Ξεπέρασαν τις 300,000 τα θύματα του κορωνοϊού παγκοσμίως

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους παγκοσμίως – με το 80% των θανάτων αυτών να καταγράφεται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ – από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 στην Κίνα, σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.

Μέχρι τις 23:30 χθες βράδυ ώρα Κύπρου είχαν καταγραφεί 300.140 θάνατοι σε όλο τον κόσμο (για 4.403.714 κρούσματα), συμπεριλαμβανομένων 162.654 στην Ευρώπη (1.825.812 κρούσματα), της ηπείρου που πλήττεται περισσότερο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους (85.194). Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (33.614), η Ιταλία (31.368), η Γαλλία (27.425) και η Ισπανία (27.321).

Η Γαλλία κατέγραψε 351 νέους θανάτους σε διάστημα 24 ωρών , όμως ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ συνεχίζει να μειώνεται, σύμφωνα με τον απολογισμό της γενικής Διεύθυνσης Υγείας χθες βράδυ.

Η νόσος Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε 27.425 ανθρώπους από την 1η Μαρτίου, ωστόσο η πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας συνεχίζει να μειώνεται, με 2.299 σοβαρά ασθενείς, 129 λιγότερους σε σύγκριση με χθες, διευκρινίζουν οι γαλλικές αρχές. Ο αριθμός των θανάτων που έχουν καταγραφεί σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές υγείας ξεπέρασε το όριο των 10.000 και ανέρχεται πλέον σε 10.201 (+228 σε διάστημα 48 ωρών).

Οι θάνατοι στα νοσοκομεία ανέρχονται σε 17.224 (+123 σε 24 ώρες). Η Γαλλία έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο απολογισμό θανάτων παγκοσμίως.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 622, στα 141.356 κρούσματα. “Η επιδημία Covid-19 παραμένει ενεργή και ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί στη Γαλλία” σημειώνει το υπουργείο Υγείας, σε μια δήλωση, την τέταρτη ημέρα μετά τη λήξη του lockdown. Σε σύγκριση με προχθές καταγράφηκαν 542 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία έναντι 728 πριν από μία εβδομάδα. 20.463 ασθενείς νοσηλεύονται (έναντι 23.208 πριν από μία εβδομάδα).

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη της αναφέρθηκαν 4 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, έναντι 3 την προηγουμένη, στην ηπειρωτική Κίνα. Επρόκειτο σε όλες τις περιπτώσεις για κρούσματα μετάδοσης του νέου κορωνοϊού εγχωρίως, στην επαρχία Τζιλίν, σύμφωνα με το ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Υγείας.

Δεν διαπιστώθηκε κανένας νέος θάνατος ασθενούς εξαιτίας της COVID-19. Ο αριθμός των περιπτώσεων ασυμπτωματικών φορέων του ιού που εντοπίστηκαν μειώθηκε σε 11 από 12 μία ημέρα νωρίτερα. 14 ασθενείς κρίθηκε πως αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση αυξήθηκε κατά δύο σε 11.

Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις των κινεζικών αρχών, ο απολογισμός της πανδημίας ανέρχεται σε 4.633 νεκρούς επί συνόλου 82.933 κρουσμάτων μόλυνσης.

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 257 επιπλέον θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 2.409 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό μέσα σε μια ημέρα που έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα αφότου ανακοινώθηκε πως εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στη μεξικανική επικράτεια.

Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας στο Μεξικό έφθασε έτσι τους 4.477 νεκρούς επί συνόλου 42.595 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης.

Δεδομένα τα οποία δημοσιοποίησε χθες Πέμπτη το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας δείχνουν ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 844 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 13.944 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο ημερήσιος αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Ο απολογισμός της πανδημίας στη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, ανέρχεται πλέον σε 13.933 νεκρούς επί συνόλου 202.918 κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό.

Το υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ ανακοίνωσε σήμερα ότι καταγράφηκαν 24 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται σε όλες τις περιπτώσεις για υπηκόους της χώρας που επέστρεψαν από τη Ρωσία και τέθηκαν σε καραντίνα με την άφιξή τους.

Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας δεν έχει καταγράψει κρούσμα μετάδοσης στην κοινότητα επί 29 ημέρες. Συνολικά, έχει επιβεβαιώσει 312 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αλλά κανέναν θάνατο από την COVID-19, πάντα σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Πάνω από το 90% των ανθρώπων που μολύνθηκαν έχει ιαθεί.

