Μείωση κρουσμάτων COVID-γρίπης και αύξηση εμβολιασμών

Σημαντική μείωση παρουσιάζουν τα κρούσματα COVID αλλά και γρίπης αυτή την περίοδο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι υπήρξε αυξημένο κύμα εμβολιασμών αλλά και προφύλαξη από τον κόσμο με την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας.

Η κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων την εβδομάδα 15 – 21 Ιανουαρίου είχε περαιτέρω μείωση από ότι την προηγούμενη εβδομάδα με τα κρούσματα να φθάνουν στα 2,139 και την θετικότητα να έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο στο 2,1%.

Σε ερώτηση πού οφείλεται αυτή η μείωση μετά την έξαρση που υπήρξε, είπε ότι «η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον JN, έχει κάνει τον κύκλο της δηλαδή έχει ξεπεράσει σε ποσοστό άνω του 60-70% επί των θετικών κρουσμάτων ενώ ο κόσμος φαίνεται ότι πήρε κάποια ατομικά μέτρα προστασίας τα οποία είναι οι μάσκες, τα rapid tests και ο περιορισμός τους στο σπίτι όταν έχουν συμπτώματα».

Παρατηρήθηκε, επισήμανε, και αύξηση στους εμβολιασμούς. «Είχε ένα κύμα ενδιαφέροντος για εμβολιασμούς και ιδιαίτερα από άτομα άνω των 60 χρόνων που είναι και οι πλέον ευάλωτοι», σημείωσε.

Όσον αφορά τις νέες εισαγωγές, σύμφωνα με την κ. Κωνσταντίνου, ήταν κι αυτές πολύ μειωμένες. Συγκεκριμένα για την εβδομάδα 15 – 21 Ιανουαρίου ήταν 32 οι εισαγωγές ενώ για την εβδομάδα πριν, ήταν 84 άρα υπήρξε ουσιώδη βελτίωση. Επιπλέον οι εισαγωγές στις ΜΕΘ ήταν κι αυτές πολύ μειωμένες.

Σε σχέση με την γρίπη, η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών είπε πως «υπάρχουν κάποια κρούσματα της γρίπης Α και πολύ πιο λίγα της γρίπης Β. Από το δίκτυο που έχουμε και παρατηρούμε με γιατρούς στην κοινότητα διαφάνηκε ότι τα σύνδρομα με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού παρουσιάζουν σημαντική μείωση αυτή την εβδομάδα κι αυτό είναι ενθαρρυντικό».

Συνήθως, συνέχισε, η γρίπη κάνει δύο κορυφές, η μια Ιανουάριο-Φεβρουάριο και η άλλη τον Μάρτιο. «Φαίνεται ότι έχουμε περάσει μια κορύφωση τις προηγούμενες εβδομάδες κι αυτό θα το διαπιστώσουν τα ποσοστά των επόμενων εβδομάδων. Ενδεικτικό είναι ότι οι επιδημιολογικές καμπύλες κατεβαίνουν. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ο κόσμος θα πρέπει να πάψει να τηρεί τα ατομικά μέτρα προστασίας», συμπλήρωσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η άποψη των άλλων

Του Δρος Γιώργου  Πισιάρα* Κανένας δεν μπορεί να συμφωνεί μαζί σας συνεχώς, ούτε κι εσείς κατανοείτε πάντα τους άλλους. Αν περιμένετε απο τους γύρω σας...
×