ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Καμιά επιβολή νέων μέτρων για την ώρα στην Κύπρο

Όχι στη λήψη πιο αυστηρών μέτρων για την αναχαίτιση του νέου κορωνοϊού, αλλά ενίσχυση της εμβολιαστικής θωράκισης με την 1η και 2η δόση και μετά με την 3η δόση, αποφάσισαν τη Δευτέρα σε συνάντησή τους ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, και τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανασκόπηση της επιδημιολογικής εικόνας, όπως διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα, ενώ δόθηκαν από πλευράς Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής εισηγήσεις για τα επόμενα βήματα, υπό το φως της αύξησης των κρουσμάτων και των νοσηλευόμενων.
 
Καμιά επιβολή μέτρων για την ώρα
 
Μιλώντας μετά από τη συνάντηση, ο Υπουργός Υγείας είπε πως ζητήθηκε από τα μέλη της ΣΕΕ να τοποθετηθούν σχετικά με πιθανά νέα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν, για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης νέας έξαρσης.
 
Όπως είπε, «η πλειοψηφία των ειδικών αποφάσισε ότι πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουμε να δίνουμε την 3η δόση, αφού συμπληρωθούν οι έξι μήνες και επίσης η πλειοψηφία αποφάσισε ότι δεν πρέπει να επιβάλουμε οποιαδήποτε μέτρα τώρα, αλλά συμφωνήσαμε ότι θα παρακολουθούμε την κατάσταση σε εβδομαδιαία βάση σε συναντήσεις που θα γίνονται και θα μελετούμε τα δεδομένα κάθε εβδομάδα», εξήγησε ο κ. Χατζηπαντέλα.
 
Αναφερόμενος στη σύσκεψη, είπε ότι παρόντες ήταν και η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, ως εκπρόσωπος του Υπουργείου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αλλά και ο Επικεφαλής της Ομάδα Ιχνηλάτησης.
 
Από πλευράς της, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών ενημέρωσε για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά στα φάρμακα και τις θεραπείες που έχουν ή αναμένεται να εγκριθούν από τον ΕΜΑ.
 
Εκ μέρους της Ομάδας Ιχνηλάτησης, ο επικεφαλής ανέλυσε τα δεδομένα που προκύπτουν από τη διερεύνηση των κρουσμάτων, ενώ ο Γενικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ αναφέρθηκε στην κατάσταση στα νοσοκομεία.
 
«Έχω προσκαλέσει στη σημερινή συνάντηση και άτομα από την ιχνηλάτηση και την υπεύθυνη μας στον ΕΜΑ και σκοπός ήταν να δώσουν τα άτομα από την ιχνηλάτηση στους ειδικούς ότι στοιχεία χρειάζονται, για να μπορέσουν να κάνουν τις εισηγήσεις τους και η υπεύθυνη του ΕΜΑ να εξηγήσει για τα καινούρια φάρμακα και τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί», είπε ο κ. Χατζηπαντέλα.
 
Ερωτηθείς εάν στη σύσκεψη εξετάστηκαν τρόποι, ώστε να αναχαιτιστεί η έξαρση, ο Υπουργός Υγείας απάντησε πως «την έξαρση θα την σταματήσουμε πρώτα, εάν κάνουμε τα αυτονόητα και τηρούμε τα πρωτόκολλα, αν τηρούμε αποστάσεις, αν φοράμε μάσκες, αν εξαερίζουμε τους χώρους μας».
 
«Θα την σταματήσουμε, επίσης, εάν προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό στην 1η και 2η δόση και μετά στην 3η δόση. Προσπαθούμε να κάνουμε ένα πλάνο για να πάμε στα σχολεία για να εμβολιάσουμε τους μαθητές, όπως και σε στρατόπεδα. Επίσης,  το Σάββατο θα κάνουμε κέντρο ελεύθερης προσέλευσης, ώστε να προωθηθούν και οι 1ες και οι 2ες δόσεις», σημείωσε.
 
Δρ. Τσιούτης: Δεν τελειώσαμε, δεν βγαίνουμε από την πανδημία
 

Από την πλευρά του, ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Δρ.  Κωνσταντίνος Τσιούτης ανέφερε ότι συζητήθηκαν αναλυτικά τα δεδομένα και εκφράστηκαν απόψεις και ανησυχίες.
 
«Στόχος», είπε, «είναι να ενισχυθεί η συνεργασία μας, ώστε να διατηρήσουμε τον ένα και μοναδικό στόχο, να παραμείνουμε ασφαλείς».
 
Σημείωσε ότι οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και με άλλους ειδικούς από άλλες υπηρεσίες, ώστε αυτή η συνεργασία να γίνει πιο δυνατή και να ενισχυθεί η ανάλυση των δεδομένων, ώστε να είναι εγκαίρως και σωστά προετοιμασμένοι.
 
«Σίγουρα δεν θέλουμε να φθάσουμε σε κατάσταση που βλέπουμε γειτονικές μας χώρες να βρίσκονται τώρα, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε σε διαρκή συνεννόηση μεταξύ μας και σωστά προετοιμασμένοι», επεσήμανε ο Δρ. Τσιούτης.
 
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους σκοπούς των συναντήσεων, που θα καθιερωθούν σε εβδομαδιαία βάση, ο κ. Τσιούτης είπε ότι «ο στόχος είναι να γίνεται σωστή ανάλυση και προετοιμασία και από εκεί και πέρα υπάρχουν άλλα μέτρα».
 
Σημείωσε ότι «ο εμβολιασμός έχει μια αποτελεσματικότητα, η οποία όμως ενισχύεται από όλα τα υπόλοιπα, όπως τεστ, αποστάσεις και μάσκα».
 
Σε ερώτηση εάν υπάρχει πρόθεση να ακολουθηθεί και στην Κύπρο εκείνο που ήδη εφαρμόζεται σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα για τα μη εμβολιασμένα άτομα, ο επικεφαλής της ΣΕΕ υπογράμμισε πως «κάθε έξαρση ξεκινά από συμπεριφορές, να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν τελειώσαμε και ότι δεν βγαίνουμε από την πανδημία».
 
«Σίγουρα», κατέληξε, «δεν θέλουμε να μιλήσουμε για μέτρα και διαχωρισμό μεταξύ των συμπολιτών μας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χρησιμοποιείς στοματικό διάλυμα αμέσως μετά το βούρτσισμα; – Γιατί δεν πρέπει...

Ένας οδοντίατρος αποκάλυψε τον εκπληκτικό λόγο για τον οποίο δεν πρέπει να πιάνετε το μπουκάλι με το στοματικό διάλυμα αμέσως μετά το βούρτσισμα των δοντιών...
×