Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη Ημερίδα Μεταβολισμού

Με συμμετοχή καταξιωμένων επαγγελματιών υγείας πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας του ΟΚΥπΥ

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η Ημερίδα Μεταβολισμού, που διοργανώθηκε από την Παθολογική Κλινική και το Διαβητολογικό Κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), σε συνεργασία με την Κυπριακή Εταιρεία Παθολογίας, το Σάββατο 27 Ιανουαρίου. Στην ημερίδα που έγινε εις μνήμη της πρώην Διευθύντριας της Κλινικής, Δρος Μάρως Κοντού, οι επαγγελματίες υγείας που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Παθολογίας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συζητήσουν για τα τελευταία επιστημονικά ευρήματα και τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα του μεταβολισμού.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ομιλητές από την Ελλάδα και καταξιωμένοι Ιατροί της Παθολογικής Κλινικής του ΓΝ Λάρνακας που μοιράστηκαν τις γνώσεις τους, ενώ η παρουσία και η συμμετοχή των συνέδρων από διάφορες ειδικότητες εμπλούτισε τον διάλογο που αφορούσε τη φροντίδα παθολογικών ασθενών.

Κύριος Οργανωτής της Ημερίδας ήταν ο Βοηθός Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής ΓΝ Λάρνακας και Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Παθολογίας, Δρ. Ανδρέας Στυλιανού. Στην ομιλία του ο Δρ. Στυλιανού καλωσορίζοντας τους Σύνεδρους ανέφερε: «Ευελπιστούμε η ημερίδα να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια ένα σημαντικό ετήσιο γεγονός για τους κλινικούς ιατρούς στο πεδίο της Παθολογίας. Το συνέδριο απευθύνεται σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους ιατρούς, σε φοιτητές ιατρικής καθώς και σε επαγγελματίες υγείας όλων των ειδικοτήτων, που ασχολούνται με τη φροντίδα παθολογικών ασθενών τόσο στην πρωτοβάθμια υγεία όσο και στο νοσοκομειακό περιβάλλον με επίκεντρο τα μεταβολικά νοσήματα».

Ο Δρ. Στυλιανού στην ομιλία του αναφέρθηκε στην τέως Διευθύντρια της Κλινικής, Δρ. Μάρω Κοντού: «Ο πρόσφατος χαμός της συναδέλφου και πρώην Διευθύντριας της κλινικής μας, μας γέμισε με βαθιά θλίψη. Δεν θα μπορούσαμε, αυτή η πρώτη ημερίδα να μην είναι αφιερωμένη στη μνήμη της».

Κατά την διάρκεια της Ημερίδας συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν τον Διαβήτη, την Χρόνια Ηπατίτιδα Β και C, την μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, την Διαβητική Κετοξέωση, Γαλακτική Οξέωση και Υπερωσμωτικό Κώμα όπως και άλλα θέματα που αφορούν τον μεταβολισμό.

Η Παθολογική Κλινική του ΓΝ Λάρνακας βρίσκεται στον 7ο όροφο του Νοσοκομείου, διαθέτει 30 κλίνες και έχει υπό την επίβλεψή της βαρέως πάσχοντες ασθενείς που νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας εντός της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου. Οι Ιατροί, το Νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό της Κλινικής αντιμετωπίζουν ολόκληρο το φάσμα της ειδικότητας της Εσωτερικής Παθολογίας. Η Κλινική είναι εξοπλισμένη με συσκευές διαρκούς ελέγχου των ζωτικών σημείων για τους ενδονοσοκομειακούς ασθενείς, συσκευές βρογχοαναρροφήσεων, τηλεμετρίες εκτός των κλινών και υπερηχογράφημα για επείγουσες καταστάσεις κατά τις οποίες απαιτείται η άμεση παρακέντηση πλευριτικών και ασκιτικών συλλογών. Μεγάλη είναι η συμβολή των Ιατρών, των νοσηλευτών καθώς και των φυσικοθεραπευτών στην εκπαίδευση φοιτητών της Ιατρικής και των παραϊατρικών επαγγελμάτων.

Σημειώνεται ότι το προσωπικό της Κλινικής συμμετέχει στην εκπαίδευση φοιτητών της Ιατρικής και των παραϊατρικών επαγγελμάτων ενώ η Κλινική συμμετέχει ενεργά, με διαλέξεις και ερευνητικές εργασίες, σε τοπικά και διεθνή συνέδρια ετησίως. Αξιοσημείωτο το ότι έχει διακριθεί σε πολλά συνέδρια, με πιο πρόσφατο το 1ο Βραβείο Αναρτημένης Ανακοίνωσης στο 25ο Συνέδριο Εσωτερικής Παθολογίας στην Αθήνα.

Η Παθολογική Κλινική εφημερεύει καθημερινά και στελεχώνεται από 6 Ειδικούς και 6 Ειδικευόμενους Ιατρούς, Εξειδικευμένο Νοσηλευτικό Προσωπικό και Φυσικοθεραπευτές. Εκτός από τη νοσηλεία των Παθολογικών Περιστατικών, οι Ειδικοί και Ειδικευόμενοι Ιατροί καλούνται επί 24ωρης βάσης, για εκτίμηση των περιστατικών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών καθώς και ασθενείς που νοσηλεύονται στις υπόλοιπες Κλινικές του νοσοκομείου μετά από κλήση των άλλων ειδικοτήτων.

Περισσότερες πληροφορίες:

Ημερίδα: https://shso.org.cy/wp-content/uploads/2024/01/20240127_125141.pdf

Παθολογική Κλινική ΓΝ Λάρνακας: https://shso.org.cy/clinic/pathologiki-2/

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η άποψη των άλλων

Του Δρος Γιώργου  Πισιάρα* Κανένας δεν μπορεί να συμφωνεί μαζί σας συνεχώς, ούτε κι εσείς κατανοείτε πάντα τους άλλους. Αν περιμένετε απο τους γύρω σας...
×