Υπογλυκαιμία: Τα συμπτώματα που εμφανίζονται – Τι να προσέξετε

Τι θα νιώσετε αν πέσει χαμηλά το σάκχαρο

Δεν είναι μόνο το υψηλό σάκχαρο που προκαλεί πάντα ανησυχία – το χαμηλό σάκχαρο απαιτεί επίσης άμεση ιατρική φροντίδα.

Οι ειδικοί λένε ότι ο στόχος σακχάρου στο αίμα πρέπει να είναι 80-130 mg/dL πριν από το γεύμα και λιγότερο από 180 mg/dL δύο ώρες μετά το γεύμα.

Η υπογλυκαιμία είναι μια ιατρική κατάσταση που εμφανίζεται όταν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα είναι χαμηλότερο από το φυσιολογικό εύρος (κάτω από 70 mg/dL). Αν και συνήθως συνδέεται με τον διαβήτη, μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα ή αντιμετωπίζουν σοβαρές παθήσεις, όπως ηπατίτιδα, κίρρωση, λοιμώξεις, προβλήματα στα νεφρά και προχωρημένη καρδιακή νόσο.

Μπορεί επίσης να συμβεί στον καθένα όταν χάσει ένα γεύμα, ασκείται πάρα πολύ ή πιει πολύ αλκοόλ.

Σημάδια υπογλυκαιμίας

Όταν έχετε πολύ χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, μπορεί να εμφανίσετε μια σειρά συμπτωμάτων, όπως:

 1. πονοκέφαλο
 2. ζάλη
 3. κόπωση
 4. εφίδρωση
 5. υπνηλία
 6. άγχος
 7. πείνα
 8. μυρμήγκιασμα στο δέρμα
 9. δυσκολία στην ομιλία
 10. σύγχυση και
 11. απώλεια συνείδησης

Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως:

 • επιληπτικές κρίσεις
 • μούδιασμα στο στόμα και τη γλώσσα
 • απώλεια συντονισμού και
 • κώμα

Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι που έχουν διαβήτη για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να μην εμφανίσουν κανένα από τα συμπτώματα ακόμη και όταν το επίπεδο σακχάρου τους πέσει σε επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο. Η κατάσταση ονομάζεται άγνοια υπογλυκαιμίας. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε εάν έχετε υπογλυκαιμία είναι να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Υπογλυκαιμία: Τι να κάνετε όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι χαμηλά

Εάν εμφανίσετε κάποιο από τα συμπτώματα ή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι κάτω από 70 mg/dL, οι ειδικοί συνιστούν ΜΙΑ από τις παρακάτω λύσεις:

 • λήψη τεσσάρων δισκίων γλυκόζης
 • κατανάλωση 120 ml χυμού φρούτων ή κανονικού αναψυκτικού με ζάχαρη
 • φάτε 3-4 καραμέλες

Ελέγξτε ξανά το σάκχαρο στο αίμα μετά από 15 λεπτά. Εάν εξακολουθεί να είναι κάτω από 70 mg/dL, επαναλάβετε μέχρι να επιτευχθούν τα βέλτιστα επίπεδα.

Εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι επικίνδυνα χαμηλά, κάτω από 55 mg/dL, η ενέσιμη γλυκαγόνη είναι η συνιστώμενη θεραπεία. Ωστόσο, ο ασθενής μπορεί να μην είναι σε θέση να ελέγξει το σάκχαρο του αίματος και να το αντιμετωπίσει μόνος του σε αυτό το στάδιο. Τα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο πολύ χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορούν να έχουν ένα κιτ γλυκαγόνης στο σπίτι και να λάβουν βοήθεια από φίλους ή μέλη της οικογένειας για να το χορηγήσουν. Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό για επείγουσα ιατρική περίθαλψη αμέσως μετά τη χορήγηση της ένεσης γλυκαγόνης.

Εάν ο ασθενής λιποθυμήσει με σοβαρά χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η χορήγηση μιας ένεσης γλυκαγόνης μπορεί να τον βοηθήσει να αναρρώσει μέσα σε 15 λεπτά. Εάν το άτομο δεν ανακτήσει τις αισθήσεις του μετά την πρώτη ένεση, συνιστάται μια δεύτερη δόση. Μόλις ο ασθενής είναι ξύπνιος και μπορεί να καταπιεί, δώστε του να φάει κάτι με ζάχαρη, όπως ένα κανονικό αναψυκτικό ή χυμό φρούτων, ακολουθούμενη από μια πηγή ζάχαρης μεγαλύτερης διάρκειας, όπως κράκερ με τυρί ή ένα σάντουιτς με κρέας.

Πηγή: onmed