Πολλά νοσοκομεία και κλινικές στην πόλη Αντεν, στη νότια Υεμένη, έκλεισαν τις πόρτες τους εν μέσω της εξάπλωσης με ταχείς ρυθμούς της πανδημίας του κορωνοϊού, τόνισε χθες Πέμπτη η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children (“Σώστε τα παιδιά”).

Στην Υεμένη μαίνεται ένοπλη σύρραξη από το 2014 ανάμεσα σε μια κυβέρνηση υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία κι ένα κίνημα σιιτών ανταρτών προσκείμενων στο Ιράν. Η Αντεν μετατράπηκε στη μεταβατική έδρα της κυβέρνησης όταν οι αντάρτες Χούθι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σανάα, στα τέλη του 2014. Τον Αύγουστο, αυτονομιστές του νότου την κατέλαβαν σχεδόν όλη.

Σύμφωνα με τη Save the Children, αξιωματούχοι στην Αντεν λένε πως τουλάχιστον 385 άνθρωποι πέθαναν την περασμένη εβδομάδα αφού παρουσίασαν συμπτώματα που υπεδείκνυαν πως είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Τα περισσότερα ιδιωτικά νοσοκομεία και οι περισσότερες κλινικές στην Αντεν έκλεισαν, ή προσφέρουν περίθαλψη μόνο σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και πάντως όχι σε ασθενείς με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή πυρετό, υπογράμμισε η ΜΚΟ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Τα δύο κυριότερα νοσοκομεία στην πόλη είναι ακόμη ανοικτά, αλλά δέχονται μόνο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Προσφέρουν βοήθεια σε ασθενείς με πυρετό, αλλά όχι σε όσους παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος. Ο Μοχάμεντ Αλσαμάα, ο διευθυντής των προγραμμάτων της Save the Children στην Υεμένη, επισήμανε πως οι ομάδες του είδαν νοσοκομεία να διώχνουν ασθενείς. “ανθρωποι πεθαίνουν διότι αδυνατούν να λάβουν την περίθαλψη που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα τους έσωζε τη ζωή”, υπογράμμισε.

“Ασθενείς πάνε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, αλλά τους λένε ότι δεν μπορεί να γίνει εισαγωγή. Μαθαίνουμε για οικογένειες που έχασαν δύο και τρία μέλη τους μέσα σε εβδομάδες. ολες αυτές είναι ενδείξεις πως η πανδημία εξαπλώνεται στη χώρα”, πρόσθεσε. Επισήμως, ως προχθές Τετάρτη στην Αντεν επιβεβαιώνονταν 41 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και πέντε θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.

Η ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη έχει ωθήσει το 80% του πληθυσμού – ανάμεσά τους 10 εκατομμύρια παιδιά- στα πρόθυρα του λιμού κι έχει καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος του συστήματος υγείας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στη χώρα εκτυλισσόταν η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο ήδη πολλά χρόνια προτού χτυπηθεί από την πανδημία.

Το Γενικό Νεκροταφείο του Σαντιάγο, στην καρδιά της πρωτεύουσας της Χιλής, το μεγαλύτερο στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, εκχωματώνει χιλιάδες παλιούς τάφους, προεξοφλώντας αύξηση των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ως την περασμένη εβδομάδα, στη χώρα καταγράφονταν από 350 ως 500 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Εκτοτε, η εξάπλωση επιταχύνθηκε ραγδαία, περνώντας από τα περίπου 1.000 κρούσματα το Σάββατο σε σχεδόν 2.660 την Τετάρτη και περίπου στον ίδιο αριθμό την Πέμπτη.

Οι νεκροθάφτες καθάρισαν τον τελευταίο μήνα περίπου 2.000 ατομικούς τάφους στο μεγάλο δημοτικό κοιμητήριο, στη συνοικία Ρεκολέτα, στο βόρειο Σαντιάγο, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του, ο Ρασίντ Σαούντ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορονοϊός: Οι επαναμολύνσεις είναι παρόμοια σοβαρές με την αρχική μόλυνση από...

Οι επαναμολύνσεις από κορονοϊό έχουν πιθανώς παρόμοια σοβαρότητα με την αρχική μόλυνση, αναφέρει μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Communications Medicine». Πόσοι...
×