Οι πρώτες οκτώ εβδομάδες της ζωής ενός γατάκι είναι ένας ανεμοστρόβιλος αναπτυξιακών αλλαγών. Ως νεογέννητα, τα γατάκια είναι ανυπεράσπιστα, τυφλά και χωράνε στην παλάμη του χεριού σας. Αλλά μέχρι την ηλικία των 8 εβδομάδων, τρέχουν, παίζουν και μοιάζουν με μικροσκοπικές γάτες.

Κάθε εβδομάδα, το γατάκι θα έχει διαφορετικές ανάγκες όσον αφορά τη σίτιση, τη βοήθεια στην τουαλέτα, την ιατρική υποστήριξη και τη ζεστασιά. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να προσδιορίζετε την ηλικία ενός γατάκι, καθώς αυτό καθορίζει τη φροντίδα που χρειάζεται το γατάκι και το κατά πόσο το γατάκι αναπτύσσεται κανονικά.

Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα αναπτυξιακά ορόσημα των πρώτων οκτώ εβδομάδων ζωής ενός γατάκι.

Νεογέννητα γατάκια

Μέσο βάρος: 1,8-5,3 ουγγιές (50-150 γραμμάρια)

Σωματική ανάπτυξη

Τα νεογέννητα γατάκια θα έχουν τα μάτια τους κλειστά και τα αυτιά τους διπλωμένα. Δεν θα έχουν δόντια και τα ούλα τους, η μύτη και οι πατούσες τους μπορεί να έχουν έντονο ροζ χρώμα. Δεν έχουν ακόμη αντανακλαστικό φίμωσης ή την ικανότητα θερμορύθμισης.

Ο ομφάλιος λώρος θα είναι προσκολλημένος και θα πέσει από μόνος του γύρω στις 4 με 5 ημέρες ηλικίας. Τα νύχια τους θα είναι μη αναδιπλούμενα.

Σε αυτή την ηλικία, δεν μπορούν να ακούσουν ή να δουν- μπορούν να πλοηγηθούν στον κόσμο γύρω τους μόνο μέσω της όσφρησης και μέσω της αναζήτησης ζεστασιάς και άνεσης.

Ανάπτυξη συμπεριφοράς

Τα νεογέννητα θα κοιμούνται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Τα νεογέννητα γατάκια δεν μπορούν να αμυνθούν ή να περπατήσουν, αλλά μπορεί να είναι σε θέση να μετακινηθούν μπουσουλώντας. Ένα υγιές νεογέννητο θα κουνιέται και θα νιαουρίζει αν το πιάσουν στα χέρια.

Μέση θερμοκρασία

Η θερμοκρασία ενός γατάκι πρέπει να είναι 95-97 βαθμοί Φαρενάιτ κατά τη γέννηση. Είναι ζωτικής σημασίας να παρέχεται μια ήπια πηγή θερμότητας για να διατηρείται το γατάκι ζεστό και σταθερό. Το περιβάλλον του γατάκι πρέπει να διατηρείται μεταξύ 85-90 βαθμών αυτή τη στιγμή.

Φροντίδα

Τα νεογέννητα γατάκια ανήκουν με τη μητέρα τους με πλήρη απασχόληση. Η μητέρα θα τους παρέχει τροφή, καθαρισμό, ζεστασιά και υποστήριξη στο μπάνιο.

Εάν δεν υπάρχει μητέρα, πρέπει να ταΐζονται με μπιμπερό και γατοτροφή κάθε δύο ώρες από έναν έμπειρο φροντιστή, να ενθαρρύνονται να πηγαίνουν στην τουαλέτα και να διατηρούνται σε κατάλληλη θερμοκρασία.

Γατάκια 1 εβδομάδας

Μέσο βάρος: 5,3-8,8 ουγγιές (150-250 γραμμάρια). Μέχρι την ηλικία της 1 εβδομάδας, το γατάκι θα πρέπει να έχει περίπου διπλασιάσει το βάρος γέννησής του.

Σωματική ανάπτυξη

Τα γατάκια ηλικίας μιας εβδομάδας θα έχουν ακόμα κλειστά τα μάτια τους, αλλά δεν θα έχουν ομφάλιο λώρο. Δεν θα έχουν ακόμη δόντια και τα νύχια τους θα είναι ακόμη μη αναδιπλούμενα. Σε ηλικία περίπου 7 ημερών, οι ακουστικοί πόροι θα αρχίσουν σιγά-σιγά να ανοίγουν και τα αυτιά θα ξεδιπλώνονται ελαφρώς.

