Ποιά  σημάδια μαρτυρούν ότι πάσχετε από εποχική κατάθλιψη;

«Για ορισμένους ανθρώπους, η εποχική κατάθλιψη μπορεί να είναι σοβαρή και να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις καθημερινές τους δραστηριότητες», λένε οι ειδικοί…

Οι μέρες σκοτεινιάζουν και πολλοί από εμάς, νιώθουμε ήδη κατάθλιψη. Έχουμε ήδη βαρεθεί να φεύγουμε για τη δουλειά και να επιστρέφουμε στο σπίτι στο σκοτάδι.

Τι είναι η εποχική κατάθλιψη;

Η εποχική κατάθλιψη είναι κάτι πολύ πραγματικό κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

Και δεν είναι μόνο η νοσταλγία για την επιστροφή των καλοκαιρινών διακοπών, υπάρχει πραγματική επιστήμη πίσω από αυτό. Διαρκεί περίπου από το Σεπτέμβριο ως τον Φεβρουάριο γι’ αυτό χαρακτηρίζεται και ως «χειμερινή κατάθλιψη». Βέβαια η σοβαρότερης μορφής αφορά όσους ζουν στο βόρειο ημισφαίριο.

Επίσημα γνωστή ως εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, ή SAD, είναι ένας τύπος κατάθλιψης που έρχεται και φεύγει με τον εποχιακό κύκλο.

Η SAD αναζωπυρώνει υπάρχοντα αρνητικά συναισθήματα κάνοντάς τα πιο έντονα κατά τη διάρκεια των σκοτεινών, ψυχρών μηνών.

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD);

Τα συμπτώματα της SAD ποικίλλουν μαζικά και μπορούν να εμφανιστούν σε πολύ διαφορετικά σενάρια και καταστάσεις, από αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες μέχρι και τις ερωτικές.

Το NHS (To ΓΕΣΥ της Αγγλίας) απαριθμεί τα ακόλουθα ως εννέα σημάδια που μπορεί να έχετε εποχιακή συναισθηματική διαταραχή:

  • Επίμονη χαμηλή διάθεση
  • Απώλεια της ευχαρίστησης ή του ενδιαφέροντος για τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες
  • Ευερεθιστότητα
  • Αισθήματα απόγνωσης και ενοχής
  • Έλλειψη ενέργειας και αίσθημα υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Κοιμάστε περισσότερο από το κανονικό και δυσκολεύεστε να σηκωθείτε το πρωί
  • Λαχτάρα για υδατάνθρακες και αύξηση του σωματικού βάρους
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Χαμηλότερη σεξουαλική ορμή από ό,τι συνήθως

«Για ορισμένους ανθρώπους, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι σοβαρά και να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις καθημερινές τους δραστηριότητες», αναφέρει το NHS.

Αυτός δεν είναι σε καμία περίπτωση ένας πλήρης κατάλογος. Υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως το αίσθημα ότι θέλετε να κλάψετε και τα αυξημένα επίπεδα άγχους.

Αντιμετωπίζεται και πως;

Απολύτως. Πρόκειται για μια αναγνωρισμένη κατάσταση ψυχικής υγείας.

Εάν παλεύετε να αντιμετωπίσετε τη SAD και πιστεύετε ότι χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια, αναζητήστε την οπωσδήποτε.

Υπάρχουν διάφορες χρήσιμες θεραπείες που μπορεί να σας συστήσει ο οικογενειακός γιατρός, όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) ή απλώς η λήψη περισσότερου ηλιακού φωτός και βιταμίνης D.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αυτό είναι το πρωινό που συστήνουν οι επιστήμονες υγείας

Οι έρευνες δείχνουν ότι η πρόσληψη υψηλής ποσότητας πρωτεΐνης στο πρωινό γεύμα βοηθάει να μένουμε χορτάτοι και ικανοποιημένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, οι υδατάνθρακες...
×