Τελέστηκαν τα εγκαίνια του Πρώτου Ξενώνα Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του ΟΚΥπΥ

Αναβαθμισμένη φροντίδα που επικεντρώνεται στην αποκατάσταση και αποϊδρυματοποίηση ατόμων με χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας, θα προσφέρει o καινούργιος Ξενώνας Υποστηριζόμενης Διαβίωσης τηςΔιεύθυνσης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΔΥΨΥ) του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Υπουργός Υγείας, κ. Μιχάλης Δαμιανός την Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου στον χώρο του ξενώνα σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΟΚΥπΥ παρουσία αξιωματούχων του κράτους, Βουλευτών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ο Ξενώνας Υποστηριζόμενης Διαβίωσης αναβαθμίζει τις υπηρεσίες που θα λαμβάνουν από τη ΔΥΨΥ, άτομα με χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας τα οποία διέμεναν στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας αλλά η κατάστασή τους αξιολογείται ως σταθερή, δεν παρουσιάζουν επικινδυνότητα και θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην κοινότητα. Στην χώρα μας δεν υπήρχε προηγουμένως ανάλογη δομή υποστήριξης αυτών των ατόμων.

Ήδη, ο Ξενώνας από την ημέρα που λειτούργησε παρουσιάζει ουσιαστικά αποτελέσματα ως προς την αποκατάσταση και την ενίσχυση της ψυχικής υγείας των ατόμων που διαμένουν στον χώρο ενώ την ίδια στιγμή συνέβαλε καθοριστικά στην αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου Αθαλάσσας.

Με μια σειρά από πρωτοποριακές για την χώρα μας υπηρεσίες, ο Ξενώνας διευκολύνει τα συγκεκριμένα άτομα μέσα από εξειδικευμένη φροντίδα να αποϊδρυματοποιηθούν και να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους μέσα στην Κοινότητα. Ο χώρος τηρεί όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται και στελεχώνεται με εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό ψυχικής υγείας με 24ωρη κάλυψη, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Εγκαινιάζοντας τον Ξενώνα, ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Δαμιανός, ανέφερε: «Συγχαίρουμε τον ΟΚΥπΥ και την Διεύθυνση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, για την πρωτοβουλία και υλοποίηση δημιουργίας του πρώτου Ξενώνα Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας καθώς καιτις προσπάθειες οι οποίες γίνονται από τον εθελοντισμό και τονίζεται ότι η συνεργασία του κράτους, της κοινωνίας των πολιτών και του εθελοντισμού είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίζονται προκλήσεις στον τομέα της υγείας. Ευχαριστούμε επίσης θερμά τον Σύνδεσμο Προστασίας της Ψυχικής Υγείας, που έχει δωρίσει σημαντικό μέρος της επίπλωσης του ξενώνα και συνεργάζεται στενά με την Διεύθυνση Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Το Υπουργείο Υγείας, παραμένει αρωγός και συμπαραστάτης στις προσπάθειες για ανάπτυξη προγραμμάτων και δράσεων μέσω των οποίων προσφέρονται ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας στην κοινότητα».

Στο χαιρετισμό της στην τελετή εγκαινίων Διευθύντρια της ΔΥΨΥ Δρ. Άννα Παραδεισιώτου του ΟΚΥπΥ, σημείωσε: «Η νέα Δομή της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην κοινοτική αποκατάσταση και επανένταξη των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας. Μέσα από τη λειτουργία του Ξενώνα, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας σε αυτούς τους ανθρώπους ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσονται προγράμματα τα οποία θα συνεισφέρουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην κοινωνική τους επανένταξη. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μέσα από την δημιουργία αυτού του ’’σπιτιού’’, συμβάλλουμε όλοι στην ευαισθητοποίηση, στην ενημέρωση για την απομυθοποίηση της ψυχικής νόσου και την κοινωνική αποδοχή των ψυχικά ασθενών, συνεισφέροντας στην στήριξη των συμπολιτών μας με ψυχική ασθένεια αλλά και στον αγώνα κατά του στίγματος».

Ο ΟΚΥπΥ εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του στον Δήμο Λατσιών για την παραχώρηση του χώρου όπου στεγάζεται ο Ξενώνας καθώς και στον Σύνδεσμο Προστασίας Ψυχικής Υγείας που με τη δωρεά του φρόντισε να παρέχει την επίπλωση των υπνοδωματίων, της τραπεζαρίας και του σαλονιού. Περισσότερες πληροφορίες για τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας του ΟΚΥπΥ, στον ακόλουθο σύνδεσμο https://shso.org.cy/hospital/iperisies-psixikis-igeias/.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η άποψη των άλλων

Του Δρος Γιώργου  Πισιάρα* Κανένας δεν μπορεί να συμφωνεί μαζί σας συνεχώς, ούτε κι εσείς κατανοείτε πάντα τους άλλους. Αν περιμένετε απο τους γύρω σας...
×