Κ. ΙΩΑΝΝΟΥ: Το ΓεΣΥ έσωσε τη ζωή ανθρώπων που δεν είχαν ευχέρεια για υπηρεσίες υγείας

Κ. ΙΩΑΝΝΟΥ: Το ΓεΣΥ έσωσε τη ζωή ανθρώπων που δεν είχαν ευχέρεια για υπηρεσίες υγείας

Το ΓεΣΥ έσωσε τη ζωή πολλών συμπολιτών μας που προηγουμένως δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια να λάβουν υπηρεσίες υγείας που θα προστάτευαν τη ζωή τους, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα δύο χρόνια από την εφαρμογή του ΓεΣΥ.
 
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αντιπαραθέσεις που υπήρχαν πριν την υλοποίηση του ΓεΣΥ, ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι όντως υπήρχαν αντιπαραθέσεις για τη βιωσιμότητά του, ενώ υπήρχε κόσμος που το αμφισβητούσε. Δυστυχώς για αυτούς, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου, διαψεύστηκαν. Σημείωσε επίσης πως δεν συζητείται καθόλου το θέμα αύξησης των εισφορών.
 
Συνεχίζοντας, κ. Υπουργός ανέφερε ότι το ΓεΣΥ, αν το συγκρίνει κάποιος με άλλα Σχέδια Υγείας, θα δει ότι ένα πλεονέκτημα που είχαμε είναι ότι σχεδιάστηκε βλέποντας τα θετικά άλλων και ενσωματώνοντάς τα στο δικό μας σχέδιο.
 
«Είναι από τα λίγα που προσφέρει ισότιμη, καθολική και δια βίου πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, που έχουν να κάνουν με την καταπολέμηση των καταχρήσεων και αυτό είναι κάτι που θα συμβαίνει συνεχώς. Είναι μια συνεχής προσπάθεια πάταξης του φαινομένου σπατάλης ή καταχρήσεων και το άλλο είναι η βελτίωση της ποιότητας. Η ποιότητα, σε ένα σημείο, διασφαλίζεται από το επιχειρείν. Άρα  υπάρχει ο ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων. Από εκεί και πέρα πρέπει και ο ΟΑΥ να διασφαλίζει ότι η ποιότητα είναι πολύ καλή και αναβαθμίζεται», είπε.
 
Πρόσθεσε ότι ήδη μπαίνουν πρωτόκολλα και κανονισμοί στο Σύστημα, υπήρχαν και άλλα πρότυπα κι ο ίδιος ζήτησε, όπως είπε να επανέλθουν, όπως στις αμοιβές των Προσωπικών Ιατρών. Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια να τελειοποιηθεί το Σύστημα και με την ένταξη κάποιων ειδικοτήτων που προς το παρόν δεν έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ, και είπε ότι το ΔΣ του ΟΑΥ αφουγκράζεται τον κόσμο και σε συνεργασία με την ΟΣΑΚ εκεί που υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης το Υπουργείο τα παρακολουθεί και προβαίνει σε ενέργειες.
 
Σε ερώτηση ποια είναι τα προβλήματα που εντοπίζονται στο ΓεΣΥ, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου ανέφερε ότι υπάρχουν διάφορα κομμάτια του Συστήματος Υγείας, όπως οι Προσωπικοί Ιατροί, η ενοδονοσοκομειακή περίθαλψη, ο τρόπος είσπραξης, οι συμπληρωμές, κοκ, που αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα για τον Οργανισμό. «Ήταν κάτι πολύ δύσκολο και το Σύστημα δεν θα γινόταν χωρίς τον Υπουργό, αλλά και την καθημερινή επίβλεψη της προσπάθειας. Σίγουρα υπήρξαν δεκάδες προβλήματα τις πρώτες μέρες, τους πρώτους μήνες, αλλά ήταν μεγάλη ανακούφιση όταν ξεκίνησε το Σύστημα», είπε. Άρα, πρόσθεσε, «νομίζω κερδήθηκε το στοίχημα. Δεν μπορώ να απαριθμήσω όλα τα προβλήματα, ήταν δεκάδες, και στα φάρμακα και στα φαρμακεία και στο θεσμό του Προσωπικού Ιατρού είχαμε μεγάλα προβλήματα στην αρχή, μέχρι που και οι γιατροί να αντιληφθούν και οι ίδιοι το ρόλο τους».
 
Συμπλήρωσε πως στην αρχή μεγάλο ζήτημα αποτέλεσε και η ένταξη των Ειδικών Ιατρών. Το ΓεΣΥ, υπενθύμισε, ξεκίνησε με 60 Ειδικούς Ιατρούς και σήμερα έχουν ενταχθεί 1.700. Υπήρχαν, είπε, θέματα με το Σύστημα Πληροφορικής, αλλά εν τέλει ανταποκρίθηκε και έχουν γίνει δεκάδες αλλαγές για αναβάθμισή του.
 
«Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο κόσμος παίρνει απρόσκοπτα τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζεται. Σιγά-σιγά φθάσαμε σε ένα σημείο σταθεροποίησης και ομαλοποίησης του συστήματος. Εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα σε όλους τους τομείς. Το σημαντικό είναι ότι έχουμε ένα δυνατό σταθερό Σύστημα που παρέχει τις υπηρεσίες που χρειάζονται οι Κύπριοι πολίτες», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΥ.
 
Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές που γίνονται κατά καιρούς από Παιδιάτρους για ελλείψεις στα παιδικά εμβόλια, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η προμήθεια των εμβολίων γίνεται από το Υπουργείο Υγείας. «Οι καθυστερήσεις οφείλονται στην πανδημία, αλλά και στην αδυναμία εταιρειών να παραδώσουν έγκαιρα τις ποσότητες. Η διαδικασία προκηρύχθηκε δύο φορές και δεν υπήρχε ενδιαφέρον από τις εταιρείες. Το ΓεΣΥ δεν σχετίζεται καθόλου με το θέμα αυτό», είπε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για την ένταξη της ανακουφιστικής φροντίδας και αποκατάστασης, ο κ. Αντωνίου είπε ότι αναμένεται να γίνει πριν το τέλος του χρόνου και εξήγησε πως η καθυστέρηση οφείλεται σε καθυστέρηση στη νομοθετική ρύθμιση του θέματος που αναμένεται να γίνει τους επόμενους μήνες.
 
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση ασθενών από τους γιατρούς και για επεμβάσεις, ο κ. Ιωάννου απέρριψε τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι οι καθυστερήσεις που υπάρχουν σε κάποιους Ειδικούς Ιατρούς δεν οφείλονται στο ΓεΣΥ.
 
«Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ ήταν αναμενόμενο ο κόσμος που παλαιότερα πήγαινε στο δημόσιο, να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα. Σε κάποιους γιατρούς υπάρχει λίστα και αυτό συνέβαινε και πριν το ΓεΣΥ. Όλοι είμαστε μάρτυρες τέτοιων περιπτώσεων. Εξαρτάται από τον γιατρό και εάν όλοι οι δικαιούχοι επιμένουν να πάνε σε αυτόν», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στις επεμβάσεις, «η καθυστέρηση οφείλεται στην πανδημία διότι για δύο μήνες τώρα δεν γίνονταν εγχειρίσεις, είχε βγει απαγορευτικό και τώρα θα χρειαστεί κάποιο διάστημα μέχρι να εξυπηρετηθούν αυτοί οι άνθρωποι που δεν εγχειρίστηκαν τότε», τόνισε ο κ. Υπουργός.
 
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΥ επεσήμανε ότι πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ «το 70% του κόσμου είχε πρόσβαση σε 800 γιατρούς, τώρα έχει σε 2.600. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν θα υπάρξει ποτέ άπλετος χώρος. Σε κάποιες ειδικότητες θα υπάρχουν πάντα περιορισμοί για αυτό και υπάρχει η δυνατότητα της διασυνοριακής περίθαλψης». Ανέφερε ακόμα ότι το ΓεΣΥ «πέτυχε κάποιοι καλοί γιατροί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που παλαιότερα έπρεπε να κάνουν όλων των ειδών επεμβάσεις, τώρα να μπορούν να αφιερώνουν τον χρόνο τους στην εξειδίκευσή τους».
 
Σε ερώτηση για την ένταξη των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών στο ΓεΣΥ, ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι έγιναν διαβουλεύσεις και η πλειοψηφία των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων επέλεξε να μην εντάξει τα ΤΑΕΠ τους. Εντάχθηκαν, όπως είπε, όλα τα ΤΑΕΠ του ΟΚΥπΥ και ένα νοσοκομείο στη Λεμεσό. «Θα γίνει ακόμα μια προσπάθεια με τα ιδιωτικά νοσοκομεία εάν ενδιαφέρονται. Ένας από τους λόγους που πριν το ΓεΣΥ υπήρχε ανάγκη για ΤΑΕΠ ήταν γιατί πολλοί συμπατριώτες μας απευθύνονταν στα ΤΑΕΠ. Τώρα έχουμε τον Προσωπικό Ιατρό και άλλες υπηρεσίες και αυτό έχει μειωθεί σημαντικά, για αυτό τώρα είναι διαφορετικά τα πράγματα», εξήγησε.
 
Σε ό,τι αφορά στις καταχρήσεις, ο κ. Αντωνίου είπε πως η προσπάθεια είναι να περιοριστεί η κατάχρηση και όχι να περιοριστούν τα δικαιώματα των ασθενών. Ο στόχος, συνέχισε, είναι να διοχετεύονται οι πόροι σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες και φάρμακα. Δηλαδή εάν εξοικονομηθεί 10%, αυτό το 10% δεν θα πάει στο ταμείο του Κράτους θα επενδυθεί στο ΓεΣΥ, διευκρίνισε.
 
Τέλος, στέλνοντας το μήνυμα ότι το ΓεΣΥ είναι εδώ για τους πολίτες, ο Υπουργός Υγείας περιέγραψε τις περιπτώσεις συμπολιτών μας, οι οποίοι πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια για να κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις, μπόρεσαν να το κάνουν με την εφαρμογή του Συστήματος Υγείας, με αποτέλεσμα να εντοπίσουν έγκαιρα σοβαρά προβλήματα υγείας. «Το ΓεΣΥ έσωσε τη ζωή τους», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η ουσία και η αξία του ΓεΣΥ βρίσκεται στο γεγονός ότι, ενώ παλαιότερα «ο κόσμος στην Κύπρο φοβόταν να αρρωστήσει. Φοβόταν να χρειαστεί ενδονοσοκομειακή φροντίδα», πλέον μπορεί και απολαμβάνει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και σε αυτά επενδύουμε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

×