Πάει καλά ο θεσμός των εφημερευόντων γιατρών

Ικανοποιητικά προχωρεί για ένα χρόνο τώρα ο θεσμός των ευημερευόντων γιατρών, δίνοντας οφέλη προς τον κόσμο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Διευθύντρια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Έφη Καμίτση, σημειώνοντας ότι συνεχώς γίνονται απολογισμοί και ο θεσμός βελτιώνεται ακόμη περισσότερο.

«Ο θεσμός εφημερευόντων γιατρών πάει καλά, έχει ένα χρόνο που λειτουργεί τώρα. Λειτουργεί από πέρσι τον Ιούλιο με διάφορες προσαρμογές που κάναμε στις ώρες κατά τα Σαββατοκύριακα και τις δημόσιες αργίες. Τα κέντρα είναι σταθερά οπότε ο κόσμος έμαθε πού να πάει. Πάντα τον xειμώνα βλέπουμε αυξήσεις λόγω των ιώσεων, υπάρχουν αυξημένοι όγκοι», είπε η κ. Καμίτση.

Κληθείσα να σχολιάσει ότι υπάρχουν παράπονα ότι δεν απαντούν τα τηλέφωνα κατά τις ώρες εφημερίας, ανέφερε ότι «δεν λάβαμε τέτοιου είδους παράπονα, δεν είχαμε κάποιο ιδιαίτερο θέμα. Δεν έτυχε να πάρουμε παράπονα από κόσμο».

Η κ. Καμίτση διαβεβαίωσε ότι γίνοντας συνεχώς βελτιώσεις. «Τον Σεπτέμβριο κάναμε ένα απολογισμό και προβήκαμε σε κάποιες βελτιώσεις. Με το κλείσιμο της σεζόν του xειμώνα θα μιλήσουμε με τους γιατρούς και τον κόσμο και θα δούμε αν χρειάζεται οποιαδήποτε άλλη αναπροσαρμογή για να γίνει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΥ από 01/01/2023 έως 31/12/2023 λήφθηκαν συνολικά 12,185 τηλεφωνικές κλήσεις σε παγκύπρια βάση και πραγματοποιήθηκαν 11,730 επισκέψεις ενηλικών και παιδιών. Το 56.1% (6,581) των συνολικών επισκέψεων αφορούσε επισκέψεις σε παιδίατρο και το υπόλοιπο 43.9% (5.149) επισκέψεις σε ΠΙ ενηλίκων.

Οι ώρες λειτουργίας των Υπηρεσιών Εφημερίας τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις Δημόσιες Αργίες είναι από τις 11.00 έως τις 17.00.

Επιπρόσθετα, το τηλεφωνικό κέντρο ξεκινά τη λειτουργία του 30 λεπτά πριν από την έναρξη λειτουργίας των ΥΕ.

Υπενθυμίζεται ότι οι Υπηρεσίες Εφημερίας ΠΙ παρέχονται σε ενήλικες και παιδιά, οι οποίοι είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ, κατά τα Σαββατοκύριακα και τις Δημόσιες Αργίες, και αφορούν στην παροχή φροντίδας υγείας για έκτακτα προβλήματα όπως είναι η οξεία έναρξη ανησυχητικών συμπτωμάτων, ο απότομος και έντονος πόνος, η επιδείνωση συμπτωμάτων σοβαρής χρόνιας ασθένειας, ο υψηλός πυρετός που συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα.

Οι δικαιούχοι δεν πρέπει να απευθύνονται στις υπηρεσίες εφημερίας ΠΙ για προϋπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις, έκδοση επαναλαμβανόμενων συνταγών, έκδοση παραπεμπτικών σε άλλες υπηρεσίες του ΓεΣΥ ή στις περιπτώσεις που δεν έχουν τον χρόνο να επισκεφθούν τον Προσωπικό Ιατρό τους.

Για την εξυπηρέτησή τους, οι δικαιούχοι επικοινωνούν τηλεφωνικώς με τις Υπηρεσίες Εφημερίας ΠΙ της επαρχίας τους κατά τις ώρες λειτουργίας των Υπηρεσιών Εφημερίας. Κατόπιν αξιολόγησης του προβλήματος υγείας, διευθετείται ραντεβού εντός της ημέρας και των ωρών λειτουργίας των υπηρεσιών εφημερίας. Τονίζεται ότι, για την εύρυθμη εξυπηρέτηση των δικαιούχων, οι υπηρεσίες λειτουργούν μόνο με προγραμματισμένα ραντεβού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χρησιμοποιείς στοματικό διάλυμα αμέσως μετά το βούρτσισμα; – Γιατί δεν πρέπει...

Ένας οδοντίατρος αποκάλυψε τον εκπληκτικό λόγο για τον οποίο δεν πρέπει να πιάνετε το μπουκάλι με το στοματικό διάλυμα αμέσως μετά το βούρτσισμα των δοντιών...
×