Σε ηλικία 8-12 ημερών, τα μάτια θα αρχίσουν σιγά-σιγά να ανοίγουν, κάτι που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια αρκετών ημερών. Το ένα μάτι μπορεί να ανοίξει πιο γρήγορα από το άλλο- είναι σημαντικό να αφήσετε τα μάτια του γατιού να ανοίξουν με το δικό τους ρυθμό. Όλα τα γατάκια θα γεννηθούν με μπλε μάτια, τα οποία θα μεταβούν στο χρώμα των ματιών των ενηλίκων με την ηλικία.

Ανάπτυξη συμπεριφοράς

Τα γατάκια μιας εβδομάδας, αν και μεγαλύτερα από τα νεογέννητα, εξακολουθούν να είναι ως επί το πλείστον ασυντόνιστα και ομοίως θα κοιμούνται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Σε αυτή την ηλικία, θα πρέπει να είναι σε θέση να κρατούν το κεφάλι τους ψηλά, να κινούνται κουνώντας τα άκρα τους και να είναι ενεργά και φωνητικά αν τα αγγίξουν.

Μέση θερμοκρασία

Σε αυτή την ηλικία, τα γατάκια θα πρέπει να έχουν θερμοκρασία 97-98 βαθμούς F. Είναι σημαντικό να παρέχετε μια ήπια πηγή θερμότητας για να κρατάτε το γατάκι ζεστό και σταθερό. Το περιβάλλον του γατάκι πρέπει να διατηρείται γύρω στους 85 βαθμούς αυτή την περίοδο.

Φροντίδα

Τα γατάκια μιας εβδομάδας ανήκουν με τη μητέρα τους σε πλήρη απασχόληση. Εάν δεν υπάρχει μητέρα, πρέπει να ταΐζονται με μπιμπερό και γατοτροφή κάθε δύο με τρεις ώρες από έναν έμπειρο φροντιστή, να ενθαρρύνονται να πηγαίνουν στην τουαλέτα και να διατηρούνται σε κατάλληλη θερμοκρασία.

Γατάκια 2 εβδομάδων

Μέσο βάρος: 8,8-12,3 ουγγιές (250-350 γραμμάρια)

Σωματική ανάπτυξη

Σε ηλικία 2 εβδομάδων, τα μάτια των γατάκια θα είναι πλήρως ανοιχτά και γαλανά. Η όρασή τους θα είναι φτωχή και δεν θα μπορούν να δουν σε μεγάλες αποστάσεις. Οι ακουστικοί πόροι θα είναι ανοιχτοί και τα αυτιά θα είναι μικρά και στρογγυλεμένα, σαν αρκουδάκια.

Αν ανοίξετε το στόμα του γατάκι, θα διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχουν ακόμη δόντια. Τα νύχια τους θα εξακολουθούν να μην είναι αναδιπλούμενα.

Ανάπτυξη συμπεριφοράς

Τα γατάκια δύο εβδομάδων γίνονται πιο συντονισμένα και θα αρχίσουν να επιχειρούν τα πρώτα τους βήματα. Θα είναι όμως ασταθή στα πόδια τους και ασυντόνιστα.

Τα γατάκια σε αυτή την ηλικία μπορεί να δείχνουν κάποια περιέργεια για τον κόσμο γύρω τους, δεν θα παίζουν ακόμα και θα περνούν τον περισσότερο χρόνο τους κοιμώμενα.

Μέση θερμοκρασία

Τα γατάκια θα πρέπει να έχουν θερμοκρασία 98-99 βαθμούς F. Είναι σημαντικό να παρέχετε μια ήπια πηγή θερμότητας για να κρατάτε το γατάκι ζεστό και σταθερό. Το περιβάλλον του γατάκι θα πρέπει να διατηρείται γύρω στους 80 βαθμούς αυτή τη στιγμή.

Φροντίδα

Τα γατάκια δύο εβδομάδων ανήκουν με τη μητέρα τους σε πλήρη απασχόληση. Εάν δεν υπάρχει μητέρα, πρέπει να ταΐζονται με μπιμπερό και γατοτροφή κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες από έναν έμπειρο φροντιστή, να ενθαρρύνονται να πηγαίνουν στην τουαλέτα και να διατηρούνται σε κατάλληλη θερμοκρασία. Τα γατάκια δύο εβδομάδων μπορούν να αρχίσουν να λαμβάνουν αποπαρασιτώσεις.

Γατάκια 3 εβδομάδων

Μέσο βάρος: 12,3-15,9 ουγγιές (350-450 γραμμάρια)

Σωματική ανάπτυξη

Στην ηλικία των 3 εβδομάδων, τα γατάκια θα έχουν μπλε μάτια και μικρά αυτιά που αρχίζουν να δείχνουν προς τα πάνω, σαν μινιατούρα γάτας. Η όραση και η ακοή του γατάκι θα βελτιώνονται σιγά σιγά.

