Ξεφλουδίζουν τα νύχια σας συνέχεια; Δείτε τι σημαίνει.

Είτε σας αρέσει να ακολουθείτε τις τελευταίες τάσεις στα νύχια είτε προτιμάτε την απόλυτα φυσική αισθητική, η περιποίηση των νυχιών θεωρείται συχνά ως μια μορφή αυτοφροντίδας. Τι συμβαίνει όμως όταν τα νύχια σας ξεφλουδίζουν; Και είναι απαραίτητα λόγος ανησυχίας;

Το “ξεφλούδισμα των νυχιών” αναφέρεται γενικά όταν τα νύχια σας γίνονται εύθραυστα ή αδύναμα και σπάνε ή ξεφλουδίζουν στην άκρη, λέει η Deanne Mraz Robinson, MD, δερματολόγος και πρόεδρος και συνιδρυτής της Modern Dermatology. “Συνήθως, αυτό θα είναι μια κάθετη σχισμή από την άκρη προς την επιδερμίδα του νυχιού, εκτός από το διαχωρισμό των στρωμάτων κερατίνης στο νύχι – κοινώς γνωστό ως ξεφλούδισμα”, λέει.

Τα νύχια που ξεφλουδίζουν μπορεί επίσης να έχουν στρώματα διαχωρισμού της πλάκας του νυχιού, γεγονός που δημιουργεί μια ανομοιόμορφη επιφάνεια του νυχιού, λέει ο Faranak Kamangar, MD, δερματολόγος, ειδικός στην ψωρίαση και ιδρυτής του PSOTelehealth. “Τα εύθραυστα νύχια μπορούν να διασπαστούν στο απομακρυσμένο τμήμα του νυχιού (ή μακριά από το κέντρο) και λόγω της γήρανσης και του συνεπούς πλυσίματος των χεριών, τα εύθραυστα νύχια μπορούν επίσης να έχουν αυτό που ονομάζεται διαμήκεις κορυφογραμμές, οι οποίες είναι γραμμές που εμφανίζονται κατά μήκος του νυχιού”, προσθέτει.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ρωγμές, λευκές γραμμές και νιφάδες κατά μήκος των νυχιών και τα νύχια σας μπορεί να τα αισθάνεστε ξηρά, λεπτά, ευαίσθητα ή τραχιά στην αφή, προσθέτει η Jessie Cheung, MD, δερματολόγος και ιδρύτρια του Cheung Aesthetics and Wellness.

Έχετε περιέργεια για το τι αντιμετωπίζετε; Παρακάτω, οι γιατροί εξετάζουν τις εννέα πιο κοινές αιτίες που προκαλούν ξεφλούδισμα των νυχιών, μαζί με τις θεραπευτικές θεραπείες και τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να το προλάβετε εξαρχής.

Τι προκαλεί ξεφλούδισμα των νυχιών;

1.Έχετε διατροφική ανεπάρκεια.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα νύχια σας μπορούν να σας πουν πολλά για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματος, λέει ο Dr. Mraz Robinson. “Μια κοινή αιτία που προκαλεί αδύναμα, ξεφλουδισμένα νύχια είναι η σιδηροπενική αναιμία, οπότε αν έχετε άλλα συμπτώματα, όπως κόπωση, μιλήστε με το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να παραγγείλει μια απλή εξέταση αίματος για να δει πού βρίσκονται τα επίπεδά σας”, εξηγεί. Επιπλέον, επειδή τα νύχια χρειάζονται μια ποικιλία βιταμινών για να αναπτυχθούν, οι διατροφικές ελλείψεις σε βιοτίνη, ψευδάργυρο, βιταμίνη D και πρωτεΐνες μπορούν επίσης να προκαλέσουν ξεφλούδισμα των νυχιών, προσθέτει ο Δρ Καμανγκάρ.

2. Κάνετε τακτικά μανικιούρ.

“Ο επαναλαμβανόμενος τραυματισμός των νυχιών από το μανικιούρ μπορεί να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο, καθώς η διαδικασία εφαρμογής και αφαίρεσης θα αποδυναμώσει τα νύχια σας”, λέει ο Dr. Cheung. Πιο συγκεκριμένα, το μούλιασμα των νυχιών σας σε νερό και/ή χημικές ουσίες, όπως το αφαιρετικό βερνικιού νυχιών, μπορεί να αφυδατώσει και να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του νυχιού, οδηγώντας σε ξεφλούδισμα και σχίσιμο, εξηγεί ο Dr. Mraz Robinson. Μπορεί να εξαρτάστε από το βερνίκι, το τζελ ή τα ακρυλικά για να καμουφλάρετε τα εύθραυστα νύχια σας, αλλά αυτό μπορεί να αφαιρέσει περαιτέρω την υγρασία και τα φυσικά έλαια, καθιστώντας τα ξηρά, εύθραυστα και επιρρεπή σε σχισίματα και ξεφλούδισμα, προσθέτει ο Dr. Cheung.

