δεν είναι κάτι ανησυχητικό τη συγκεκριμένη στιγμή, αφού είναι συνδυασμός δυο μεταλλάξεων που ήδη υπάρχουν στη χώρα μας.
 
Περισσότερα επί τούτου, υπέδειξε, θα δοθούν σε διάσκεψη Τύπου, αρχές της εβδομάδας, ενώ την ίδια ώρα εξέφρασε την περηφάνια του «για τους επιστήμονες που έχουμε στον τόπο μας, γιατί τα αποτελέσματα και οι έλεγχοι και οι εξετάσεις που είχαμε την Παρασκευή από τον κ. Κωστρίκη, είναι κάτι που θεωρώ ότι είναι πρωτοπόρα και βάζουν τη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη, όσον αφορά θέματα υγείας».
 
Αναφερόμενος στο θέμα διάθεσης των self test, ο κ. Χατζηπαντέλας παρέπεμψε σε ανακοίνωση του Υπουργείου του, ενώ σχολιάζοντας και το θέμα που προέκυψε με την ποιότητα των PCR τεστ, είπε πως θεωρεί ότι «μετά την τοποθέτηση του Υπουργείου Υγείας και του (Υπουργού Ανάπτυξης) κ. Άδωνι Γεωργιάδη, το θέμα έχει λήξη».
 
«Θέλω να αναφέρω ότι έχω άριστες σχέσεις με τον ομόλογο μου, Υπουργό Υγείας της Ελλάδας, τον κ. Πλεύρη, μιλούμε σχεδόν μια φορά την εβδομάδα και ανταλλάσσουμε απόψεις όσον αφορά τον κορωνοϊό και αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί», συμπλήρωσε.
 
Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, Χριστίνα Γιαννάκη, ανακοίνωσε ότι εμβολιάστηκαν σήμερα στο «Σπύρος Κυπριανού» περίπου 420 παιδιά, ενώ αρχικά υπήρχαν 300 ραντεβού, ενώ στο walk-in εξυπηρετήθηκαν 800 πολίτες.

Το ποιο σημαντικό από όλα, συνέχισε, είναι ότι το ποσοστό του γενικού πληθυσμού που εμβολιάστηκε σήμερα στον τόπο μας έφτασε το 70,1%, ενώ το ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού βρίσκεται στο 83,5%.
 
«Αυτό που θέλω να πω είναι ότι, με αυτήν την μεγάλη οργάνωση που έχει γίνει από το Υπουργείο Υγείας, από τους λειτουργούς, από τον αναπληρωτή διευθυντή των νοσηλευτικών υπηρεσιών, τους νοσηλευτές, τις επισκέπτριες υγείας και όλος αυτός ο μεγάλος προγραμματισμός που έγινε, έχει φέρει τα πολύ καλά αποτελέσματα», συμπλήρωσε.
 
Εμείς, πρόσθεσε, θα συνεχίσουμε αυτήν την τιτάνια προσπάθεια για το καλώς νοούμενο συμφέρον της δημόσιας υγείας γενικότερα, «διότι το Υπουργείο Υγείας είναι εκεί και καταθέτει την ψυχή του επί καθημερινής βάσεως».
 
Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου Δρ. Μιχάλης Αναστασιάδης, εξέφρασε τη χαρά του για την αθρόα προσέλευση παιδιών στο εμβολιαστικό κέντρο «Σπύρος Κυπριανού».
 
«Παιδιά χαμογελαστά, παιδιά που μας γεμίζουν με τη δική τους αισιοδοξία και τη δική τους πίστη ότι πραγματικά θα δούμε μια καλύτερη μέρα σε αυτόν τον τόπο», είπε και εξέφρασε τις ευχαριστίες της Παιδιατρικής Εταιρείας και σύσσωμης της επιστημονικής κοινότητας, προς το Υπουργείο Υγείας, προς τον ίδιο τον Υπουργό, την Γενική Διευθύντρια, «με τους οποίους βρισκόμαστε στην ίδια μάχη, στο ίδιο μετερίζι και ως μια γροθιά αυτή τη στιγμή, συνεχίζουμε τη μάχη προκειμένου να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο».
 
Διαβεβαίωσε δε ότι η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου έχει θέσει τον εαυτό της, τα μέλη της, στη διάθεση της Πολιτείας και το ερχόμενο Σάββατο θα βρίσκεται στην Τριμίκλινη για τον εμβολιασμό παιδιών, αλλά και οπουδήποτε αλλού και όποτε χρειαστεί.
 
Της επίσκεψης του Υπουργού Υγείας στο εμβολιαστικό κέντρο, προηγήθηκε επίσκεψή του στην εθελοντική αιμοδοσία εις μνήμη του Κίκη Κυριάκου, που διοργάνωσε η ακαδημία ποδοσφαίρου Ανόρθωσης – κλιμάκιο Λεμεσού, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Γονέων Ενήλικων Ατόμων με Νοητική Αναπηρία «Απόστολος Λουκάς», στο Θεμιστόκλειο Αθλητικό Κέντρο, στα Πάνω Πολεμίδια.
 
Ο κ. Χατζηπαντέλας, ο οποίος έδωσε αίμα, αναφέρθηκε στη σημασία της αιμοδοσίας και διαβεβαίωσε ότι τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για όσους επιθυμούν να είναι αιμοδότες.