«Νίκησε τις καρδιοπάθειες με την καρδιά σου» – Αρχίζει Παγκύπρια Εκστρατεία Διαφώτισης από την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου

-Αρχίζει Παγκύπρια Εκστρατεία Διαφώτισης από την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου

Με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου διοργανώνει Παγκύπρια Εκστρατεία Διαφώτισης από τις 27 Σεπτεμβρίου έως και τις 3 Οκτωβρίου.

Με μήνυμα «Νίκησε τις καρδιοπάθειες με την καρδιά σου» η Διεθνής Ομοσπονδία Καρδιάς και η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου μας καλούν φέτος να ενώσουμε δυνάμεις, να συνδεθούμε, να ζήσουμε, να αγαπήσουμε και να νιώσουμε με την καρδιά μας. Ο καθένας από εμάς μπορεί να επηρεάσει θετικά τους γύρω του για την φροντίδα και υγεία της καρδιάς τους… και όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ζωντανό παλλόμενο δίκτυο καρδιάς!

Σύμφωνα με στοιχεία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα συνιστούν τη βασικότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, με περισσότερους από 18.6 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Μάλιστα, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τότε ο αριθμός αυτός θα εκτοξευτεί στα 23 εκατομμύρια μέχρι το 2030.  

Η Κύπρος σίγουρα δεν αποτελεί εξαίρεση από την υψηλή συχνότητα των καρδιαγγειακών επεισοδίων, καθώς τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι καρδιοπάθειες παραμένουν μεταξύ των κυριότερων αιτιών θανάτου στο νησί μας.

Η καθημερινή άσκηση, η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, η μείωση  των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης και λιπαρών, και η παρακολούθηση του βάρους μας, αποτελούν τις βασικές παραμέτρους για μια «δυνατή» καρδιά, τονίζουν οι ιατροί – μέλη της Καρδιολογικής Εταιρείας.

Παράλληλα, οι τακτικές εξετάσεις σε συνδυασμό με τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου και της χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα, καθώς και η απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους, μειώνουν στο ελάχιστο τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης Εκστρατείας θα προβληθούν τηλεοπτικά ενημερωτικά σποτ, ενώ παράλληλα θα διοχετευτούν στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο άρθρα και παρουσιάσεις σχετικά με τους κινδύνους και την πρόληψη των καρδιοπαθειών.

Τις ενέργειες ευαισθητοποίησης του κοινού θα ενδυναμώσουν στοχευμένες συνεντεύξεις Καρδιολόγων – μελών της ΚΕΚ, ενώ μηνύματα ευαισθητοποίησης θα διαδοθούν στο κοινό και μέσω των Social Media της Καρδιολογικής Εταιρείας.

  • Η Εκστρατεία πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Φαρμακοβιομηχανίας Medochemie και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.