Ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να καταστρέψει ζωές. Είναι ένας τύπος διαταραχής ελέγχου που χαρακτηρίζεται από μια ανεξέλεγκτη επιθυμία για τζογάρισμα παρά τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει.

Όταν παίζεις τυχερά παιχνίδια ο εγκέφαλός σου παθαίνει ορισμένες νευρολογικές αλλαγές γιατί έχει ένα ειδικό μέρος που ονομάζεται σύστημα ανταμοιβής. Σε κάνει να νιώθεις καλά όταν κάνεις πράγματα που είναι διασκεδαστικά ή σημαντικά για την επιβίωση.

Αυτό το ίδιο σύστημα παράγει ντοπαμίνη που σε κάνει να νιώθεις χαρά και ενισχύει την επιθυμία να συνεχίσεις να παίζεις. Το πρόβλημα ξεκινά όταν ο εγκέφαλός σου συνηθίσει στα ευφορικά συναισθήματα που προκαλεί η νίκη στον τζόγο. Μπορεί να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου σου, κάνοντάς σε να λαχταράς τη συγκίνηση της νίκης όλο και περισσότερο.

Ο ρόλος της ντοπαμίνης

Η ντοπαμίνη παίζει μεγάλο ρόλο στο γιατί οι άνθρωποι συνεχίζουν να παίζουν τζόγο. Αλλά καθώς παίζεις περισσότερο, ο εγκέφαλός σου στη ντοπαμίνη. Για να έχεις το ίδιο χαρούμενο συναίσθημα, πρέπει να παίξεις ακόμα περισσότερο. Έτσι ξεκινά ο κύκλος του εθισμού με τον τζόγο. Ο εγκέφαλός σου αρχίζει να χρειάζεται αυτές τις νίκες για να απελευθερώσει ντοπαμίνη και να σε κάνει να νιώθεις καλά. Αυτός ο φαύλος κύκλος συνεχίζει κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε παθολογικό τζόγο εάν δεν σταματήσει εγκαίρως.

Εκτός όμως από την ντοπαμίνη υπάρχει και μία άλλη περιοχή του εγκεφάλου που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη εθισμού. Αυτός είναι ο προμετωπιαίος φλοιός που είναι μια περιοχή του εγκεφάλου μας που εμπλέκεται στη λήψη αποφάσεων. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι εθισμένοι στον τζόγο και οι τοξικομανείς έχουν λιγότερη ενεργοποίηση του προμετωπιαίου φλοιού από τον μέσο άνθρωπο.

Πώς επηρεάζουν την υγεία

Σύμφωνα με το Royal College of Psychiatrists, οι άνθρωποι που παίζουν σε επιβλαβή επίπεδα είναι πιο πιθανό από άλλους να υποφέρουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση, να αναπτύξουν διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος, να έχουν κακό ύπνο και όρεξη, να αναπτύξουν πρόβλημα κατάχρησης ουσιών και να υποφέρουν από κατάθλιψη. Ακόμη τα προβλήματα που προκαλεί ο τζόγος μπορεί να έχουν καταστροφικό αντίκτυπο στις σχέσεις τους με άλλους.