«Τι αισθάνεται κανείς όταν παθαίνει καρδιακή προσβολή;»

Ποια είναι τα ιατρικά ζητήματα που μας απασχόλησαν περισσότερο το 2023, σύμφωνα με την παγκοσμίου φήμης κλινική Cleveland - Ολες οι απαντήσεις των ειδικών

Ποια ήταν τα ιατρικά θέματα που διαβάστηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το 2023; Ποιες ήταν οι συμβουλές που κίνησαν περισσότερο την περιέργεια των περιηγητών του Διαδικτύου; Και εν τέλει ποια είναι τα πρακτικά ζητήματα που αφορούν την υγεία μας και μας απασχολούν περισσότερο;

Απαντήσεις στα ενδιαφέροντα αυτά ερωτήματα δίνει η παγκοσμίου φήμης κλινική Cleveland, τον επίσημο ιστότοπο της οποίας επισκέπτονται άνθρωποι από όλον τον κόσμο ώστε να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν την υγεία τους. Ανατρέχοντας σε όλα τα δημοσιεύματα των επιστημόνων της Κλινικής που δημοσιεύθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες, εντόπισαν τα πιο δημοφιλή από τα κλικ που δέχθηκαν. Και τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε τα σεντόνια μας;

Ο δερματολόγος Dr. Alok Vij λέει ότι θα πρέπει να πλένουμε  τα σεντόνια μας τουλάχιστον κάθε δύο εβδομάδες – ίσως και περισσότερο, ανάλογα με παράγοντες όπως το αν ζούμε σε θερμό κλίμα και αν έχουμε κατοικίδιο που επισκέπτεται το κρεβάτι μας.

Αναλυτικότερα και όπως εξηγεί, εάν κάποιος κοιμάται μόνος του, δεν έχει κατοικίδια και ζει σε σπίτι με κατάλληλη θερμοκρασία περιβάλλοντος, μπορεί πιθανώς να πλένει τα σεντόνια του κάθε δύο εβδομάδες. Αλλά κάποιοι άνθρωποι θα πρέπει να τα πλένουν πιο συχνά – όπως μία φορά την εβδομάδα. Ποιοι; Οσοι…

 • Εχουν κατοικίδια ζώα, ειδικά αν κοιμούνται στο κρεβάτι τους.
 • Ζουν σε πολύ ζεστό κλίμα.
 • Ιδρώνουν πολύ στον ύπνο (όπως αν αντιμετωπίζουν εξάψεις).
 • Αναρρώνουν από κάποια ασθένεια ή λοίμωξη.
 • Εχουν αλλεργίες ή άσθμα.
 • Κοιμούνται γυμνοί.

Πιείτε νερό: Η σχέση μεταξύ ηλικίας και αφυδάτωσης

Ο οργανισμός όσο μεγαλώνει δεν απαιτεί νερό, όπως συνέβαινε κατά τα νεανικά του  χρόνια. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν το χρειάζεται, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί ο κίνδυνος αφυδάτωσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Cleveland η αφυδάτωση μπορεί να  επηρεάσει τα άτομα – με έμφαση στους 65+ – σωματικά, διανοητικά και συναισθηματικά, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο και σε όλο το σώμα συστέλλονται λόγω της μείωσης των επιπέδων υγρών. Τα σωματικά σημάδια της αφυδάτωσης περιλαμβάνουν:

 • Κόπωση και αδυναμία.
 • Ζάλη ή απώλεια συντονισμού.
 • Ξηρό στόμα ή/και ξηρός βήχας.
 • Πονοκέφαλο.
 • Μυϊκές κράμπες λόγω της απώλειας ηλεκτρολυτών μέσω της εφίδρωσης.
 • Ρίγη ή δυσανεξία στη θερμότητα.
 • Κοκκίνισμα του δέρματος.

Κάποιος που είναι αφυδατωμένος μπορεί επίσης να φαίνεται μπερδεμένος, δύστροπος ή ανήσυχος. Και προειδοποιούν πως η επίμονη αφυδάτωση που προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα μπορεί να οδηγήσει τους ηλικιωμένους στα επείγοντα.

Θλιβερό αλλά αληθινό: Τα διαιτητικά αναψυκτικά βλάπτουν την υγεία

Πόσο υγιεινά είναι τα light αναψυκτικά; Στο ερώτημα αυτό έρχεται να απαντήσει η διαιτολόγος της Cleveland Susan Campbell, RD, LD. Και εξηγεί: «Η μετάβαση από τα κανονικά στα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να προσφέρει μια βραχυπρόθεσμη μείωση των θερμίδων, αλλά το σώμα σας δεν θα ξεγελαστεί για πολύ. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο οργανισμός αντιδρά σε ορισμένα μη θρεπτικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των τεχνητών γλυκαντικών που περιέχονται στα αναψυκτικά διαίτης, με τρόπους που μπορεί στην πραγματικότητα να βλάψουν την υγεία».

Η ίδια επικαλείται μελέτες που καταλήγουν πως η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να αυξήσει την επιθυμία για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, οδηγώντας μοιραία σε αύξηση του βάρους. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε πως σε  άτομα που κατανάλωναν ένα συγκεκριμένο τεχνητό γλυκαντικό (σουκραλόζη) διαπιστώθηκε αύξηση στα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Πόσο καιρό χρειάζεται το ήπαρ για να αποτοξινωθεί από το αλκοόλ;

Αρκετοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν ένας μήνας αποχής από το αλκοόλ είναι αρκετός για τη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας. Ανασκόπηση του 2021 επισημαίνει πως αρκετές μελέτες διαπίστωσαν ότι δύο έως τέσσερις εβδομάδες αποχής από το αλκοόλ – για άτομα που έκαναν «βαριά» χρήση – βοήθησαν στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση των ηπατικών ενζύμων.

