Νέος κανόνας στο Σύστημα Πληροφορικής που αφορά στην εκτέλεση επαναλαμβανομένων συνταγών για φάρμακα

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας επιθυμεί να σας ενημερώσει ότι στις 24 Νοεμβρίου 2023, ημερομηνία κατά την οποία θα τεθεί σε εφαρμογή  η επόμενη αναβάθμιση του Συστήματος Πληροφορικής (ΣΠ), πρόκειται να εφαρμοστεί νέος κανόνας σχετικά με την εκτέλεση επαναλαμβανόμενων συνταγών για φάρμακα.

Σύμφωνα με τον πιο πάνω κανόνα, το Σύστημα Πληροφορικής θα υπολογίζει αυτόματα τη συνολική ποσότητα φαρμάκου που ο δικαιούχος έχει το δικαίωμα να  λάβει από το φαρμακείο μέχρι τη λήξη της συνταγής, και δε θα επιτρέπει στον φαρμακοποιό την εκτέλεση επιπλέον ποσότητας φαρμάκου.

Ο πιο πάνω κανόνας αφορά μόνο τις επαναλαμβανόμενες συνταγές φαρμάκων.  Συγκεκριμένα,  στην περίπτωση που ένα κουτί περιέχει ποσότητα φαρμάκου που αρκεί για παραπάνω από ένα μήνα θεραπείας, η επιπλέον ποσότητα φαρμάκου από το κάθε κουτί θα λαμβάνεται υπόψη στους υπολογισμούς του Συστήματος για τον αριθμό των  κουτιών που δικαιούται να πάρει ο δικαιούχος μέχρι τη λήξη της συνταγής.

Παράδειγμα:

 – Ο θεράπων ιατρός συνταγογραφεί το φάρμακο Α σε δοσολογία ένα δισκίο την ημέρα, για 3 μήνες.

– Το κάθε κουτί περιέχει 50 δισκία.

– Το Σύστημα Πληροφορικής θα υπολογίσει ότι o δικαιούχος δικαιούται να λάβει συνολικά 84 (3×28)  δισκία για τους 3 μήνες που θα είναι σε ισχύ η συνταγή του.

Βάσει των πιο πάνω, ο δικαιούχος:

– θα μπορεί να λάβει από το φαρμακείο ένα κουτί τον πρώτο μήνα και ένα κουτί τον δεύτερο μήνα της συνταγής (συνολικά 100 δισκία).

– δε θα δικαιούται να λάβει φάρμακο από το φαρμακείο τον τρίτο μήνα της συνταγής καθώς θα έχει ήδη λάβει όλη την ποσότητα φαρμάκου που χρειάζεται για τους 3 μήνες (για τους 3 μήνες χρειάζεται 84 δισκία και κατά τους 2 πρώτους μήνες της συνταγής πήρε 100).

– κατά τον τρίτο μήνα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιπλέον ποσότητα φαρμάκου που πήρε από το φαρμακείο τους δύο πρώτους μήνες.

Σημειώνεται ότι σε περιπτώσεις ανάλογες με το πιο πάνω παράδειγμα, το Σύστημα Πληροφορικής δε θα επιτρέπει στον θεράποντα ιατρό να εκδώσει νέα συνταγή για το συγκεκριμένο φάρμακο, πριν την λήξη της προηγούμενης συνταγής.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χρησιμοποιείς στοματικό διάλυμα αμέσως μετά το βούρτσισμα; – Γιατί δεν πρέπει...

Ένας οδοντίατρος αποκάλυψε τον εκπληκτικό λόγο για τον οποίο δεν πρέπει να πιάνετε το μπουκάλι με το στοματικό διάλυμα αμέσως μετά το βούρτσισμα των δοντιών...
×