Ρομποτικός εξωσκελετός στη θεραπευτική φαρέτρα του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ

Στην ρομποτική τεχνολογία για την νευρολογική αποκατάσταση ασθενών επενδύει το Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ, το οποίο προχώρησε στην αγορά του πρώτου στην Κύπρο ρομποτικού εξωσκελετού, που υποβοηθά ασθενείς στην αποκατάσταση ισορροπίας της βάδισης.

Ο ρομποτικός εξωσκελετός EksoNR παρουσιάστηκε το πρωί της Πέμπτης σε διάσκεψη Τύπου, κατά την οποία ο Πρόεδρος του ΔΣ του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, Αντώνης Χαραλάμπους, ανέφερε ότι πρόκειται για μια επένδυση που ξεπερνά τις 200 χιλιάδες ευρώ, από τις οποίες οι 100 χιλιάδες ευρώ αποτελούν χορηγία του Υπουργείου Υγείας, μέσω του σχεδίου επιδότησης ιατρικού εξοπλισμού.

Λέγοντας ότι, στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης του Μελάθρου, κρίθηκε αναγκαία η χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας στην νευρολογική αποκατάσταση ασθενών, ο κ. Χαραλάμπους διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε και να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, συνεισφέροντας στην αναβάθμιση του τομέα της αποκατάστασης στην Κύπρο».

Από την πλευρά του, ο επιστημονικός διευθυντής του Μελάθρου, καθηγητής νευρολογίας Γιώργος Καπονίδης, είπε πως οι ρομποτικοί εξωσκελετοί αποτελούν το τελευταίο τεχνολογικό επίτευγμα και αποσκοπούν στην αποκατάσταση της βάδισης σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο, με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, με  πολλαπλή σκλήρυνση αλλά και κάκωση του νωτιαίου μυελού.

Σημείωσε, επίσης, ότι δεν είναι όλοι οι ασθενείς κατάλληλοι για χρήση του ρομποτικού εξωσκελετού, καθώς πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ διευκρινίστηκε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο δέχεται ασθενείς με ύψος μέχρι 1.95μ και βάρος μέχρι 100 κιλά.

Επιπρόσθετα, ο κ. Καπονίδης είπε πως, τη στιγμή που για πρώτη φορά στην Κύπρο χρησιμοποιείται αυτή η τεχνολογία, στην Ευρώπη υπάρχουν περί τους 256 παρόμοιους εξωσκελετούς και στην Ελλάδα τέσσερις.

Την ικανοποίηση του Υπουργείου Υγείας από τη συνεργασία με το Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ, για την απόκτηση του ρομποτικού εξωσκελετού εξέφρασε ο Α’ Ιατρικός Λειτουργός και επιθεωρητής ιδιωτικών νοσηλευτηρίων Δρ. Σταύρος Σταύρου.

«Με την προσθήκη του ρομποτικού αυτού συστήματος στη θεραπευτική φαρέτρα του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού του Μελάθρου, είμαστε σίγουροι ότι το επίπονο έργο της εκπαίδευσης των ασθενών με σοβαρά μυοσκελετικά και νευρολογικά προβλήματα, διευκολύνεται σημαντικά και συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της βάδισης και ισορροπίας των ασθενών», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με νευρολογικές και μυοσκλελετικές παθήσεις, όπως και η επανένταξη τους στην κοινωνία, αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας και τις υπηρεσίες του.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Τύπου έγινε επίδειξη των δυνατοτήτων του ρομποτικού εξωσκελετού σε ασθενή με κατά πλάκα σκλήρυνση, ενώ λεπτομέρειες δόθηκαν από τον ιατρό φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, Δρα Κωνσταντίνο Τζιτζικώστα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΟΑΥ: Ευθύνεται η ανάδοχος εταιρεία για τα προβλήματα στο Σύστημα Πληροφορικής...

Σε σχέση με τα προβλήματα που προέκυψαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Σύστημα Πληροφορικής του ΓεΣΥ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του...
×