Περίπου 42 νέα περιστατικά καρκίνου και λευχαιμίας σε άτομα ηλικίας κάτω των 19 ετών κάθε χρόνο στην Κύπρο

Κάθε χρόνο στην Κύπρο εντοπίζονται 42 περίπου νέα περιστατικά καρκίνου και λευχαιμίας σε άτομα ηλικίας κάτω των 19 ετών, και στις περισσότερες περιπτώσεις το παιδί ή ο έφηβος που πάσχει από καρκίνο ή λευχαιμία μπορεί να ιαθεί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Παιδίατρος, Παιδογκολόγος – Παιδοαιματολόγος Δρ Λοΐζος Γ. Λοΐζου.

Τα περισσότερα νέα περιστατικά αφορούν οξείες λευχαιμίες, εγκεφαλικούς όγκους, λεμφώματα, σαρκώματα, όγκους των οστών, των νεφρών, του ήπατος και διαφόρων άλλων οργάνων, σημείωσε. 

Όπως ανέφερε ο Δρ Λοϊζου, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται παγκοσμίως τουλάχιστον 400.000 χιλιάδες νέα περιστατικά καρκίνου και λευχαιμίας σε παιδιά και έφηβους, αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα μεγαλύτερος. Σε μεγάλο αριθμό χωρών, πολλές περιπτώσεις καρκίνου των παιδιών δεν αναγνωρίζονται ή δεν καταγράφονται ορθά, επεσήμανε.

Ο καρκίνος και η λευχαιμία είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στα παιδιά μετά τα ατυχήματα. Είναι όμως η πρώτη αιτία θνησιμότητας στα παιδιά λόγω ασθένειας. Οι αιτίες που προκαλούν τον καρκίνο στα παιδιά δεν είναι γνωστές. Μόνο ένα ποσοστό, 5% έως 10%, οφείλεται στην κληρονομικότητα.

Σύμφωνα με τον Δρα Λοΐζου, οι καρκίνοι των παιδιών είναι διαφορετικοί από αυτούς των ενηλίκων. Η θεραπεία και γενικά η αντιμετώπιση είναι διαφορετικές. Η πρόληψη του καρκίνου στα παιδιά είναι περιορισμένη, ενώ στους ενήλικες είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση. Στα παιδιά όμως τα ποσοστά ίασης, με ορθή θεραπεία, είναι διπλάσια από ό,τι στους ενήλικες.

Οι κυριότερες μορφές κακοήθων νεοπλασματικών νόσων σε παιδιά είναι: Λευχαιμίες (οξεία λεμφοβλαστική, οξεία μυελοβλαστική), εγκεφαλικοί όγκοι (αστροκύτωμα, γλοίωμα, μυελοβλάστωμα επενδύμωμα), λεμφώματα (τύπου Hodgkin’s και μη Hodgkin’s), νευροβλάστωμα, όγκοι μαλακών μορίων, σαρκώματα (ραβδομυοσάρκωμα), νεφροβλάστωμα (εμβρυικού τύπου καρκίνος των νεφρών), ηπατοβλάστωμα (εμβρυικού τύπου καρκίνος του ήπατος), καρκίνος οστών (οστεοσάρκωμα, σάρκωμα Ewing’s), ρετινοβλάστωμα (καρκίνος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα) και άλλοι όγκοι που είναι δυνατόν να εκδηλωθούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος του παιδιού.

Ο Καθηγητής ανέφερε ότι η έγκαιρη διάγνωση και η ορθή αντιμετώπιση συμβάλλουν στην ίαση των περισσότερων παιδιών. Στις ανεπτυγμένες χώρες το ποσοστό ίασης των παιδιών από καρκίνο και λευχαιμία κυμαίνεται πέραν του 80%.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις το παιδί που πάσχει από καρκίνο ή λευχαιμία μπορεί να ιαθεί. Όμως ο δρόμος είναι δύσκολος και η δοκιμασία πολλές φορές φαίνεται σαν ένας Γολγοθάς χωρίς τελειωμό», λέει ο Δρ Λοίζου, προσθέτοντας ότι «οι γονείς του παιδιού, τα αδελφάκια και όλη η οικογένειά του, βρίσκονται ξαφνικά και χωρίς καμιά προειδοποίηση μπροστά σε ένα πρόβλημα που αρχικά φαίνεται αδυσώπητο και αξεπέραστο. Το να ακούσει ένας γονιός ότι το παιδί του πάσχει από λευχαιμία ή κάποιας άλλης μορφής καρκίνο, είναι από τις χειρότερες εμπειρίες που μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος», ανέφερε.

Για το παιδί, συνέχισε, η διάγνωση του καρκίνου έρχεται να αλλάξει τα πάντα στη ζωή του. «Διακόπτει τη γλυκιά ανέμελη ζωή του και του επιβάλλει να μπαίνει στον πολυδαίδαλο και άγνωστο κόσμο του νοσοκομείου. Οι εξετάσεις, οι θεραπείες και άλλες διαδικασίες που απαιτούνται, είναι δύσκολες, χρονοβόρες, γεμάτες κινδύνους και ανεπιθύμητες επιπλοκές”, επεσήμανε.

“Όμως σήμερα επιτυγχάνεται η ίαση σε περισσότερο από 80% των περιπτώσεων. Τα πιο πολλά παιδιά, με τη βοήθεια των γιατρών και των νοσηλευτών, θα καταφέρουν να νικήσουν τον καρκίνο. Θα το νικήσουν σε μια δύσκολη και αποφασιστική μάχη και θα μπορέσουν στη συνέχεια να έχουν μια καλής ποιότητας ζωής όπως και οι άλλοι συνομήλικοι τους», ανέφερε

Για το παιδί, είπε ο Δρ. Λοίζου, η διάγνωση αυτή σημαίνει βασανιστικές αλλαγές. «Ξαφνικά και απρόσμενα, υποχρεώνεται να βγει από την ανέμελη ευτυχία και τη γλυκύτητα της παιδικής ζωής. Ταυτόχρονα πρέπει να εισέλθει στον δύσκολο κόσμο του νοσοκομείου, με συχνά πολύμηνες ή πολύχρονες δύσκολες εξετάσεις και θεραπείες».

Ωστόσο, στον δύσκολο αυτό Γολγοθά, το παιδί, οι γονείς, τα αδέλφια και η υπόλοιπη οικογένειά του, δεν παραμένουν μόνοι τους, στη χώρα μας, είπε. «Μια μεγάλη ομάδα γιατρών, νοσηλευτών και πολλών άλλων ειδικών στο Κέντρο Παιδογκολογίας-Παιδοαιματολογίας του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ στη Λευκωσία,  με κάθε δυνατό και σύγχρονο τρόπο, είναι δίπλα τους για να τους ανακουφίζουν, να τους καθοδηγούν, να τους συμβουλεύουν και να τους δίνουν ότι καλύτερο μπορεί σήμερα να προσφερθεί, για τη διάγνωση και τη θεραπεία στον τομέα του παιδικού καρκίνου και λευχαιμίας», πρόσθεσε.

Ο καρκίνος και η λευχαιμία σε παιδιά και εφήβους αποτελούν ένα σοβαρότατο και πολύ δύσκολο ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα. Η σωστή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των πολύπλοκων αυτών καταστάσεων, περιλαμβάνει όχι μόνο τη διάγνωση και θεραπεία αλλά και την εξειδικευμένη ψυχολογική και κοινωνική προσέγγιση που χρειάζονται τόσο οι μικροί ασθενείς, όσον και οι οικογένειες τους, επεσήμανε.