Αν απολαμβάνετε ένα καλό φλιτζάνι καφέ, δεν είστε οι μόνοι. Η Drive Research διαπίστωσε ότι το 73% των ανθρώπων στις ΗΠΑ απολαμβάνουν καθημερινά ένα φλιτζάνι καφέ, ενώ το 93% αναφέρει ότι πίνει το αχνιστό ρόφημα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Είναι σαφές ότι οι Αμερικανοί αγαπούν τον καφέ τους.

Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι πίνουν καφέ, η πλειοψηφία (83%) δήλωσε ότι τον πίνουν επειδή απολαμβάνουν τη γεύση του. Άλλοι λόγοι που αναφέρθηκαν ήταν ότι τους δίνει ενέργεια (67%), αυξάνει την παραγωγικότητά τους (43%), παρέχει οφέλη για την υγεία (29%) και καταστέλλει την όρεξή τους (20%).

Ενώ η έρευνα έδειξε ότι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ανθρώπων πιστεύει ότι το πρωινό τους ρόφημα βοηθάει στη διατήρηση της καλής τους υγείας, μπορεί να μην είναι απαραίτητα τόσο καλό για την καρδιά σας, ειδικά αν έχετε ορισμένες παθήσεις όπως καρδιακά προβλήματα ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Αν σταματήσετε να πίνετε καφέ ή μειώσετε την ποσότητα που καταναλώνετε, αυτό θα μπορούσε να διευκολύνει το καρδιαγγειακό σας σύστημα.

Πώς ο καφές επηρεάζει την καρδιά σας

Το Advent Health εξηγεί ότι όταν πίνετε καφέ, η καφεΐνη που περιέχει εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω του στομάχου και του λεπτού εντέρου. Μόλις εισέλθει στο σώμα σας, αρχίζει να διεγείρει το νευρικό σας σύστημα. Οι υποδοχείς στα καρδιακά σας κύτταρα διεγείρονται επίσης, με αποτέλεσμα η καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα. Η ροή του αίματός σας επιταχύνεται επίσης. Σημειώνουν ότι αυτές οι επιδράσεις χρειάζονται περίπου έξι ώρες για να εξασθενήσουν.

Το UC Davis Health γράφει ότι οι υγιείς άνθρωποι ανέχονται καλά αυτές τις επιδράσεις, αλλά για μερικούς ανθρώπους, ειδικά για εκείνους με καρδιακά προβλήματα ή υψηλή αρτηριακή πίεση, η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα παλμών της καρδιάς ή σε επιπλέον καρδιακούς παλμούς. Μπορεί επίσης να προκαλέσει κολπική μαρμαρυγή και ταχυκαρδία. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, ορισμένοι άνθρωποι που πίνουν τακτικά ροφήματα με καφεΐνη τείνουν επίσης να έχουν υψηλότερη μέση αρτηριακή πίεση. Εάν η αρτηριακή πίεση είναι πολύ υψηλή, μπορεί να αναγκάσει την καρδιά να εργαστεί σκληρότερα, καταστρέφοντάς την με την πάροδο του χρόνου και οδηγώντας σε καρδιακή ανεπάρκεια. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επιπλέον να συμβάλει στη στεφανιαία νόσο, καθώς προκαλεί βλάβη και στένωση των αρτηριών που τροφοδοτούν την καρδιά (κατά Mayo Clinic).

Τι συμβαίνει όταν σταματήσετε να πίνετε καφέ

Αν είστε καλά στην υγεία σας, ίσως απλά να θέλετε να μειώσετε την κατανάλωσή του, αν η καφεΐνη στον καφέ σας σας κάνει να νιώθετε νευρικότητα ή έχετε ταχυπαλμία. Το MercyHealth σημειώνει ότι εφόσον δεν υπερβαίνετε την προτεινόμενη ποσότητα, ο καφές μπορεί να έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία σας λόγω των φυτοχημικών ουσιών που περιέχει και οι οποίες μειώνουν τις φλεγμονές. Αναφέρουν ότι η κατανάλωση περισσότερων από τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα θα αυξήσει τους καρδιακούς παλμούς και την αρτηριακή σας πίεση και θα αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η Advent Health συμβουλεύει ότι αν πρόκειται να σταματήσετε να πίνετε καφέ, ίσως είναι συνετό να μειώσετε σταδιακά την ποσότητα που πίνετε για αρκετές ημέρες, προκειμένου να αποφύγετε συμπτώματα στέρησης όπως η ομίχλη του εγκεφάλου και οι πονοκέφαλοι. Προτείνουν να αντικαταστήσετε μέρος του καφέ σας με ντεκαφεϊνέ και να δοκιμάσετε τσάι από βότανα χωρίς καφεΐνη. Μόλις απεξαρτηθείτε από τον καφέ, τα συμπτώματα που σχετίζονται με την καφεΐνη, όπως ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός και η αυξημένη αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να ανακουφιστούν.

Πηγή: healthdigest.com