Οι «υπναράδες» και οι «ξενύχτηδες» του κόσμου

Οι Ασιάτες κοιμούνται αργότερα, πιο λίγο και λιγότερο καλά

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ανθρώπινη υγεία. Καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο της ζωής των ανθρώπων. Και όμως παραδόξως λίγα είναι γνωστά για το φαινόμενο αυτό.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο ύπνος διαφέρει από χώρα σε χώρα είναι ιδιαίτερα περιορισμένη. Είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι οι άνθρωποι στην ανατολική Ασία τείνουν να κοιμούνται λιγότερο από εκείνους στην Αμερική ή την Ευρώπη, αλλά όχι αν η ποιότητα του ύπνου τους είναι καλύτερη ή χειρότερη. Έρευνες δείχνουν ότι ορισμένες χώρες κατοικούνται από ξενύχτηδες, αλλά άλλες από πρωινούς τύπους. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα.

Μια νέα μελέτη επιχειρεί να καλύψει μερικά από τα κενά. Χρησιμοποιώντας ανώνυμα δεδομένα που συλλέχθηκαν από δημοφιλή συσκευή χειρός μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022, ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και η Oura Health, μια φινλανδική startup τεχνολογίας ύπνου, ανέλυσαν τις συνήθειες ύπνου περισσότερων από 220.000 ατόμων σε 35 χώρες.

Ενώ η έρευνα ύπνου βασίστηκε ιστορικά σε δεδομένα ερευνών που συλλέγονται από έναν μικρό αριθμό ατόμων σε ένα μόνο χρονικό σημείο, οι εφαρμογές παρακολούθησης ύπνου μπορούν να παρακολουθούν τον ύπνο αντικειμενικά, από τις κινήσεις, τους καρδιακούς παλμούς και τις θερμοκρασίες του σώματος μεγάλων δειγμάτων χρηστών για μεγάλες περιόδους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πρότυπα ύπνου ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ χωρών. Όπως ήταν αναμενόμενο, τον χειρότερο ύπνο έχουν κυρίως οι κάτοικοι ασιατικών χωρών, όπου ένα τυπικό βράδυ της εβδομάδας οι άνθρωποι κοιμούνται για λιγότερο από 6,5 ώρες—περίπου 30 λεπτά λιγότερο από εκείνους στον υπόλοιπο κόσμο. Τον καλύτερο ύπνο απολαμβάνουν κυρίως στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης (Εσθονία, Φινλανδία, Ιρλανδία και Ολλανδία) και στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, όπου οι χρήστες καταγράφουν σταθερά επτά ώρες κατά μέσο όρο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χρησιμοποιείς στοματικό διάλυμα αμέσως μετά το βούρτσισμα; – Γιατί δεν πρέπει...

Ένας οδοντίατρος αποκάλυψε τον εκπληκτικό λόγο για τον οποίο δεν πρέπει να πιάνετε το μπουκάλι με το στοματικό διάλυμα αμέσως μετά το βούρτσισμα των δοντιών...
×