Σε αυτή την ηλικία, θα αρχίσουν να βγαίνουν τα πρώτα δόντια του γατάκιου. Τα μικροσκοπικά δόντια στο μπροστινό μέρος του στόματος, που ονομάζονται κοπτήρες, θα αρχίσουν να βγαίνουν μέσα από τα ούλα. Τα γατάκια θα αρχίσουν σιγά-σιγά να αποσύρουν τα νύχια τους.

Ανάπτυξη συμπεριφοράς

Σε αυτή την ηλικία, τα γατάκια θα περπατούν, θα εξερευνούν το περιβάλλον τους και θα αρχίσουν να εξερευνούν ακόμη και το κουτί της άμμου. Μπορεί να αρχίσουν να είναι περίεργα για τα παιχνίδια για γάτες, αν και δεν είναι ακόμη σε θέση να τρέξουν ή να κυνηγήσουν κινούμενα αντικείμενα.

Θα κοιμούνται συχνά και μπορεί να αρχίσουν κάποιες μικρές συμπεριφορές αυτο-περιποίησης. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, ο συντονισμός τους θα βελτιώνεται ραγδαία.

Μέση θερμοκρασία

Τα γατάκια τριών εβδομάδων θα έχουν θερμοκρασία 99-100 βαθμούς F. Εξακολουθούν να χρειάζονται μια πηγή θερμότητας, αλλά θα είναι πιο δραστήρια και μπορεί να απομακρύνονται από αυτήν όταν δεν κοιμούνται. Το περιβάλλον του γατάκι θα πρέπει να είναι γύρω στους 75 βαθμούς αυτή τη στιγμή.

Φροντίδα

Τα γατάκια ηλικίας τριών εβδομάδων ανήκουν με τη μητέρα τους με πλήρη απασχόληση. Εάν δεν υπάρχει μητέρα, πρέπει να ταΐζονται με μπιμπερό και γατοτροφή κάθε τέσσερις έως πέντε ώρες από έναν έμπειρο φροντιστή. Εισάγετε ένα ρηχό κουτί για γάτες με άμμο που δεν συσσωρεύεται και παρακολουθήστε τα για να βεβαιωθείτε ότι δεν προσπαθούν να φάνε την άμμο.

Γατάκια 4 εβδομάδων

Μέσο βάρος: 15,9 ουγγιές-1,2 κιλά (450-550 γραμμάρια)

Σωματική ανάπτυξη

Σε ηλικία 4 εβδομάδων, τα γατάκια θα έχουν πολύ βελτιωμένη όραση και ακοή. Τα δόντια του γατάκι θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται- τα μακριά δόντια δίπλα στους κοπτήρες, που ονομάζονται κυνόδοντες, θα αρχίσουν να βγαίνουν μέσα από τα ούλα. Τα νύχια τους θα μπορούν να αποσυρθούν.

Ανάπτυξη συμπεριφοράς

Τα γατάκια τεσσάρων εβδομάδων θα εξερευνούν με αυτοπεποίθηση και θα αναπτύσσουν περισσότερο συντονισμό που θα τους επιτρέπει να περπατούν, να τρέχουν και ακόμη και να αρχίζουν να παίζουν. Με τις βελτιωμένες αισθήσεις τους, θα είναι αξιοσημείωτα πιο ευαίσθητα, κάνοντας συχνή οπτική επαφή με τους φροντιστές και αντιδρώντας στις εικόνες και τους ήχους του περιβάλλοντος.

Οι δεξιότητές τους στην περιποίηση μπορεί να είναι ακόμη περιορισμένες, αλλά βελτιώνονται. Θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν το κουτί της άμμου.

Μέση θερμοκρασία

Τα γατάκια τεσσάρων εβδομάδων θα έχουν θερμοκρασία 99-101 βαθμούς F. Συνεχίστε να τους παρέχετε μια πηγή θερμότητας, αν και πιθανότατα θα τη χρησιμοποιούν μόνο όταν ξεκουράζονται. Το περιβάλλον του γατάκι θα πρέπει να παραμένει άνετα ζεστό και να μην είναι ποτέ ψυχρότερο από 70-75 βαθμούς.