3. Έχετε μυκητιασική λοίμωξη.

“Η ονυχομυκητίαση είναι μια μυκητιασική λοίμωξη του νυχιού που μπορεί να προκαλέσει πάχυνση ή αποχρωματισμό και ξεκινά από την άκρη και εξαπλώνεται προς την επιδερμίδα”, λέει ο Dr. Mraz Robinson. Το νύχι σας μπορεί επίσης να ξεφλουδίσει και να διαχωριστεί, καθώς ο μύκητας τρώει την κερατίνη στο νύχι, εξηγεί ο Δρ Cheung. Όταν εντοπιστεί νωρίς, ο μύκητας των νυχιών μπορεί να καθαρίσει με τοπική θεραπεία ή από του στόματος φαρμακευτική αγωγή, οπότε αν παρατηρήσετε λευκό, κίτρινο ή καφέ αποχρωματισμό, επισκεφθείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό, προσθέτει ο Dr. Mraz Robinson.

4. Μεγαλώνετε.

Είναι αναπόφευκτο, αλλά η γήρανση μπορεί να προκαλέσει ξεφλούδισμα των νυχιών σας, λέει ο Δρ Kamangar. Πιθανότατα θα γίνουν πιο θαμπά και εύθραυστα, αλλά οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι τα νύχια μεγαλώνουν πιο αργά όσο μεγαλώνετε, με αποτέλεσμα να εκτίθενται περισσότερο στο νερό, τα σκληρά σαπούνια και τις χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω ξεφλούδισμα.

5. Εκτίθεστε σε σκληρές χημικές ουσίες.

Το ξεφλούδισμα των νυχιών είναι ένας κοινός επαγγελματικός κίνδυνος για τους ανθρώπους που εκτίθενται σε σκληρά χημικά όπως η ακετόνη, το σκληρό σαπούνι, τα απολυμαντικά, τα καθαριστικά και το απορρυπαντικό πλυντηρίου, καθώς αφαιρούν από τα νύχια σας τα φυσικά προστατευτικά έλαια, λέει ο Dr. Cheung. Για να διατηρήσετε τα νύχια σας ενυδατωμένα και χωρίς ξεφλούδισμα, ο Dr. Kamangar προτείνει να φοράτε γάντια όταν καθαρίζετε και να επιλέγετε ένα πιο ήπιο, υποαλλεργικό σαπούνι όπως το Vanicream, το Dove ή το CeraVe.

6. Φταίνε τα φάρμακά σας.

Ορισμένα φάρμακα όπως το Accutane και οι χημειοθεραπευτικοί παράγοντες προκαλούν την ξήρανση και την ευθραυστότητα των νυχιών σας, λέει ο Dr. Cheung. “Το Accutane ξηραίνει το δέρμα και τα νύχια σας μειώνοντας τη λιπαρότητα, ενώ τα φάρμακα χημειοθεραπείας μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή μαλλιών και ευθραυστότητα των νυχιών λόγω άμεσης τοξικότητας στα ταχέως αναπτυσσόμενα κύτταρα”, εξηγεί. Μπορεί να χρειαστεί να παραμείνετε στη φαρμακευτική αγωγή, αλλά είναι πάντα καλή ιδέα να συζητάτε με έναν γιατρό για τα συμπτώματά σας, καθώς μπορεί να υπάρχει κάποιο εναλλακτικό φάρμακο.

7. Έχετε μια υποκείμενη δερματική πάθηση.

Το ξεφλούδισμα των νυχιών μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενων δερματικών παθήσεων, όπως η ψωρίαση, ο λειχήνας, το έκζεμα και η αλωπεκία, λέει ο Dr. Cheung. Εάν έχετε άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με εξάνθημα ή παρατηρήσετε μια αλλαγή στο συνολικό δέρμα σας, επισκεφθείτε τον γιατρό σας για μια ακριβή διάγνωση και το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας.

8. Τα χέρια σας είναι συχνά υγρά.

Το επαναλαμβανόμενο πλύσιμο των χεριών ή το βρέξιμο και στέγνωμα των χεριών μπορεί να προκαλέσει ξεφλούδισμα των νυχιών, λέει ο Δρ Kamangar. Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά το μούλιασμα των χεριών σας στο νερό στην πραγματικότητα αφαιρεί την υγρασία και τα φυσικά έλαια από το δέρμα και τα νύχια σας, γεγονός που τα κάνει να αισθάνονται ξηρά και εύθραυστα, εξηγεί ο Dr. Cheung. Αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό τους χειμερινούς μήνες, όταν το δέρμα και τα νύχια σας είναι ήδη αφυδατωμένα, προσθέτει ο Dr. Mraz Robinson.

