Πόνος στη μέση: Το ανύποπτο μέρος του σώματος που μπορεί να φταίει

Μήπως ο πόνος στη μέση σας οφείλεται στο σφίξιμο σε αυτό το μέρος του σώματός σας;

Η μέση σας πονάει εδώ και εβδομάδες, αλλά όσο κι αν κάνετε μασάζ στους μύες κατά μήκος της σπονδυλικής σας στήλης, ο πόνος δεν υποχωρεί.

Advertisement: 1:56

Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή το πρόβλημα, στην πραγματικότητα, δεν βρίσκεται στην πλάτη σας… Μπορεί να κρύβεται στα πόδια σας.

Οι ένοχοι, που είναι εύκολο να παραβλέψετε, μπορεί να είναι οι σφιγμένοι μύες της γάμπας, οι οποίοι μπορεί να «τραβούν» τη λεκάνη σας από τη θέση της, με αποτέλεσμα να μην ευθυγραμμίζεται σωστά και να καταπονεί τους οσφυϊκούς σας μυς.

Οι δύσκαμπτοι μυς στις γάμπες μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός τραυματισμού, της καθιστικής ζωής, της υπερβολικής πίεσης από τις έντονες προπονήσεις ή τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

Μήπως προσθέσατε πρόσφατα νέες ασκήσεις που στοχεύουν περισσότερο σε αυτούς τους μυς; Αν ναι, δεν είναι ασυνήθιστο να νιώθετε πόνο καθώς οι γάμπες σας προσπαθούν να προσαρμοστούν.

Για να ανακουφιστείτε από τις σφιγμένες γάμπες και τον πόνο στη μέση:

 • Εάν έχετε πόνο λόγω τραυματισμού, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας.
 • Κάντε προπονήσεις αποκατάστασης, όπως η γιόγκα και το περπάτημα.
 • Οι δυναμικές διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ροής του αίματος και του εύρους κίνησης των μυών.
 • Μπορείτε να κάνετε απαλό μασάζ στους πονεμένους μυς ή να χρησιμοποιήσετε ένα foam roller κύλινδρο αφρού για να απελευθερώσετε την ένταση.

Δοκιμάστε το foam rolling

Το foam rolling είναι μια τεχνική αυτο-μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης, που μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση από το σφίξιμο των μυών, τον πόνο και τη φλεγμονή, αυξάνοντας ταυτόχρονα το εύρος κίνησης των αρθρώσεών σας για να απολαμβάνετε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων καθημερινά.

Η χρήση ενός foam roller είναι απλή:

 • Επιλέξτε το σημείο του σώματος που θέλετε να κάνετε μασάζ και ξαπλώστε επάνω στο foam roller ώστε να μπορείτε ελέγξετε την πίεση με το σώμα σας.
 • Αφήστε το βάρος του σώματός σας ελεύθερο και κυλήστε αργά προς τα κάτω και προς τα πάνω στο foam roller για να εντοπίσετε τα πιασμένα και δύσκαμπτα σημεία.
 • Επικεντρωθείτε στα δύσκαμπτα σημεία για μερικά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια συνεχίστε.
 • Εκτελέστε την άσκηση με αργό ρυθμό.
 • Κάνοντας την άσκηση σιγά σιγά, δίνετε χρόνο στους μύες σας να προσαρμοστούν και να χαλαρώσουν με την πίεση.

Προσοχή: Το National Academy of Sports Medicine, προτείνει να αποφεύγετε το κάτω μέρος της πλάτης όταν χρησιμοποιείτε foam roller.

Foam roller στις γάμπες:

 • Ξεκινήστε καθιστοί στο πάτωμα με τα πόδια τεντωμένα μπροστά σας.
 • Τοποθετήστε το roller κάτω από τις γάμπες σας. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για ισορροπία.
 • Κυλήστε αργά από τον αστράγαλο μέχρι κάτω από το γόνατο και επαναλάβετε.
 • Μπορείτε να εφαρμόσετε την άσκηση και τις δύο γάμπες ή να εναλλάσσετε τα πόδια.

Pro tip: Αν θέλετε να κάνετε πιο έντονο μασάζ στις γάμπες σας, σταυρώστε τα πόδια σας. Για να ασκήσετε λιγότερη πίεση, πάρτε το ένα πόδι από τον κύλινδρο και πιέστε το στο πάτωμα.

Πηγή: vita.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η άποψη των άλλων

Του Δρος Γιώργου  Πισιάρα* Κανένας δεν μπορεί να συμφωνεί μαζί σας συνεχώς, ούτε κι εσείς κατανοείτε πάντα τους άλλους. Αν περιμένετε απο τους γύρω σας...
×