Τηγάνισμα στο ίδιο λάδι; Έρευνα αποκαλύπτει τον σοβαρό κίνδυνο που εγκυμονεί για την υγεία

Όσο λαχταριστές κι αν είναι οι τηγανητές πατάτες, θα πρέπει να δείξουμε προσοχή στην κατανάλωσή τους, ειδικά εάν το λάδι για το τηγάνισμα έχει ξαναχρησιμοποιηθεί

Ποιος μπορεί άραγε να αντισταθεί στις τηγανητές πατάτες, ιδίως τις χρυσαφένιες τραγανές πατάτες των εστιατορίων; Κανείς, με ευκολία τουλάχιστον. Ωστόσο, αυτή η… ένοχη απόλαυση πολλών φαίνεται πως θα πρέπει να περιοριστεί σε ειδικές περιστάσεις.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Αν και ήδη είναι γνωστό ότι τα τηγανητά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, λόγω των υψηλών θερμίδων και των τρανς λιπαρών, νεότερη μελέτη επισημαίνει τους κινδύνους από τα επαναχρησιμοποιημένα τηγανητά μαγειρικά έλαια. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες, μέσα από μελέτη που παρουσιάστηκε στο Discover BMB, την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, και εστιάζοντας σε πειράματα με ποντίκια, διαπίστωσαν πως τα πειραματόζωα που κατανάλωναν τηγανητά σε ήδη χρησιμοποιημένο λάδι, παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα νευροεκφυλισμού, σε σύγκριση με τα πειραματόζωα που ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή. Το ίδιο μοτίβο, όμως, παρατηρήθηκε και στους απογόνους τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο αυξημένος νευροεκφυλισμός φαίνεται πως συνδέεται με τις επιδράσεις του λαδιού στο αμφίδρομο δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ του ήπατος, του εντέρου και του εγκεφάλου. Αυτός ο άξονας ήπατος-εντέρου-εγκεφάλου θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση διαφόρων φυσιολογικών λειτουργιών και η εξασθένησή του παρουσιάζει συσχέτιση με νευρολογικές διαταραχές.

«Το τηγάνισμα σε υψηλές θερμοκρασίες έχει συνδεθεί με διάφορες μεταβολικές διαταραχές, αλλά δεν έχουν διεξαχθεί μακροχρόνιες έρευνες σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης τηγανητού λαδιού και τις βλαβερές επιπτώσεις του στην υγεία. Απ’ όσο γνωρίζουμε, είμαστε και οι πρώτοι που αναφέρουμε ότι η μακροχρόνια κατανάλωση τηγανητού λαδιού αυξάνει τον νευροεκφυλισμό στους απογόνους πρώτης γενιάς» επισημαίνει ο Δρ Kathiresan Shanmugam, αναπληρωτής καθηγητής από το Κεντρικό Πανεπιστήμιο του Tamil Nadu.