Η Κυβέρνηση επεξεργάζεται λύσεις στα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των επιδοτούμενων ασθενών που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για θεραπεία, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, προσθέτοντας ότι την Τετάρτη θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο σχέδιο για επιδότηση των εξόδων μετάβασης, διαμονής και διατροφής για τους συνοδούς ασθενών στο εξωτερικό.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των ΜΜΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι σε πρώτη φάση, όπως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει εξαγγείλει, το Υπουργείο Υγείας θα καταθέσει στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, Σχέδιο για επιδότηση των εξόδων μετάβασης, διαμονής και διατροφής για τους συνοδούς ασθενών στο εξωτερικό. Πρόκειται για ένα αίτημα των οργανωμένων ασθενών, το οποίο εκκρεμεί εδώ και χρόνια και η Κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι δίκαιο και αιτιολογημένο, ανέφερε.

Μακροπρόθεσμος στόχος, σημείωσε, «παραμένει η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας σε τέτοιο βαθμό, ώστε να περιορίζεται η ανάγκη για αποστολή ασθενών στο εξωτερικό μόνο για εξειδικευμένες θεραπείες».

Η αποστολή ασθενών σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού γίνεται κυρίως μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας, είπε.

Το Υπουργείο Υγείας, ανέφερε ο Εκπρόσωπος, «έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών με κορυφαία πανεπιστημιακά νοσοκομεία αναφοράς του εξωτερικού, το οποίο ενεργοποιείται για την άμεση διακομιδή στα κέντρα αυτά των περιστατικών που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στην Κύπρο».

Ερωτηθείς αν έχει κοστολογηθεί το Σχέδιο, ο Εκπρόσωπος παρέπεμψε στον Υπουργό Υγείας, ο οποίος θα παρουσιάσει την πρόταση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου αύριο.