Την ετοιμότητα των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας για περιφρούρηση της ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων, υπογραμμίζει ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων. Αυτή, σημειώνει, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας, καθώς συμβάλλει στην πρόληψη της υγείας των πολιτών.

Με σύνθημα «Ασφάλεια τροφίμων: Να είσαι έτοιμος για το απροσδόκητο», η φετινή 6η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων επικεντρώνεται στα έκτακτα περιστατικά ασφάλειας τροφίμων υπογραμμίζοντας τη σημασία της πρόληψης.

Κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 600 εκατομμύρια άνθρωποι διεθνώς, επηρεάζονται από διακόσιες περίπου διαφορετικού τύπου τροφιμογενείς ασθένειες, οι οποίες προέρχονται από την κατανάλωση μη ασφαλών τροφίμων, μολυσμένων με βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή χημικές ουσίες. Το γεγονός αυτό επιφέρει επίσης 420.000 θανάτους ετησίως. Τόσο οι ασθένειες αυτές όσο και οι θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, η ετοιμότητα για τη διαχείριση περιστατικών ασφάλειας τροφίμων απαιτεί συγκεκριμένες προσπάθειες από τους φορείς χάραξης πολιτικής, τις υπηρεσίες ασφάλειας τροφίμων των χωρών, καθώς και από τους αγρότες, τους παραγωγούς, τους υπεύθυνους επιχειρήσεων τροφίμων αλλά και τους ίδιους τους καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι η ασφάλεια των τροφίμων σώζει ζωές, διαδραματίζοντας καίριο ρόλο στη μείωση των τροφιμογενών ασθενειών. 

Όπως αναφέρεται, οι αρμόδιες υπηρεσίες ασφάλειας τροφίμων του Υπουργείου Υγείας – Υγειονομικές Υπηρεσίες και Γενικό Χημείο του κράτους –  και των άλλων αρμόδιων Υπουργείων της ΚΔ, βρίσκονται σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), όπως επίσης και με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, συμμετέχοντας ενεργά στη διαμόρφωση και εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου ασφάλειας τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην εφαρμογή των σχετικών διεθνών προτύπων, με στόχο τη διασφάλιση ασφαλών τροφίμων για τους Κύπριους και, κατ΄επέκταση, τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Ακόμη σημειώνται πως η ΕΕ διαθέτει ένα από τα αυστηρότερα συστήματα ασφάλειας τροφίμων στον κόσμο, διασφαλίζοντας και προωθώντας ένα βιώσιμο περιβάλλον για ασφαλή τρόφιμα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.