Φροντίδα

Τα γατάκια τεσσάρων εβδομάδων ανήκουν με τη μητέρα τους σε πλήρη απασχόληση. Τα ορφανά αυτής της ηλικίας πρέπει να ταΐζονται με μπιμπερό κάθε πέντε ώρες, συμπεριλαμβανομένης της νύχτας. Τα γατάκια τεσσάρων εβδομάδων θα χρησιμοποιούν γενικά το κουτί της άμμου και μπορούν να αρχίσουν να εισάγονται σε παιχνίδια.

Γατάκια 5 εβδομάδων

Μέσο βάρος: 1,2-1,4 κιλά (550-650 γραμμάρια)

Σωματική ανάπτυξη

Στην ηλικία των 5 εβδομάδων, τα δόντια του γατάκιου θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και θα αρχίσουν να εμφανίζονται οι προγόμφιοι. Τα μάτια τους θα είναι μπλε, τα αυτιά τους θα μεγαλώνουν και θα είναι μυτερά και τα νύχια τους θα μπορούν να αποσυρθούν.

Ανάπτυξη συμπεριφοράς

Τα γατάκια πέντε εβδομάδων θα τρέχουν και θα παίζουν με αυτοπεποίθηση. Θα αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες με ανθρώπους και άλλα ζώα. Οι δεξιότητές τους στον καλλωπισμό θα βελτιώνονται. Μέχρι αυτή την ηλικία θα έχουν τελειοποιήσει τη χρήση της τουαλέτας.

Μέση θερμοκρασία

Τα γατάκια θα έχουν θερμοκρασία 100-101 βαθμούς F σε αυτή την ηλικία. Μια πηγή θέρμανσης δεν απαιτείται πλέον, εφόσον το περιβάλλον έχει μια άνετη θερμοκρασία 70-75 βαθμών.

Φροντίδα

Τα γατάκια πέντε εβδομάδων, εάν είναι υγιή, μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία απογαλακτισμού. Τα γατάκια θα πρέπει να λαμβάνουν άφθονη «πολτό» ή υγρή τροφή για γατάκια, εκτός από την πρόσβαση στο γάλα της μητέρας τους ή, εάν είναι ορφανά, ένα μπιμπερό.

Εάν απογαλακτιστεί, θα πρέπει να παρέχεται τροφή και νερό ανά πάσα στιγμή. Παρέχετε πάντα συμπληρωματική διατροφή και βεβαιωθείτε ότι το γατάκι διατηρεί υγιές βάρος και σωματική κατάσταση κατά τη διάρκεια του απογαλακτισμού. Παρέχετε ανά πάσα στιγμή ένα ρηχό κουτί απορριμμάτων.

Γατάκια 6 εβδομάδων

Μέσο βάρος: 1,4-1,7 κιλά (650-750 γραμμάρια)

Σωματική ανάπτυξη

Στην ηλικία των 6 εβδομάδων, τα δόντια του γατάκιου θα αρχίσουν να φτάνουν στο τελικό στάδιο της πρώιμης ανάπτυξής τους. Οι γομφίοι θα αρχίσουν να αναδύονται. Τα μάτια θα είναι ακόμα μπλε και η όραση και η ακοή θα έχουν αναπτυχθεί πλήρως.

Ανάπτυξη συμπεριφοράς

Τα γατάκια έξι εβδομάδων θα κοινωνικοποιούνται με αυτοπεποίθηση με τους συνομηλίκους τους, θα παίζουν, θα ορμάνε και θα αμύνονται. Θα είναι περίεργα για το περιβάλλον τους και πρόθυμα να εξερευνήσουν. Θα τελειοποιούν τις δεξιότητές τους στον καλλωπισμό. Τα γατάκια έξι εβδομάδων θα αποκτήσουν αρκετό συντονισμό ώστε να πηδούν από κοντά έπιπλα και να προσγειώνονται στα πόδια τους.

Μέση θερμοκρασία

Τα γατάκια έξι εβδομάδων θα έχουν θερμοκρασία 100-101 βαθμούς F. Σε αυτή την ηλικία, δεν απαιτείται πλέον πηγή θέρμανσης, εφόσον το περιβάλλον έχει άνετη θερμοκρασία 70-75 βαθμών.

Φροντίδα

Τα γατάκια σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να λαμβάνουν άφθονη υγρή τροφή για γατάκια, αν και μπορεί να μην έχουν απογαλακτιστεί πλήρως ακόμη. Παρέχετε ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε νερό, τροφή και ένα ρηχό κουτί απορριμμάτων. Στις έξι εβδομάδες, τα γατάκια μπορούν να λάβουν το πρώτο τους εμβόλιο FVRCP για την προστασία τους από ιούς (ρινοτραχειίτιδα, calicivirus και πανλευκοπενία).

