Το 2022 έρχεται με 4η δόση εμβολίων και νέα φάρμακα

Η απειλητική παραλλαγή Ομικρον αλλάζει τα δεδομένα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Τέταρτη δόση εμβολίων έναντι της Ομικρον, αντιιικά φάρμακα και μέτρα: αυτά είναι τα «υπερόπλα» με τα οποία πρόκειται να… εξοπλιστεί και η χώρα μας ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του νέου έτους.

Άλλωστε, η απειλητική μετάλλαξη που αναδύθηκε στα τέλη Νοεμβρίου προλόγισε τις δυσκολίες του 2022, ενεργοποιώντας την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως για την ενίσχυση της γραμμής άμυνας σε όλα τα πανδημικά μέτωπα. Ηδη, άλλωστε, το Ισραήλ έδωσε το παράδειγμα, σπεύδοντας να ανακοινώσει την Τρίτη τη χορήγηση τέταρτης εμβολιαστικής δόσης στους πολίτες άνω των 60 ετών και στο νοσηλευτικό προσωπικό, με τα υπάρχοντα όμως σκευάσματα.

Υπό τις εξελίξεις αυτές, η Moderna ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι κλινικές μελέτες για την παρασκευή ενός νέου εμβολίου που θα στοχεύει στην παραλλαγή Ομικρον.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τον εκτελεστικό διευθυντή της φαρμακοβιομηχανίας Στεφάν Μπανσέλ, είναι σχετικά εύκολη η τροποποίηση στο υπάρχον σκεύασμα για μεγαλύτερη προστασία έναντι του «εχθρού» που εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο με ταχύτατους ρυθμούς. Είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις της εταιρείας Pfizer, σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή ενισχυμένων εμβολίων που θα είναι έτοιμα τον Μάρτιο.

Συναγερμός

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ταχεία εξάπλωση του μολυσματικότερου μέχρι σήμερα πανδημικού στελέχους συρρικνώνει ραγδαία το χρονικό παράθυρο αντίδρασης μέσω της εμβολιαστικής κάλυψης, παρότι οι τρίτες και τέταρτες δόσεις φαίνεται να ισχυροποιούν το «τείχος ανοσίας». Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ενεργοποίηση του συναγερμού προέβλεψε την επικράτηση της μετάλλαξης που πρωτοεμφανίστηκε στην Μποτσουάνα ακόμη και από τον πρώτο μήνα του 2022, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων (πλην των εμβολίων).

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διευθυντής της Ομάδας Ανθρώπινων Ρετροϊών του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο των ΗΠΑ Γεώργιος Παυλάκης, στο περιθώριο webinar που διοργάνωσε το ΕΚΠΑ, εμφανίστηκε εξίσου ανήσυχος. Και τόνισε πως το πέμπτο κύμα που θα σηκώσει η Ομικρον μπορεί να ελεγχθεί μόνο με τον περιορισμό των ανθρώπινων επαφών. Υπογραμμίζεται, εντούτοις, πως ο παγκοσμίου φήμης έλληνας επιστήμονας επέμεινε πως σε βάθος χρόνου η μόνη ριζική λύση για την εξάλειψη του SARS-CoV-2 σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τα εμβόλια, εκτιμώντας ότι είναι πολύ πιθανό να γίνουν υποχρεωτικά διότι είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής.