Το Lip Balm κάνει τα χείλη σας ακόμα πιο ξηρά και σκασμένα; Να τι λένε οι δερματολόγοι.

Μήπως το lip balm σας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό;

Κατά τη διάρκεια των κρύων χειμερινών μηνών, μπορεί να πιάνετε τον εαυτό σας να φτάνει πιο συχνά στις ενυδατικές κρέμες και τα βάλσαμα χειλιών, λόγω της ξηρής επιδερμίδας.

Αλλά δεν είναι όλα τα προϊόντα δημιουργημένα εξίσου – ορισμένα lip balms μπορεί να επιδεινώσουν την ξηρότητα.

“Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή ενός [lip balm], επειδή ορισμένα μπορούν να επιδεινώσουν την ξηρότητα των χειλιών”, δήλωσε στο Health η Shari Lipner, MD, PhD, δερματολόγος στο Weill Cornell Medicine.

Τα προϊόντα για τα χείλη που περιλαμβάνουν ορισμένα συστατικά, καθώς και τα αρώματα, μπορεί να συμβάλλουν στην ξηρότητα, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τους ανθρώπους που βάζουν βάλσαμο χειλιών πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, δήλωσε στο Health η Michele Green, MD, πιστοποιημένη αισθητική δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

“Δεν υπάρχει κανένας κανόνας ως προς το πόσο συχνά πρέπει να βάζετε [το βάλσαμο χειλιών]”, δήλωσε η Green. “[Το βάλσαμο χειλιών] πρέπει να εφαρμόζεται στα χείλη όταν αισθάνονται ξηρά ή σκασμένα και μπορεί να επαναλαμβάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, [αλλά ορισμένα] συστατικά μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη ξηρότητα όταν χρησιμοποιούνται υπερβολικά”.

Δείτε ποια συστατικά πρέπει να αναζητήσετε – καθώς και ποια να αποφύγετε – όταν επιλέγετε ένα lip balm.

Προϊόντα και συστατικά για ενυδατωμένα χείλη

Υπάρχει λόγος που τα χείλη μας γίνονται ιδιαίτερα ξηρά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

“Σε αντίθεση με το υπόλοιπο σώμα μας, τα χείλη μας δεν περιέχουν λιπαρούς αδένες και δεν μπορούν να παράγουν υγρασία”, δήλωσε η Green.

Για το λόγο αυτό, συνιστά να δοκιμάσετε ένα λάδι χειλιών αν αντιμετωπίζετε ξηρά χείλη.

“[Τα βάλσαμα χειλιών] διατηρούν τα χείλη ενυδατωμένα δημιουργώντας ένα φράγμα μεταξύ των χειλιών σας και του περιβάλλοντος”, εξήγησε, “επιτρέποντας την αυξημένη διατήρηση της υγρασίας, [αλλά] αυτά τα προϊόντα δεν διεισδύουν στα χείλη για να προσθέσουν ενυδάτωση”.

Σε αυτό το σημείο μπορούν να βοηθήσουν τα έλαια για τα χείλη.

Η Green εξήγησε ότι τα έλαια χειλιών μπορούν να λειτουργήσουν ώστε να διεισδύσουν στα χείλη και να παρέχουν έντονη ενυδάτωση, διατηρώντας τα χείλη ενυδατωμένα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ορισμένα άλλα προϊόντα για τα χείλη μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ξηρότητας.

“Τα βάλσαμα χειλιών με συγκολλητικά όπως η βαζελίνη ή το βούτυρο καριτέ μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της απώλειας υγρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, [και] η χρήση μιας μάσκας χειλιών τη νύχτα με ενυδατικά συστατικά είναι επίσης εξαιρετική για την παροχή έντονης ενυδάτωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας”, δήλωσε η Green.

Η Green συνιστά να αναζητάτε προϊόντα για τα χείλη που περιέχουν τα ακόλουθα συστατικά:

  • Υαλουρονικό οξύ
  • Βαζελίνη
  • Βούτυρο καριτέ
  • Κερί μέλισσας
  • Βιταμίνη Ε

“Το υαλουρονικό οξύ είναι ένας ισχυρός υγραντικός παράγοντας που μπορεί να συγκρατήσει έως και χίλιες φορές το βάρος του σε νερό για να προσελκύσει ενυδατική κρέμα στα χείλη”, δήλωσε η Green. “Η βαζελίνη, το βούτυρο καριτέ και το κερί μέλισσας είναι αποφρακτικές ουσίες που κλειδώνουν την υγρασία για να αποτρέψουν την απώλεια νερού, [και] η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα χείλη από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία”.

Είναι επίσης σημαντικό να επιλέγετε ένα προϊόν για τα χείλη που περιέχει τουλάχιστον SPF 15 για να προστατεύετε τα χείλη σας από τις βλάβες του ήλιου, πρόσθεσε η Green.

Άλλοι τρόποι για να διατηρήσετε τα χείλη σας ενυδατωμένα

Η χρήση βάλσαμου χειλιών ή άλλων προϊόντων για τα χείλη δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να διατηρήσετε τα χείλη σας από το να είναι πολύ ξηρά, δήλωσε η Green.

“Οι ενυδατικές κρέμες προσώπου μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του δέρματος που περιβάλλει τα χείλη ενυδατωμένο και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε μικρές ποσότητες στα χείλη για αυξημένη ενυδάτωση”, εξήγησε. “Οι ενυδατικές κρέμες προσώπου συνήθως περιέχουν ενυδατικά συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ που μπορούν να διεισδύσουν και να απορροφηθούν από το δέρμα”.

Η διατήρηση της ενυδάτωσης -με την κατανάλωση αρκετού νερού- μπορεί επίσης να βοηθήσει, όπως και η χρήση ενός υγραντήρα στο σπίτι σας, δήλωσε η Green.

Και παρόλο που μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να γλείψετε τα χείλη σας αν είναι ξηρά, δεν πρέπει να το κάνετε.

“Αποφύγετε το γλείψιμο των χειλιών, το οποίο κάνει το σάλιο να εξατμίζεται γρηγορότερα και μπορεί στην πραγματικότητα να στεγνώσει τα χείλη”, δήλωσε η Lipner.

Πηγή: health.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διανυκτερεύοντα φαρμακεία Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024

Λευκωσία ΕπίθετοΟνομαΔιεύθυνσηΣυμπληρωματική ΔιεύθυνσηΔήμος /ΚοινότηταΤηλέφωνο ΦαρμακείουΤηλέφωνο ΟικίαςΣωκράτουςΟλυμπιάδαΛεωφ. Τζων Κέννεντυ 103, Κατ. 3Απέναντι από ESSO, δίπλα από το περίπτερο Λάμπρος, 500μ από LIDLΠαλλουριώτισσα222100620ΤάππαςΤήνιαΜετοχίου 51, Κατ. Β-ΔΜετά από...
×