Ο εμβολιασμός προστατεύει τις έγκυες χωρίς να προκαλεί επιπλοκές στην εγκυμοσύνη

Οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από κορωνοϊό σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είναι έγκυες, επιβεβαίωσαν οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
 
Επίσης τα τελευταία δεδομένα δείχνουν πως ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χωρίς να προκαλούν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και χωρίς να βλάπτουν το αγέννητο παιδί.
 
Σε σχετική δήλωσή της μετά τις ανακοινώσεις η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε πως «οι συστάσεις του ΕΜΑ είναι ξεκάθαρες» και πως τα εμβόλια «προστατεύουν και το παιδί και το βρέφος χωρίς να προκαλούν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη».
 
«Προτρέπω τις έγκυες γυναίκες σε όλη την ΕΕ να επιδιώξουν να εμβολιαστούν το συντομότερο ώστε να μειώσουν το ρίσκο να αντιμετωπίσουν τις σοβαρότερες επιπτώσεις του ιού», πρόσθεσε.
 
Μεταξύ άλλων, ο ΕΜΑ ανακοίνωσε ακόμα πως αντιικά φάρμακα όπως το Paxlovid και το remdesivir είναι αποτελεσματικά και κατά της Όμικρον και μπορούν να μειώσουν τις επιπτώσεις της νόσου που προκύπτει από την εν λόγω παραλλαγή του κορωνοϊού.
 
Επίσης, σύμφωνα με τον ΕΜΑ, οι τελευταίες μελέτες δείχνουν πως τα εμβόλια κατά του COVID-19 προστατεύουν αποτελεσματικά από την σοβαρή νόσηση και τη νοσηλεία από την παραλλαγή Όμικρον, ειδικά σε άτομα που έχουν λάβει την ενισχυτική δόση.
 
Ειδικότερα, δεδομένα από τη Νότια Αφρική δείχνουν πως τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις προστατεύονταν μέχρι και κατά 70% από την Όμικρον, ενώ δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν πως αν και η προστασία μειώνεται μερικούς μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, αυξάνεται στο 90% μετά την ενισχυτική δόση.
 
Ωστόσο ο ΕΜΑ τονίζει πως η Όμικρον έχει υψηλή μεταδοτικότητα η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων, και για αυτό είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό το βάρος που μπορεί να ασκήσει στα συστήματα υγείας και να μην θεωρείται απλώς μια ελαφριά ασθένεια.
 
Επίσης, αναφέρεται, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της εμφάνισης συμπτωμάτων είναι χαμηλότερη όσον αφορά την Όμικρον.
 
Ο ΕΜΑ ανακοίνωσε ακόμα πως έχει λάβει αίτηση για εξέταση επέκτασης της ενισχυτικής δόσης για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech και στους έφηβους 16 με 17 ετών, και πως αναμένεται σύντομα ανάλογη αίτηση σε σχέση με τα παιδιά 12 έως 15 ετών.
 
Όπως υπενθυμίζει ο ΕΜΑ, σε ορισμένα παιδιά ο κορωνοϊός μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή νόσηση, νοσηλεία, ακόμα και στον θάνατο, ενώ τα εμβόλια έχει αποδειχθεί πως αποτρέπουν τα πλείστα κρούσματα COVID-19 και πως είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην αποτροπή της νοσηλείας.