Εδώ και μερικές ημέρες η Κύπρος έχει σπάσει το ψυχολογικό φράγμα των 100 κρουσμάτων Κορωνοϊού. Στη μάχη κατά της πανδημίας έχουν ριχτεί κυρίως οι Γιατροί και Νοσηλευτές μας που μάχονται με σθένος από το πρωί μέχρι το βράδυ κάτω υπό πολύ αντίξοες συνθήκες.
Η ιδιαιτερότητα της εμφάνισης του Κορωνοϊού στην Κύπρο είναι πως από την πρώτη ημέρα μέχρι σήμερα καθημερινά υπάρχουν κρούσματα σε επαγγελματίες υγείας, ενώ καθημερινώς διάφορα τμήματα των Δημόσιων Γενικών Νοσοκομείων ανά το Παγκύπριο, αναστέλλουν λειτουργία λόγω εμφάνισης κρουσμάτων.
Αυτή τη στιγμή πέραν των 80 επαγγελματιών υγείας βρίσκονται σε καραντίνα ελέω επαφής με επιβεβαιωμένα κρούσματα συναδέλφων τους. Αν παρομοιάσουμε τη μάχη κατά του Κορωνοϊού με πόλεμο, τότε εμείς καθημερινά χάνουμε αξιωματικούς (Γιατρούς)… Το παράδειγμα της Ευρώπης διδάσκει πως σε τέτοιες μικρές κοινωνίες όπως η Κυπριακή ένα λάθος μπορεί να στοιχίσει με εκατοντάδες κρούσματα.
Αν διερωτόμαστε γιατί καθημερινώς έχουμε κρούσματα σε επαγγελματίες υγείας, η απάντηση είναι απλή. Ο Κορωνοϊός μας βρήκε απροετοίμαστους… Σκοπός δεν είναι να επιρρίψουμε ευθύνες, αλλά το να επισημάνουμε πως το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό εργάζεται με ελλειπές εξοπλισμό πλήρως εκτεθειμένο στον ιό.
Ως δεύτερη αιτία είναι το γεγονός πως εδώ και καιρό τα Δημόσια Νοσηλευτήρια υπολειτουργούν μετά τη μαζική φυγή και ιδιώτευση Γιατρών κατά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και έτσι τώρα που οι ανάγκες για πλήρωση καθηκόντων με τον Κορωνοϊό έφτασαν στο αμήν, δουλεύουν νυχθημερών υπό μεγάλη πίεση και αυτό πολλές φορές οδηγεί ακόμη και σε λανθασμένη αποφυγή απλών μέτρων αυτοπροστασίας.
Όλο αυτό το σκηνικό δυστυχώς προμηνύει πως από κάποιο σημείο και έπειτα αν συνεχίσουμε σε αυτό το ρυθμό νέων κρουσμάτων μπορεί το σύστημα υγείας της χώρας να μην μπορεί να ανταπεξέλθει.
Η συμμόρφωση των πολιτών με τα μέτρα ασφαλείας είναι ζωτικής σημασίας, όμως το παράδειγμα Ιταλίας, Ισπανίας, Γερμανίας που υπό καθεστώς “κέρφιου” πέραν των 8 ημερών δεν βλέπουν μεγάλη διαφορά στην εξέλιξη της εξάπλωσης, καλά κάνουμε ως χώρα να προσχεδιάσουμε και ένα σχέδιο Β. Για μία φορά να προλάβουμε τις εξελίξεις.
Επιδημιολογικά ισχύει πως τα όποια θετικά αποτελέσματα του περιορισμού των κινήσεων των πολιτών θα φανούν στους αριθμούς των κρουσμάτων σε περίπου 7 ημέρες από την εφαρμογή τους, όμως αν πάει κάτι στραβά πρέπει να έχουμε ήδη έτοιμο το επόμενο βήμα που ΔΕΝ είναι επιπλέον μέτρα.
Οι διάφοροι προμηθευτές Ιατρικών Αναλωσίμων ενημερώθηκαν ήδη, ενώ κάποιοι κιόλας προμηθεύτηκαν, τα νέα rapid test αντισωμάτων του Κορωνοϊού που Κυκλοφορούν στην Ευρώπη.Πρόκειται για τεστ υψηλής ανίχνευσης περίπου 98,7% (τόσο όσο και τα τεστ εγκυμοσύνης του φαρμακείου), που καμία σχέση δεν έχουν με rapid test που υπήρχαν πριν 1,5 μήνα που ήταν μέσω ρινοφαρυγγικών εκκρίσεων.
