Μέχρι το τέλος του 2024 ολοκληρώνεται ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας

Μέχρι το τέλος του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας, καθηγητής Χρίστος Σχίζας, σε δηλώσεις του έπειτα από συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Δαμιανό, τη Δευτέρα.

Ο Υπουργός χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της Αρχής «χρήσιμη», σημειώνοντας ότι ενημερώθηκε για την αποστολή και τη δράση της Αρχής, οι οποίες έχουν ως κύριο στόχο την υλοποίηση της ηλεκτρονικής υγείας, ξεκινώντας από τον ενιαίο ηλεκτρονικό φάκελο της υγείας των πολιτών.

«Η ηλεκτρονική υγεία μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη σε ολόκληρη την κοινωνία, βελτιώνοντας την πρόσβαση στην παρεχόμενη περίθαλψη, καθώς και την ποιότητά της. Τα εργαλεία ηλεκτρονικής υγείας παρέχουν άλλωστε πρόσβαση σε πληροφορίες για την υγεία που μπορούν να σώσουν ζωές, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, λόγω της ολοένα μεγαλύτερης διασυνοριακής κυκλοφορίας πολιτών και ασθενών», ανέφερε ο κ. Δαμιανός.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ένα από τα πιο βασικά οφέλη είναι η συμβολή της ηλεκτρονικής υγείας στην πρόληψη, κάτι που θα μειώσει το κόστος και την ταλαιπωρία του πολίτη.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας συντονίζει την κοινή δράση των κρατών μελών της ΕΕ για τον καθορισμό ενός προτύπου ηλεκτρονικού φακέλου υγείας του Ευρωπαίου Πολίτη, που θα οδηγήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, «μια σημαντική εξέλιξη και αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου», όπως σημείωσε.

«Διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει να ενθαρρύνει και να στηρίζει τις προσπάθειες για ανάπτυξη του τομέα της ηλεκτρονικής υγείας», υπογράμμισε ο Υπουργός, αναφέροντας ότι ο συντονισμός της κοινής δράσης από την Κύπρο αποτελεί αναγνώριση του έργου που γίνεται στη χώρα σε τεχνικό επίπεδο και κυρίως στο νομοθετικό πλαίσιο που εκφράζεται από τον περί ηλεκτρονικής υγείας νόμο του 2019, τον οποίο χαρακτήρισε «πρωτοποριακό».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής, καθηγητής Χρίστος Σχίζας ευχαρίστησε τον Υπουργό, λέγοντας ότι «νιώσαμε ότι έχετε καταλάβει και έχετε εντάξει την ηλεκτρονική υγεία στο πρόγραμμα της διακυβέρνησης».

Ερωτηθείς για το πού βρίσκεται η υλοποίηση του έργου, ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία με εργοδότηση συμβούλου και σε συνεργασία με τους παρόχους υπηρεσιών υγείας, τον ιδιωτικό τομέα, τον ΟΚΥπΥ, συλλέγοντας στοιχεία για τον φάκελο.

«Ελπίζουμε μέχρι το τέλος του 2024 να είναι ολοκληρωμένος ο φάκελος», ανέφερε, σημειώνοντας ότι θα λειτουργεί και διασυνοριακά, μόλις εγκριθεί ο προϋπολογισμός, και σταδιακά θα χτίζεται ο φάκελος. «Ελπίζουμε ότι θα είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα έχει αυτό τον φάκελο», είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι τα θέματα προσωπικών δεδομένων λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη, και με την τήρηση του κανονισμού για τα προσωπικά δεδομένα.

Ερωτηθείς για το κόστος της υλοποίησης, είπε ότι δεν μπορεί να πει ακριβώς το ποσό, αναφέροντας ότι μια μελέτη που έγινε με συμβούλους περιορίζει το κόστος στα €20 εκ.