Λεμεσός 2030 «Εκεί Έξω Μαζί»: H πρώτη ανοιχτή δράση για το κοινό έρχεται τον Ιούνιο

Μια σειρά από εφτά περιπάτους στην πόλη προτείνει το Λεμεσός 2030 στην επερχόμενη ανοιχτή δράση του «Εκεί Έξω Μαζί», που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 14 και 16 Ιουνίου 2024 στη Λεμεσό.

Εστιάζοντας άλλοτε στο κοινωνικοϊστορικό περιεχόμενο της διαδρομής, άλλοτε στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης και στις κοινότητες που την απαρτίζουν, κι άλλοτε λαμβάνοντας μορφή αρχιτεκτονικού περιπάτου, η δράση «Εκεί Έξω Μαζί» προσκαλεί το κοινό να περπατήσει ανά τη Λεμεσό, να συναντήσει τις αθέατες και θεατές πτυχές της πόλης, να συνδεθεί μαζί της και, εν τέλει, να δημιουργήσει νέα αφηγήματα κατά μήκος της διαδρομής. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τις διαδρομές των περιπάτων έχουν χαράξει, μέσα από μία εξ ολοκλήρου συμμετοχική διαδικασία, 15 συμμετέχοντες-σχεδιαστές, ενεργοί/ές Λεμεσιανοί/ές, οι οποίοι έλαβαν μέρος τους προηγούμενους μήνες σε σειρά εργαστηρίων. Το σκεπτικό πίσω από το τριήμερο, την επιμέλεια και τον σχεδιασμό της δράσης υπογράφει η συνεργάτιδα του Λεμεσός 2030, Έλενα Αγαθοκλέους. Μαζί με την Ελένη Πασιά, συνεργάτιδα στο συντονισμό και σχεδιασμό των συμμετοχικών διαδικασιών, καθοδηγούν τον σχεδιασμό των εφτά περιπάτων και του περιεχομένου τους.

Η ενθάρρυνση της ποδηλατικής κουλτούρας, η διεκδίκηση του δημόσιου χώρου, μια αισθητηριακή ανακάλυψη του αρχαιολογικού χώρου Αμαθούντας, η σύσταση των δυτικών συνοικιών υπό το πρίσμα του αρχιτεκτονικού μοντερνισμού αλλά και η ανάδειξη του αισθησιακού χαρακτήρα της Λεμεσού αποτελούν ορισμένες από τις θεματικές των περιπάτων με τις οποίες καταπιάνεται η δράση.

Στόχος του «Εκεί Έξω Μαζί», όπως αναφέρει η εισηγήτρια της πρωτοβουλίας, Έλενα Αγαθοκλέους, είναι να «να βγούμε έξω στην πόλη, να περπατήσουμε μαζί, να συναντήσουμε και να συνδεθούμε μαζί της, διεκδικώντας παράλληλα τον δημόσιο χώρο. Έχοντας ως μότο το «συναντώ-συνδέομαι-φαντάζομαι», οι περίπατοι αυτοί αποσκοπούν στη δημιουργία νέων αφηγημάτων για την πόλη, και στο να αποκαλυφθούν λιγότερο προβεβλημένες πλευρές της υπό νέες προοπτικές και εμπειρίες.»

Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση και το γενικό πρόσταγμα της Ελεάνας Αλεξάνδρου, η δράση αυτή έρχεται να εφαρμόσει τις συμμετοχικές μεθόδους που το Λεμεσός 2030 εξασκεί ήδη από την αρχή της πορείας του. Το τριήμερο αυτό αποτελεί μια ευκαιρία να δοκιμαστούν στην πράξη οι ιδέες και απόψεις που εκφράστηκαν τους προηγούμενους μήνες. Εκεί έξω μαζί: με την ενεργή εμπλοκή των ανθρώπων της πόλης. Με την πόλη να αφουγκράζεται τους ανθρώπους της.

Με τις/τους συμμετέχοντες/σχεδιαστές των περιπάτων:

Ρία Αλεξάνδρου, Σάρα Μαρίζα Βρυωνίδου, Ράνια Ιακώβου, Εβίτα Ιωάννου, Μαρίνα Κακουλλή, Παναγιώτης Κλεάνθους, Αναστασία Κοραή, Θοδωρής Κούρος, Ιάνθη Παπαδήμα, Αλέξης Παπαδόπουλος, Μαρίνα Πασιά, Φειδίας Παυλίδης, Μάριος Παύλου, Κωνσταντίνα Πήτερ, Πάνος Χατζηχριστοφή

Έλενα Αγαθοκλέους: ιδέα, επιμέλεια, σχεδιασμός συμμετοχικής διαδικασίας &

Ελένη Πασιά: συνεργάτιδα στον συντονισμό και σχεδιασμό.

Περισσότερες πληροφορίες & πρόγραμμα: προσεχώς στο www.lemesos2030.com

Χορηγοί & Υποστηρικτές Λεμεσός 2030:

Στρατηγικός εταίρος: Medochemie Ltd

Χορηγοί: ATLAS PANTOU CO LTD | Park Beach Hotel

Υποστηρικτές: Crowne Plaza | Interorient Marine Services | Muskita Aluminium Industries | Muskita Holdings Ltd

Χορηγός επικοινωνίας: Κανάλι 6, MC Media

Χορηγός φιλοξενίας: Alinea SUITES

Ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Λεμεσός 2030 – Υποψήφια Πόλη  ιδρύθηκε τον Νοέμβριο 2022 από τον Δήμο Λεμεσού, ως ανεξάρτητος οργανισμός, με αποστολή τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Στην περίπτωση επιλογής της Λεμεσού, ο οργανισμός θα αναλάβει και την υλοποίηση του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης μέχρι και το 2030.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διανυκτερεύοντα φαρμακεία Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024

Λευκωσία ΕπίθετοΟνομαΔιεύθυνσηΣυμπληρωματική ΔιεύθυνσηΔήμος /ΚοινότηταΤηλέφωνο ΦαρμακείουΤηλέφωνο ΟικίαςΣωκράτουςΟλυμπιάδαΛεωφ. Τζων Κέννεντυ 103, Κατ. 3Απέναντι από ESSO, δίπλα από το περίπτερο Λάμπρος, 500μ από LIDLΠαλλουριώτισσα222100620ΤάππαςΤήνιαΜετοχίου 51, Κατ. Β-ΔΜετά από...
×