Ωστόσο για μία πλήρη αποτοξίνωση ο χρόνος που χρειάζεται κανείς καθορίζεται από πολλούς (προσωπικούς) παράγοντες.

Στην πράξη, «εξαρτάται από το πόση ζημιά έχει ήδη γίνει», διευκρινίζει η ειδικός σε θέματα ήπατος Christina Lindenmeyer. Οπως και «εάν υπάρχουν επιπλοκές που σχετίζονται με τη βλάβη». Ο γενικός κανόνας σε κάθε περίπτωση είναι πως όσο απέχει κανείς από το αλκοόλ τόσο περισσότερο ωφελεί την υγεία του.

Τι αισθάνεται κανείς όταν παθαίνει καρδιακή προσβολή;

Στη μεγάλη οθόνη όταν κάποιος παθαίνει καρδιακή προσβολή κρατά το στήθος του ενώ στο πρόσωπό του καθρεφτίζεται ο έντονος πόνος που βιώνει. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, όπως διευκρινίζει η καρδιολόγος της Cleveland Dr. Leslie Cho, τα συμπτώματα τείνουν να είναι πολύ πιο ανεπαίσθητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, οι άνθρωποι μπορεί να μην αντιλαμβάνονται καν ότι η καρδιά τους έχει πρόβλημα.

Σύμφωνα λοιπόν με την ίδια τα βασικά σημάδια είναι τα εξής:

 • Πίεση ή σφίξιμο στο στήθος.
 • Δυσφορία που μοιάζει με καούρα στο στομάχι.
 • Δύσπνοια.
 • Πόνος που ακτινοβολεί στην αριστερή πλευρά του σαγονιού σας ή στο αριστερό  χέρι.
 • Κόπωση.
 • Ναυτία και εφίδρωση.

Ποιες είναι οι καλύτερες και οι χειρότερες πηγές πρωτεΐνης;

Ολοι χρειαζόμαστε πρωτεΐνη για να παραμείνουμε υγιείς. Και συνήθως οι πρώτες μας επιλογές είναι το κρέας, όπως μπριζόλες, μοσχαρίσιος κιμάς και στήθος γαλοπούλας. Αλλά αν θέλετε να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα ή να επικεντρωθείτε περισσότερο σε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με τις πηγές πρωτεΐνης που επιλέγετε, καθώς δεν είναι όλες ίδιες, επισημαίνει η διαιτολόγος Julia Zumpano.

Στο πλαίσιο αυτό η ίδια δημιουργεί μια λίστα με τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης. Και αυτή περιλαμβάνει το στήθος κοτόπουλου, τα αβγά, τον σολομό, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, τα φασόλια και άλλα όσπρια. Αντιθέτως, το επεξεργασμένο και το κόκκινο κρέας θα πρέπει να αποφεύγονται.

Αρθρίτιδα: Υπάρχουν λαχανικά που την επιδεινώνουν;

Η ντομάτα, η πιπεριά, η μελιτζάνα, οι πατάτες… τα χρυσά μούρα είναι μερικά από τα λαχανικά που έχουν ενοχοποιηθεί πως επιδεινώνουν τους πόνους της αρθρίτιδας. Ο ρευματολόγος Leonard Calabrese της Cleveland εντούτοις αποσαφηνίζει πως δεν υπάρχει τεκμηριωμένη απάντηση.

Ποια είναι η λύση; Το Ιδρυμα Αρθρίτιδας των ΗΠΑ προτείνει ένα διατροφικό πείραμα στην περίπτωση που ένας ασθενής υποπτεύεται πως κάποιο λαχανικό εντείνει τον πόνο στις αρθρώσεις του. Να αποκλείσει το τρόφιμο αυτό για δύο εβδομάδες από τη διατροφή του και έπειτα να το προσθέσει σε ένα γεύμα. Εάν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας ενταθούν, τότε αυτό είναι ένα σημάδι πως είναι ευαίσθητος στο συγκεκριμένο λαχανικό.

7 λόγοι που τα μήλα κάνουν καλό

Από όταν ήμασταν ακόμη παιδιά ακούγαμε τη φράση «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Ωστόσο τελικά γιατί είναι τα μήλα τόσο ωφέλιμα για την υγεία; Ο διαιτολόγος Amber Sommer δίνει επτά λόγους:

Συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος, στη μείωση της χοληστερόλης και της πίεσης ενώ παράλληλα προκαλούν αίσθημα κορεσμού μετά την κατανάλωσή τους. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των τροφών που καταπολεμούν τη φλεγμονή ενώ παράλληλα εμπλουτίζουν το μικροβίωμα του εντέρου. Τέλος, έρευνες δείχνουν πως εκείνοι που εντάσσουν τα μήλα στο διαιτολόγιό τους ζουν περισσότερα χρόνια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χρησιμοποιείς στοματικό διάλυμα αμέσως μετά το βούρτσισμα; – Γιατί δεν πρέπει...

Ένας οδοντίατρος αποκάλυψε τον εκπληκτικό λόγο για τον οποίο δεν πρέπει να πιάνετε το μπουκάλι με το στοματικό διάλυμα αμέσως μετά το βούρτσισμα των δοντιών...
×