Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για εγκύους από COVID-19 – Διεθνής έρευνα από Κύπριο καθηγητή της Οξφόρδης

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για εγκύους από COVID-19 - Διεθνής έρευνα από Κύπριο καθηγητή της Οξφόρδης

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για εγκύους από COVID-19 – Διεθνής έρευνα από Κύπριο καθηγητή της Οξφόρδης   Μελέτη που έγινε με τη συμμετοχή πέραν των 2.100 εγκύων από 18 χώρες αποκάλυψε ότι η COVID-19 συσχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών στις μητέρες και τα νεογέννητα σε σύγκριση με ό,τι είχε διαπιστωθεί προηγουμένως.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης παρουσιάζουν τα ευρήματα της Μελέτης INTERCOVID στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Pediatrics παραθέτοντας, για πρώτη φορά, λεπτομερείς συγκριτικές πληροφορίες για τις επιπτώσεις της COVID-19 κατά την κύηση.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα συμπεραίνει ότι ο κίνδυνος για τις μητέρες και τα βρέφη είναι μεγαλύτερος από αυτόν που είχε αναγνωριστεί στην αρχή της πανδημίας και οι έγκυες πρέπει να συμπεριληφθούν στα υγειονομικά μέτρα προτεραιότητας.

Ο Κύπριος Δρ Άρης Παπαγεωργίου, Καθηγητής Εμβρυικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: «Οι γυναίκες που προσβλήθηκαν από COVID-19 κατά την κύηση είχαν πάνω από 50% περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη (όπως πρόωρο τοκετό, προεκλαμψία, εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας και θάνατο) σε σύγκριση με τις εγκύους που δεν προσβλήθηκαν από τον ιό».

«Τα νεογέννητα των γυναικών που είχαν προσβληθεί από τον ιό διέτρεχαν επίσης σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο σοβαρών ιατρικών επιπλοκών, όπως η εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Νεογνών – κυρίως εξαιτίας του πρόωρου τοκετού», ανέφερε.

Τα ευχάριστα νέα, όμως, πρόσθεσε, «είναι ότι οι κίνδυνοι σε ασυμπτωματικές μολυσμένες και μη μολυσμένες γυναίκες ήταν παρόμοιοι».

Η μελέτη περιγράφει το έργο περισσότερων από 100 ερευνητών που ολοκλήρωσαν πρόσφατα τη Μελέτη INTERCOVID στην οποία συμμετείχαν πάνω από 2.100 έγκυες γυναίκες από 43 μαιευτήρια σε 18 χώρες χαμηλού, μεσαίου και υψηλού εισοδηματικού επιπέδου παγκοσμίως.

Η μελέτη είναι μοναδική στο είδος της επειδή η κάθε γυναίκα που προσβλήθηκε από COVID-19 συγκρίθηκε με δύο έγκυες γυναίκες που δεν είχαν προσβληθεί και που γέννησαν την ίδια χρονική περίοδο στο ίδιο μαιευτήριο.

Ο Καθηγητής Δρ Παπαγεωργίου πρόσθεσε: «Ευτυχώς υπήρξαν πολύ λίγοι μητρικοί θάνατοι. Παρ’ όλα αυτά, ο κίνδυνος θανάτου κατά τη διάρκεια της κύησης και της λοχείας ήταν 22 φορές μεγαλύτερος στις γυναίκες με COVID-19 απ’ ότι στις εγκύους που δεν είχαν προσβληθεί από τον ιό».

Η μελέτη επεσήμανε ακόμα ότι 10% περίπου των νεογνών από μητέρες που ήταν θετικές στο ιό διαγνώστηκαν επίσης θετικά στον ιό κατά τις πρώτες λίγες μέρες μετά τη γέννησή τους.

Ο Δρ Χοσέ Βιγιάρ, Καθηγητής Περιγεννητικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος συνηγήθηκε της μελέτης, επισήμανε ότι «ο θηλασμός δε φαίνεται να συσχετίζεται με αυτή την αύξηση, όμως ο τοκετός με καισαρική τομή, δυνατόν να συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επιμόλυνσης του νεογνού».

Η μελέτη καταδεικνύει τη σημασία της ταχείας συλλογής πολυεθνικών στοιχείων μεγάλης κλίμακας κατά τη διάρκεια μιας υγειονομικής κρίσης καθώς οι ερευνητές είχαν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τη μελέτη μέσα σε μόλις εννέα μήνες χρησιμοποιώντας τις υποδομές που υπήρχαν ήδη από το πολυκεντρικό Πρόγραμμα INTERGROWTH-21st της Οξφόρδης.

Ο Δρ Στίβεν Κένεντι, Καθηγητής Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ο οποίος συνηγήθηκε της μελέτης, συμπέρανε: «Τώρα γνωρίζουμε ότι οι κίνδυνοι για τις μητέρες και τα νεογνά είναι μεγαλύτεροι από αυτούς που υποθέταμε κατά την έναρξη της πανδημίας και ότι η εφαρμογή των ευρέως γνωστών πλέον υγειονομικών μέτρων πρέπει να περιλαμβάνει και τις εγκύους. Οι πληροφορίες αυτές θα βοηθήσουν τις οικογένειες αφού τώρα είναι σαφές πως θα πρέπει να κάνει κανείς ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγει τη μόλυνση.  Ενισχύεται επίσης η άποψη πως θα πρέπει να διατεθούν εμβόλια και στις εγκύους».