Σύμφωνα με μελέτη η καφεΐνη στο αίμα σας μπορεί να επηρεάσει το σωματικό λίπος και τον κίνδυνο διαβήτη

Τα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα σας θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποσότητα σωματικού λίπους που κουβαλάτε, ένας παράγοντας που με τη σειρά του θα μπορούσε να καθορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αυτά είναι τα ευρήματα μιας μελέτης του 2023 που χρησιμοποίησε γενετικούς δείκτες για να δημιουργήσει μια πιο οριστική σχέση μεταξύ των επιπέδων καφεΐνης, του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και του κινδύνου διαβήτη τύπου 2.

Η ερευνητική ομάδα, από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία, το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Imperial College του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι τα ροφήματα με καφεΐνη χωρίς θερμίδες θα μπορούσαν να διερευνηθούν ως πιθανό μέσο που θα βοηθούσε στη μείωση των επιπέδων σωματικού λίπους.

“Οι γενετικά προβλεπόμενες υψηλότερες συγκεντρώσεις καφεΐνης στο πλάσμα συσχετίστηκαν με χαμηλότερο ΔΜΣ και μάζα λίπους σε όλο το σώμα”, έγραψαν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους, η οποία δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2023.

“Επιπλέον, οι γενετικά προβλεπόμενες υψηλότερες συγκεντρώσεις καφεΐνης στο πλάσμα συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Περίπου το ήμισυ της επίδρασης της καφεΐνης στην ευθύνη του διαβήτη τύπου 2 εκτιμάται ότι διαμεσολαβείται μέσω της μείωσης του ΔΜΣ”.

Η μελέτη περιελάμβανε δεδομένα από κάτι λιγότερο από 10.000 άτομα που συλλέχθηκαν από υπάρχουσες βάσεις γενετικών δεδομένων, εστιάζοντας σε παραλλαγές σε συγκεκριμένα γονίδια ή κοντά σε αυτά που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με την ταχύτητα με την οποία διασπάται η καφεΐνη.

Σε γενικές γραμμές, όσοι έχουν παραλλαγές που επηρεάζουν τα γονίδια – συγκεκριμένα το CYP1A2 και ένα γονίδιο που το ρυθμίζει, το οποίο ονομάζεται AHR – τείνουν να διασπούν την καφεΐνη πιο αργά, επιτρέποντάς της να παραμένει στο αίμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, τείνουν επίσης να πίνουν λιγότερη καφεΐνη γενικά.

Χρησιμοποιήθηκε μια προσέγγιση που ονομάζεται Μεντελική τυχαιοποίηση για να προσδιοριστούν πιθανές αιτιώδεις σχέσεις μεταξύ της παρουσίας των παραλλαγών, ασθενειών όπως ο διαβήτης, της σωματικής μάζας και παραγόντων του τρόπου ζωής.

Ενώ υπήρξε σημαντική σχέση μεταξύ των επιπέδων καφεΐνης, του ΔΜΣ και του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, δεν προέκυψε καμία σχέση μεταξύ της ποσότητας καφεΐνης στο αίμα και των καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της κολπικής μαρμαρυγής, της καρδιακής ανεπάρκειας και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει μια μέτρια και σχετική αύξηση της κατανάλωσης καφεΐνης με καλύτερη υγεία της καρδιάς και χαμηλότερο ΔΜΣ και η νέα έρευνα προσθέτει περισσότερες λεπτομέρειες σε όσα ήδη γνωρίζουμε για τις επιδράσεις που έχει ο καφές στον οργανισμό.

Είναι επίσης σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι οι επιδράσεις της καφεΐνης στον οργανισμό δεν είναι όλες θετικές, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν ζυγίζουμε τα οφέλη της κατανάλωσής της – αλλά αυτή η τελευταία μελέτη είναι ένα σημαντικό βήμα για την αξιολόγηση του πόσο καφεΐνη είναι ιδανική.

“Μικρές, βραχυπρόθεσμες δοκιμές έχουν δείξει ότι η πρόσληψη καφεΐνης οδηγεί σε μείωση του βάρους και της λιπώδους μάζας, αλλά οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πρόσληψης καφεΐνης είναι άγνωστες”, εξήγησαν οι ερευνητές.

Η ομάδα πιστεύει ότι η συσχέτιση που παρουσιάζεται εδώ θα μπορούσε να οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο η καφεΐνη αυξάνει τη θερμογένεση (παραγωγή θερμότητας) και την οξείδωση του λίπους (μετατροπή του λίπους σε ενέργεια) στο σώμα, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στο συνολικό μεταβολισμό.

Ωστόσο, θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί το αίτιο και το αποτέλεσμα. Παρόλο που η μελέτη αυτή περιελάμβανε ένα μεγάλο δείγμα, η Μεντελιανή τυχαιοποίηση δεν είναι αλάνθαστη και είναι ακόμα πιθανό να παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες που δεν λήφθηκαν υπόψη σε αυτή τη μελέτη.

“Λαμβάνοντας υπόψη την εκτεταμένη πρόσληψη καφεΐνης παγκοσμίως, ακόμη και οι μικρές μεταβολικές επιδράσεις της θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία”, έγραψαν οι ερευνητές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διανυκτερεύοντα φαρμακεία Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024

Λευκωσία ΕπίθετοΟνομαΔιεύθυνσηΣυμπληρωματική ΔιεύθυνσηΔήμος /ΚοινότηταΤηλέφωνο ΦαρμακείουΤηλέφωνο ΟικίαςΣωκράτουςΟλυμπιάδαΛεωφ. Τζων Κέννεντυ 103, Κατ. 3Απέναντι από ESSO, δίπλα από το περίπτερο Λάμπρος, 500μ από LIDLΠαλλουριώτισσα222100620ΤάππαςΤήνιαΜετοχίου 51, Κατ. Β-ΔΜετά από...
×