Γατάκια 7 εβδομάδων

Μέσο βάρος: 1,7-1,9 κιλά (750-850 γραμμάρια)

Σωματική ανάπτυξη

Όλα τα νεογιλά δόντια θα είναι παρόντα σε ηλικία 7 εβδομάδων. Το χρώμα των ματιών του γατάκι θα αλλάξει και θα αρχίσει να αναδύεται το χρώμα των ενήλικων ματιών. Οι όρχεις των αρσενικών γατών μπορεί να αρχίσουν να κατεβαίνουν γύρω στις 7 εβδομάδες.

Ανάπτυξη συμπεριφοράς

Τα γατάκια ηλικίας 7 εβδομάδων θα παρουσιάσουν μια έξαρση στην ενέργεια. Ο ύπνος θα μειωθεί και ο χρόνος που περνούν παίζοντας θα αυξηθεί. Σε αυτή την ηλικία, τα γατάκια είναι σε θέση να τρέχουν, να σκαρφαλώνουν σε γατόδεντρα και να πηδούν με αυτοπεποίθηση από έπιπλα.

Μέση θερμοκρασία

Τα γατάκια ηλικίας επτά εβδομάδων θα έχουν θερμοκρασία 100-101 βαθμούς F. Σε αυτή την ηλικία, δεν απαιτείται πλέον πηγή θέρμανσης, εφόσον το περιβάλλον έχει άνετη θερμοκρασία 70-75 βαθμών.

Φροντίδα

Τα γατάκια θα πρέπει να λαμβάνουν άφθονη υγρή τροφή για γατάκια και μπορεί να έχουν ως συμπλήρωμα ξηρή τροφή για γατάκια. Παρέχετε ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε νερό, τροφή και ένα ρηχό κουτί απορριμμάτων.

Γατάκια 8 εβδομάδων

Μέσο βάρος: 1,9-2,1 κιλά (850-950 γραμμάρια)

Σωματική ανάπτυξη

Σε ηλικία 8 εβδομάδων θα υπάρχουν όλα τα νεογιλά δόντια. Τα μάτια θα έχουν μεταβεί πλήρως στο ενήλικο χρώμα τους, πράσινο, κίτρινο, καφέ ή μπλε. Τα αυτιά θα είναι αναλογικά.

Συμπεριφορική ανάπτυξη

Τα γατάκια οκτώ εβδομάδων θα είναι ενεργητικά και ανεξάρτητα. Η ευκινησία και ο συντονισμός τους θα είναι σχεδόν πλήρως ανεπτυγμένα.

Μέση θερμοκρασία

Τα γατάκια σε αυτή την ηλικία θα έχουν θερμοκρασία 100-101 βαθμούς F. Δεν απαιτείται πλέον πηγή θέρμανσης εφόσον το περιβάλλον έχει άνετη θερμοκρασία 70-75 βαθμών.

Φροντίδα

Τα γατάκια θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε κονσερβοποιημένη και ξηρή γατοτροφή τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα, ενώ μπορούν να λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων τους από ξηρή τροφή, αν το επιλέξουν. Παρέχετε ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε νερό και ένα ρηχό κουτί απορριμμάτων.

Εάν έχουν περάσει δύο εβδομάδες από το πρώτο εμβόλιο FVRCP, τα γατάκια μπορούν να λάβουν αναμνηστικό εμβόλιο αυτή τη στιγμή. Εάν το γατάκι δεν έχει αποπαρασιτωθεί, μπορεί να χορηγηθεί αποπαρασιτωτικό από το στόμα. Είναι επίσης μια καλή ιδέα να κάνετε μια εξέταση κοπράνων για να ελέγξετε για εσωτερικά παράσιτα.

Σε αυτή την ηλικία, αν είναι 2 κιλά και υγιή, μπορούν να στειρωθούν, να τοποθετηθεί μικροτσίπ και να υιοθετηθούν.

Πότε είναι μια γάτα πλήρως ενήλικη;

Οι γάτες συνήθως θεωρούνται πλήρως ενήλικες σε ηλικία περίπου 9 μηνών, όταν έχουν αναπτυχθεί τα ενήλικα κυνόδοντά τους (τα δόντια) και έχουν φτάσει στο ώριμο μέγεθός τους, το οποίο κατά μέσο όρο είναι 8-10 κιλά.

Σε αυτό το στάδιο, θα εξακολουθούν να έχουν πολλή ενέργεια και συμπεριφορές γατάκι, όπως το σκαρφάλωμα σε έπιπλα και το κυνήγι ποδιών, αλλά σωματικά βρίσκονται σε καλό δρόμο προς την ωριμότητά τους.

Πηγή: petmd.com