Κοινωνική απομόνωση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης στις γυναίκες

Είναι γνωστό ότι η μοναξιά και η απομόνωση έχουν τόσο ψυχικές, όσο και σωματικές επιπτώσεις: μεγαλύτερη πιθανότητα για καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, άνοια, παχυσαρκία, κατάθλιψη, στρες, κακή διάθεση, αϋπνία, δυσκολία συγκέντρωσης.

Μετα-ανάλυση του 2015 από ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου Brigham Young της Γιούτα, η οποία είχε επισκοπήσει στοιχεία 70 ερευνών για συνολικά 3,4 εκατομμύρια ανθρώπους, είχε βρει ότι η αίσθηση μοναξιάς μπορεί να αυξήσει έως 26% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ η κοινωνική απομόνωση κατά 29% και η μοναχική ζωή κατά 32%.

Σύμφωνα με νέα καναδική επιστημονική μελέτη, οι γυναίκες που είναι κοινωνικά απομονωμένες, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, κάτι που δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό για τους άνδρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Άναλιν Κόνκλιν του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, ανέλυσαν στοιχεία για 28.238 άτομα ηλικίας 45 έως 85 ετών.

Διαπίστωσαν ότι, σε σχέση με τις παντρεμένες, οι ανύπαντρες είχαν 28% μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης, οι διαζευγμένες 21%, ενώ οι χήρες 33%. Επίσης, σε σχέση με όσες είχαν τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα επαφών, εκείνες με τις λιγότερες κοινωνικές διασυνδέσεις είχαν 15% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν υπέρταση.

Η σχέση κοινωνικών επαφών και υπέρτασης είναι πολύ μικρότερη στους άνδρες. Όσοι ζούσαν μόνοι τους μάλιστα, αντιμετώπιζαν μικρότερο κίνδυνο υπέρτασης σε σχέση με τους παντρεμένους ή όσους συζούσαν. Ούτε το εύρος του δικτύου κοινωνικών επαφών φαίνεται να παίζει ιδιαίτερο ρόλο για τους άνδρες, όσον αφορά στην αρτηριακή τους πίεση.

Στη μελέτη ως υπέρταση ορίστηκε η πίεση άνω 140/90 mmHg ή των 130/80 mmHg στους διαβητικούς και εκείνους που έκαναν θεραπεία με αντι-υπερτασικά φάρμακα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Hypertension.

Πηγή: Onmed.gr