Πόσο επιβλαβές είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο χωρίς νικοτίνη;

Ο ατμισμός συχνά προβάλλεται ως μια λιγότερο επιβλαβής εναλλακτική λύση στο κάπνισμα, αλλά μια νέα μελέτη εγείρει περισσότερα ερωτήματα σχετικά με το πόσο επιβλαβείς μπορεί να είναι οι ατμοί για τον οργανισμό – ακόμη και όταν οι ατμοί δεν περιέχουν νικοτίνη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin του Ηνωμένου Βασιλείου εξέτασαν προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο ένα κοινό εμπορικό σήμα ηλεκτρονικού τσιγάρου χωρίς νικοτίνη αλληλεπιδρά με τα κύτταρα του ανθρώπινου πνευμονικού ιστού στο εργαστήριο, διαπιστώνοντας ότι το οξειδωτικό στρες εξακολουθεί να εμφανίζεται.

Το οξειδωτικό στρες εμφανίζεται όταν η φυσική αντίδραση των κυττάρων στο οξυγόνο γίνεται ανισόρροπη, προκαλώντας δυσλειτουργίες και φθορά στα κύτταρα. Αυτό το στρες εντοπίστηκε μαζί με αυξημένη φλεγμονή και διάσπαση των αιμοφόρων αγγείων – ένας συνδυασμός που συχνά συνδέεται με τραυματισμούς των πνευμόνων.

“Το υγρό ατμίσματος χωρίς νικοτίνη έχει αποδειχθεί ότι έχει την ίδια χημική σύνθεση με το υγρό που περιέχει νικοτίνη, εκτός από την απουσία νικοτίνης”, λέει ο βιοϊατρικός επιστήμονας Havovi Chichger από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin.

“Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η έκθεση σε ατμιστικό υγρό χωρίς νικοτίνη προκαλεί παρόμοιες προ-οξειδωτικές και προ-φλεγμονώδεις επιδράσεις στα ανθρώπινα μικροαγγειακά ενδοθηλιακά κύτταρα”.

Συγκρίνοντας προϊόντα χωρίς νικοτίνη με ηλεκτρονικά τσιγάρα της ίδιας μάρκας που είχαν νικοτίνη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απουσία της εθιστικής ουσίας δεν έκανε απαραίτητα τους ατμούς πολύ καλύτερους για τον πνευμονικό ιστό.

Στους ατμούς χωρίς νικοτίνη, η ομάδα εντόπισε μια ασυνήθιστη αφθονία μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης που ονομάζεται ARF6, η οποία φαίνεται να είναι υπεύθυνη για τη βλάβη του πνευμονικού ιστού στο εργαστήριο. Αυτή η πρωτεΐνη δεν έχει συνδεθεί στο παρελθόν με το κάπνισμα ή τις βλάβες των πνευμόνων, αλλά είναι γνωστό ότι εμπλέκεται στη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων του σώματος.

Τα ευρήματα γύρω από την ARF6 θα πρέπει να βοηθήσουν τις μελλοντικές έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις του ατμίσματος στην υγεία, οι οποίες συχνά επικεντρώνονται στις βλάβες που προκαλεί η νικοτίνη.

Δεκάδες χώρες έχουν πλέον απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη, αλλά αυτές οι προφυλάξεις μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα.

“Περαιτέρω έρευνα είναι ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό της σχέσης μεταξύ του ατμίσματος ηλεκτρονικών τσιγάρων χωρίς νικοτίνη και της πιθανής ανάπτυξης πνευμονικής βλάβης τα επόμενα χρόνια”, λέει ο Chichger.

Υπάρχουν πολλά περιθώρια για μελλοντική μελέτη εδώ, και οι ερευνητές επιθυμούν ιδιαίτερα να διερευνήσουν πώς τα ατμίσματα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), ένα πρόβλημα που παρατηρείται συχνά στους καπνιστές και προκαλείται από βλάβη των αιμοφόρων αγγείων στους πνεύμονες.

Μια πρόσφατη μελέτη – χρησιμοποιώντας επίσης ατμούς χωρίς καθόλου νικοτίνη – τόνισε ότι μια και μόνο χρήση ατμού μπορεί να έχει αντίκτυπο στην απόδοση των αιμοφόρων αγγείων και στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πιθανή βλάβη υπερβαίνει κατά πολύ τους πνεύμονες.

Με τον αριθμό των ατόμων που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα να θεωρείται πλέον ότι ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια, όλο και περισσότερες ανησυχίες εκφράζονται σχετικά με τις συνέπειες για την υγεία – ακόμη και αν το άτμισμα αποδειχθεί ότι είναι το καλύτερο από τα δύο κακά σε σύγκριση με το κάπνισμα, το οποίο παραμένει αμφιλεγόμενο λόγω των περιορισμένων μακροπρόθεσμων δεδομένων.

“Ο ατμισμός αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την υγεία, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του αριθμού των καπνιστών, ιδίως των νεαρών εφήβων, και η έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του στην υγεία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο”, λέει ο Chichger.

Η έρευνα έχει δημοσιευθεί στο Microvascular Research.