Κατακόρυφη αύξηση 40.7% των ανέργων τον Απρίλιο

ΑΝΕΡΓΙΑ
ΑΝΕΡΓΙΑ

Εκτόξευση κατά 41% σε ετήσια βάση παρουσίασε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Απρίλιο του 2020, με την αγορά εργασίας να επηρεάζεται από τα μέτρα περιορισμού και τα μέτρα αναστολής εργασιών για περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2020 παρουσίασε αύξηση 8,5% και ανήλθε σε 28.591 άτομα σε σύγκριση με 26.353 τον Μάρτιο.
 
Βάσει των εποχικά διορθωμένων στοιχείων η ετήσια αύξηση στον αριθμό των ανέργων ανέρχεται σε 36,5%.
 
Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, η μεγάλη ετήσια αύξηση στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων οφείλεται κυρίως στους τομείς των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης (αύξηση 5.785), του εμπορίου (αύξηση 928), των μεταφορών και αποθήκευσης (αύξηση 407), των διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων (αύξηση 369), των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων (αύξηση 342), των τεχνών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας (αύξηση 229) καθώς και στη μείωση 415 προσώπων που σημειώθηκε στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.
 
Ωστόσο, η Στατιστική επικαλείται ενημέρωση του Τμήματος Εργασίας, επισημαίνοντας πως η σύγκριση των στοιχείων των  μηνών Μαρτίου και Απριλίου του 2020 με τα στοιχεία προηγούμενων μηνών δεν θεωρείται ασφαλής.  «Αυτό οφείλεται στην εφαρμογή από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης των έκτακτων μέτρων που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για διενέργεια αυτόματων ανανεώσεων των εγγεγραμμένων ανέργων και νέων εγγραφών ανέργων χωρίς φυσική παρουσία με στόχο την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού» αναφέρει.