9. Έχετε διαταραχή του θυρεοειδούς.

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς, συμπεριλαμβανομένου του υποθυρεοειδισμού (όταν ο θυρεοειδής αδένας σας δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες), μπορεί να προκαλέσουν ξηρά, ξεφλουδισμένα νύχια, λέει ο Δρ Kamangar. Γιατί; Επειδή οι παθήσεις του θυρεοειδούς επηρεάζουν τον ρυθμό εναλλαγής του δέρματος και των νυχιών, προκαλώντας αργή ανάπτυξη των νυχιών, οπότε ο παλαιότερος ιστός των νυχιών παραμένει και γίνεται εύθραυστος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Endocrinology.

Πώς να αποτρέψετε το ξεφλούδισμα των νυχιών

Το ξεφλούδισμα των νυχιών δεν μπορεί πάντα να αποφευχθεί, αλλά μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και κολλαγόνο μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του προβλήματος, λέει ο Δρ Kamangar. Το κοτόπουλο, το ψάρι, η γαλοπούλα, το τόφου, ο ζωμός από μοσχαρίσια κόκαλα, τα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα εσπεριδοειδή μπορούν να αυξήσουν τα θρεπτικά συστατικά σας, αλλά ο Dr. Kamangar συνιστά επίσης ένα συμπλήρωμα κολλαγόνου όπως τα πεπτίδια κολλαγόνου Vital Protein ή τα Gummy Rings κολλαγόνου Olly.

Είναι επίσης καλύτερο να ενυδατώνεστε κάθε φορά που πλένετε τα χέρια σας, λέει ο Dr. Kamangar. Η Aveeno Eczema Therapy και η Eucerin Advanced Repair Hand Cream είναι εξαιρετικές, μη λιπαρές επιλογές που κλειδώνουν την υγρασία στα χέρια και τα νύχια σας, προσθέτει ο Dr. Cheung.

Τέλος, το να παραλείπετε τα μανικιούρ σε τζελ και πούδρα που απαιτούν εκτεταμένο μούλιασμα και ξύσιμο για την αφαίρεση του βερνικιού είναι επίσης βασικό στοιχείο πρόληψης, λέει ο Dr. Mraz Robinson. Ένα μανικιούρ μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα για να καλύψετε τα νύχια που ξεφλουδίζουν, αλλά αυτό στην πραγματικότητα επιδεινώνει τη ζημιά και προκαλεί περαιτέρω ερεθισμό, προσθέτει η Δρ Kamangar. Αντ’ αυτού, κρατήστε τα νύχια σας κοντά και εφαρμόστε ένα ενισχυτικό νυχιών στο σπίτι.

Πότε να δείτε γιατρό για ξεφλουδισμένα νύχια

Το ξεφλούδισμα των νυχιών συνήθως δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, αλλά κάθε φορά που παρατηρείτε αλλαγές στα μαλλιά, το δέρμα ή/και τα νύχια σας, είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας, λέει ο Δρ Mraz Robinson. Από εκεί, μπορεί να διαγνώσει την αιτία και να εντοπίσει αν υπάρχει συσχέτιση με υποκείμενα ιατρικά προβλήματα, όπως μυκητιασική λοίμωξη, σιδηροπενική αναιμία ή θυρεοειδοπάθεια, εξηγεί.

Επιπλέον, αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε κίτρινη ή πράσινη αλλαγή χρώματος, ερυθρότητα, πρήξιμο, πόνο ή πάχυνση των νυχιών, μπορεί να είναι σημάδι φλεγμονής ή λοίμωξης και είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε τον πάροχο υγείας σας νωρίτερα παρά αργότερα, λέει ο Dr. Kamangar.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διανυκτερεύοντα φαρμακεία Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024

Λευκωσία ΕπίθετοΟνομαΔιεύθυνσηΣυμπληρωματική ΔιεύθυνσηΔήμος /ΚοινότηταΤηλέφωνο ΦαρμακείουΤηλέφωνο ΟικίαςΣωκράτουςΟλυμπιάδαΛεωφ. Τζων Κέννεντυ 103, Κατ. 3Απέναντι από ESSO, δίπλα από το περίπτερο Λάμπρος, 500μ από LIDLΠαλλουριώτισσα222100620ΤάππαςΤήνιαΜετοχίου 51, Κατ. Β-ΔΜετά από...
×