Η διαδικασία είναι με τρύπημα στο δάκτυλο και αποτέλεσμα σε 15 λεπτά με ένδειξη για τα IgG και IgM αντισώματα. Αυτό το τεστ μπορεί να αποκαλύψει αν κάποιος είχε τον ιό, με ή χωρίς συμπτώματα, και τώρα πλέον έχει αποκτήσει αντισώματα. Το κόστος των τεστ είναι εξαιρετικά χαμηλό.
Θα είναι τεράστιο λάθος αν αυτά τα τεστ τα προμηθευτούν τα Χημεία Ιδωτικά και ο κόσμος να έρχεται να κάνει επι τόπου την εξέταση με αποτέλεσμα να υποβοηθείται η εξάπλωση του ιού όπως κατά την άποψή μας λανθασμένα έγινε στην περίπτωση των Μοριακών Τεστ που δόθηκε άδεια στα Ιδιωτικά Χημεία να προχωρούν σε Μοριακά τεστ, τη στιγμή που παράλληλα γνωρίζουμε πως ούτε καν αντισηπτικά δεν υπάρχουν στην αγορά, για να λειτουργεί υπό ασφάλεια το προσωπικό αλλά και ο χώρος των Χημείων που θα έρχονται σε επαφή με πιθανά κρούσματα.
Αυτά τα νέα Rapid Test, θα πρέπει η Κυβέρνηση να τα παραγγείλει ΑΜΕΣΑ σε ποσότητα τέτοια που να καλύπτει ΟΛΑ τα σπίτια της Δημοκρατίας. Το κόστος όπως έιπαμε ανά τεστ δεν είναι ψηλό.
Η Κυβέρνηση επίσης να αναλάβει τη διανομή σε κατ΄οίκον και ο κόσμος στο σπίτι να κάνει το τεστ μόνος. Δηλαδή σε διάστημα 1-2 ημερών μπορεί να έχουμε αποτέλεσμα του τεστ σχεδόν για όλη την Κύπρο. Εκεί θα φανεί το μέγεθος του προβλήματος και αυτοί που φέρουν τον ιό θα ξεχωρίσουναπό τους υπόλοιπους και θα πάρουν την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη. Δεν είναι παράλογη απάιτηση αυτή.
Επιδημιολογικά και πάλι, μία μέτρηση που μπορεί να μας δώσει επιπρόσθετη εικόνα για τον Κορωνοϊό αλλά και κάθε ιό, είναι το random testing. Δηλαδή σε τυχαίο δείγμα να δούμε τι ποσοστό υπάρχει ο ιός. Πόσο μάλλον αν αυτό το δείγμα είναι όλα τα υποταστικά.
Αυτή η μέθοδος με τη χορήγηση τεστ σε όλα τα σπίτια δεν είναι δική μας ανακάλυψη. Ήδη εφαρμόζεται στην Ευρώπη και όπως όλα δείχνουν εκεί οδηγείται και η Αγγλία που σωστά, αν και αργά, προσπαθεί να αντικόψει μία άτακτη εξάπλωση του ιού.
Δεν μπορεί να έρθει το κράτος σήμερα στην Κύπρο και να μιλήσει για υπέρογκο ποσό πουχρειάζεται ένα τέτοιο βήμα διότι σαφώς μιλάμε για ένα κόστος μάξιμουμ 15 εκατομμυρίων που θα λύσει το πρόβλημα εντός ενός μκρού χρονικού διαστήματος. Εδώ μιλάμε για 2 δις στις Τράπεζες και για περισσότερο από δισεκατομμύριο σε αποζημιώσεις και άλλα.
Δεν είμαστε ειδικοί στα οικονομικά αλλά σίγουρα δεν αμφιβάλλει κάποιος πως κάθε μέρα που περνά υπό συνθήκες πανδημίας, οι οικονομικές ζημιές είναι μερικά εκατομμύρια ανά ημέρα.
Είμαστε βέβαιοι πως και η ομάδα των επιδημιολόγων που περιβάλλει την Κυβέρνηση έχει και αυτή τη λύση στο πίσω μέρος του εγκεφάλου. Καλά κάνουν να την θέσουν ενώπιων του Υπουργείου άμεσα προς υλοποίηση.
Κωνσταντίνος Χριστοφή
MsC Molecular Medicine
Διευθυντής Κέντρου Αιμοληψίας / Δειγματοληψίας Τσέρι
Μοναδική λύση… η κυβέρνηση να προμηθεύσει όλα τα σπίτια με τεστ αντισωμάτων – Tου Κωνσταντίνου Χριστοφή
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
«Εκκολαπτήριο» άγνωστων ιών αποτελεί η βιομηχανία γούνας – Νέα ανησυχητική μελέτη
Νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, που δημοσιεύθηκε στο Nature, εντόπισε σε γουνοφόρα ζώα 36 νέους ιούς και 39 στελέχη ιών υψηλού κινδύνου για...