Ποιά είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να φάμε πρωινό – Κάθε ώρα καθυστέρησης αυξάνει κατά 6% τον καρδιακό κίνδυνο

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η ώρα κατανάλωσης του πρωινού γεύματος είναι εξίσου σημαντική με το περιεχόμενό του - Δείτε ποια είναι η καταλληλότερη στιγμή να τρώτε το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας

Σίγουρα έχετε ακούσει τη φράση: «Το πρωί, φάε σαν βασιλιάς». Η φράση αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία, μιας και το πρωινό θεωρείται το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, αφού ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και χαρίζει την ενέργεια που απαιτείται για την διεκπεραίωση εργασιών. Μπορεί να έχετε ακούσει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην παραλείπετε αυτό το γεύμα από την καθημερινή σας διατροφή. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι και το τι περιλαμβάνει αυτό το γεύμα, καθώς και τι ώρα καταναλώνεται. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ώρα που καταναλώνετε τα γεύματά σας -και ειδικά το πρωινό και το βραδινό- επηρεάζουν σημαντικά την καρδιαγγειακή σας υγεία.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα στο πρωινό, ερευνητές από το γαλλικό Inrae, το Inserm, το Universite Sorbonne Paris Nord και το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης διαπίστωσαν ότι η κατανάλωσή του νωρίς το πρωί προστατεύει την υγεία της καρδιάς, ενώ για κάθε ώρα που καθυστερούμε να ολοκληρώσουμε το πρώτο γεύμα της ημέρας, ο κίνδυνος για την καρδιαγγειακή υγεία μεγαλώνει κατά 6%.

Για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα, οι ερευνητές μελέτησαν 103.000 συμμετέχοντες για το χρονικό διάστημα 2009-2022, με στόχο να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ διατροφικών συνηθειών και καρδιαγγειακής υγείας. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η ώρα κατανάλωσης των γευμάτων επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό και, ακολούθως, τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών κινδύνων, όπως στεφανιαίας νόσου, υπέρτασης, καρδιακής ανεπάρκειας, διαταραχών του καρδιακού ρυθμού και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο αυξημένος κίνδυνος σχετίστηκε τόσο με την κατανάλωση του πρωινού αργά το πρωί, όσο και με την παράλειψή του. Αντίστοιχα ήταν και τα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στο βραδινό γεύμα, με τους ειδικούς να παρατηρούν ότι όσο πιο αργά καταναλωνόταν το γεύμα, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος για την υγεία της καρδιάς (28%).

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι «τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία του χρόνου κατανάλωσης των γευμάτων στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Συστήνουμε στους ανθρώπους να τρώνε το πρωινό τους στις 8, για να διασφαλίσουν γερή καρδιά». 

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αύξηση των ασθενών με καρδιαγγειακές νόσους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, προκαλώντας 17,9 εκατομμύρια θανάτου σε ετήσια βάση. Ως εκ τούτου, η εύρεση τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος και πρόληψης των καρδιαγγειακών κινδύνων είναι κομβικής σημασίας για την υγεία του πληθυσμού, με τους ερευνητές να επισημαίνουν ότι η επιλογή του σωστού χρόνου κατανάλωσης των γευμάτων είναι ένα ακόμη εργαλείο στη φαρέτρα των ανθρώπων για την προστασία της καρδιάς τους.