ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Νέο πακέτο αυστηρότερων μέτρων απέναντι στην ΟΜΙΚΡΟΝ!

Νέο πακέτο αυστηρότερων μέτρων, για αναχαίτιση της ορμητικής εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον, υιοθέτησε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο.

Τα νέα μέτρα ανακοίνωσε στις 13:00 ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ο οποίος μεταξύ άλλων διεμήνυσε πως πρέπει να εμπιστευτούμε την επιστήμη και να στηρίξουμε το συλλογικό έργο.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη λειτουργία όλων των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης κανονικά στις 10 Ιανουαρίου 2022, όπως έχει ανακοινωθεί σε προηγούμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι ανεξαιρέτως μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό κατά στην επιστροφή τους θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητική εξέταση Rapid test διάρκειας 48 ωρών. Υπενθυμίζεται ότι προδημοτική, νηπιαγωγεία και βρεφοκομικοί σταθμοί λειτουργούν κανονικά από τις 7 Ιανουαρίου 2022.

Επιπλέον, από τις 10 Ιανουαρίου του 2022, οι μαθητές της δημοτικής εκπαίδευσης σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητική εξέταση Rapid test δύο φορές την εβδομάδα.

Εξάλλου, από τις 6 Ιανουαρίου του 2022 θα ισχύει η μείωση του αριθμού των συναθροίσεων σε οικίες σε 10 άτομα, μη συμπεριλαμβανομένων παιδιών μέχρι 12 ετών, ενώ από τις 10 Ιανουαρίου του 2022, θα ισχύει ο καθορισμός ανώτατου ορίου σε 200 άτομα για χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα, γάμους και βαπτίσεις, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και του μέγιστου αριθμού ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο που είναι σε ισχύ.

Το Υπουργικό αποφάσισε, επίσης, υποχρεωτική εξυπηρέτηση αποκλειστικά σε τραπεζοκαθίσματα, ενώ ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι καθορίζεται στα 8 άτομα.

Ο Υπουργός Υγείας υπενθύμισε ότι στους πιο πάνω χώρους απαγορεύεται ο χορός.

Εξάλλου, από τις 6 Ιανουαρίου του 2022, θα ισχύει ο καθορισμός ανώτατου ορίου σε 200 άτομα για εκκλησίες και χώρους θρησκευτικής λατρείας, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και του μέγιστου αριθμού ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο που είναι σε ισχύ.

Σε σχέση με τις εκδηλώσεις των Θεοφανίων, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι πως ισχύει για όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, κατά τη διάρκεια του καθαγιασμού των υδάτων την ημέρα των Θεοφανίων, οι πολίτες υποχρεούνται να φέρουν προστατευτική μάσκα και να κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις.

Συστήνεται να αποφεύγεται η χρήση υφασμάτινης προστατευτικής μάσκας.

Στο μεταξύ, από τις 6 Ιανουαρίου του 2022 αποφασίστηκε η υποχρεωτική επίδειξη αποδεικτικού ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο, άδεια οδήγησης) κατά τη διάρκεια ελέγχου του Safepass στους χώρους όπου απαιτείται, με τους υπεύθυνους των υποστατικών/επιχειρήσεων να προχωρούν στην ταυτοποίηση των στοιχείων.

Επιπροσθέτως, αποφασίστηκε ότι από τις 10 Ιανουαρίου του 2022 να αυξηθεί το ποσοστό  τηλεργασίας σε 50%, ενώ από την ίδια ημερομηνία η διαμονή και η επίσκεψη σε ξενοδοχειακές μονάδες/τουριστικά καταλύματα θα επιτρέπεται μόνο σε άτομα που άρχισαν ή ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα και δεν έχει παρέλθει η χρονική περίοδος που απαιτείται για τη λήψη της 2ης ή της 3ης δόσης εμβολίου

Αποφασίστηκε ακόμα η χορήγηση επιπρόσθετης συσκευασίας με 5 self-test στα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα, ενώ από τις 6 Ιανουαρίου του 2022, οι στενές επαφές ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού ή νόσησης, να υποβάλλονται την 3η και την 5η ημέρα από την τελευταία ημερομηνία επαφής με το κρούσμα, σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test ή σε εργαστηριακή εξέταση PCR.

Επίσης, από τις 6 Ιανουαρίου του 2022 απαγορεύονται έξοδοι/διανυκτερεύσεις ενοίκων από κλειστές δομές και γηροκομεία, ενώ από τις 6 Ιανουαρίου θα ισχύει η άρση της υποχρεωτικής κρατικής καραντίνας των επιβατών που προέρχονται από τις χώρες Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Λεσότο, Εσουατίνι, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Μαλάουι, Μποτσουάνα, καθώς με βάση την επιδημιολογική μας εικόνα η είσοδος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας γίνεται από διάφορες χώρες.

Στο μεταξύ, αποφασίστηκε ότι από τις 6 Ιανουαρίου 2022, όσοι αφικνούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία και αρνούνται να υποβληθούν σε εργαστηριακή εξέταση PCR τότε θα οδηγούνται σε κρατική καραντίνα για τη περίοδο 14 ημερών και θα μπορούν να αποδεσμευτούν την 7η ημέρα, νοουμένου ότι διενεργήσουν εργαστηριακή εξέταση PCR. Τα έξοδα καραντίνας και εξέτασης θα επιβαρύνουν τον πολίτη.

Όπως είπε ο αρμόδιος Υπουργός  από τις 6 Ιανουαρίου του  2022, όλοι ανεξαιρέτως οι επιβάτες ηλικίας 12 ετών και άνω που αφικνούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους εργαστηριακή εξέταση PCR διάρκειας τουλάχιστον 72 ωρών προ της αναχώρησης τους προς τη Δημοκρατία.

Τα συγκεκριμένα μέτρα θα ισχύουν, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου του 2022.

Ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι «οι γιατροί και οι επιστήμονες δεν μπορούν από μόνοι τους να νικήσουν την πανδημία», για να σημειώσει πως «έχουν κάνει το καθήκον τους προσφέροντας στην ανθρωπότητα τα απαραίτητα όπλα, αλλά την πανδημία μπορούν να τη νικήσουν μόνο οι άνθρωποι, οι απλοί πολίτες ακολουθώντας τις οδηγίες της επιστημονικής και ιατρικής κοινότητας».

«Θα νικήσουμε την πανδημία χρησιμοποιώντας τα αποτελεσματικά εφόδια που έχουμε στα χέρια μας: Αξιοποιώντας τα εμβόλια που σώζουν ζωές και ακολουθώντας ευλαβικά τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό διασποράς του ιού. Μόνο έτσι θα γίνει το μεγάλο βήμα για την απαλλαγή μας από τη μεγαλύτερη μάστιγα που ταλαιπωρεί τον πλανήτη τα τελευταία δύο χρόνια», είπε ο κ. Χατζηπαντέλα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χρησιμοποιείς στοματικό διάλυμα αμέσως μετά το βούρτσισμα; – Γιατί δεν πρέπει...

Ένας οδοντίατρος αποκάλυψε τον εκπληκτικό λόγο για τον οποίο δεν πρέπει να πιάνετε το μπουκάλι με το στοματικό διάλυμα αμέσως μετά το βούρτσισμα των δοντιών...
×