Πώς η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο επηρεάζουν τον κίνδυνο των γυναικών να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, αλλά και τα ποσοστά θανάτου που σχετίζονται με τον καρκίνο; Σύμφωνα με νεότερη ερευνητική ανάλυση, και οι δύο αποτελούν παράγοντες που, υπό προϋποθέσεις, μπορούν να συνδεθούν με τον πρόωρο θάνατο, αλλά και με υποτύπους του καρκίνου του μαστού.

Η διατροφή παίζει βασικό ρόλο σε αυτό, σύμφωνα με μελέτη, που έδειξε ότι μια διατροφή χαμηλών λιπαρών μείωσε τη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού, ιδίως σε γυναίκες με περισσότερους παράγοντες του μεταβολικού συνδρόμου, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα και η μη φυσιολογική χοληστερόλη. Μια μετέπειτα ανάλυση αυτών των δεδομένων αποκάλυψε όμως ότι το μεταβολικό σύνδρομο και η παχυσαρκία παρουσιάζουν διαφορετικές συσχετίσεις το καθένα με τους υποτύπους του καρκίνου του μαστού και τον κίνδυνο θνησιμότητας. Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύτηκαν στο CANCER, το ερευνητικό περιοδικό της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Στην ανάλυσή τους, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 63.330 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, χωρίς ιστορικό καρκίνο του μαστού, καθώς και με φυσιολογικές μαστογραφίες και βαθμολογίες μεταβολικού συνδρόμου. Έπειτα από μια παρακολούθηση περίπου 23 ετών, υπήρξαν 4.562 περιστατικά καρκίνου του μαστού και 659 θάνατοι ως αποτέλεσμα από τον καρκίνο του μαστού.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η υψηλότερη βαθμολογία μεταβολικού συνδρόμου, ανεξάρτητα από την παχυσαρκία, συσχετίστηκε με περισσότερους καρκίνους μαστού κακής πρόγνωσης, θετικούς σε υποδοχείς οιστρογόνων (ER), αρνητικούς σε υποδοχείς προγεστερόνης (PR) και 44% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού. Αντίθετα, η παχυσαρκία, ανεξάρτητα από την βαθμολογία του μεταβολικού συνδρόμου, συσχετίστηκε με περισσότερους καρκίνους καλής πρόγνωσης, θετικούς στον ER, θετικούς στον PR.

Παρόλα αυτά, εξαίρεση αποτέλεσαν οι γυναίκες με σοβαρή παχυσαρκία: για παράδειγμα μια μετεμμηνοπαυσιακή γυναίκα με ύψος 1,67 μέτρα και βάρος 98 κιλά, διέτρεχε υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού. «Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με υψηλότερες βαθμολογίες του μεταβολικού συνδρόμου και άρα με πιο επιβαρυμένη υγεία αποτελούν έναν προηγουμένως μη αναγνωρισμένο πληθυσμό με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού» προειδοποίησε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Rowan T. Chlebowski, MD, PhD του Ινστιτούτου Lundquist. «Ο προσδιορισμός της βαθμολογίας του μεταβολικού συνδρόμου απαιτεί μόνο τρεις ερωτήσεις σχετικά με το ιστορικό χοληστερόλης, διαβήτη και υπέρτασης, καθώς και μετρήσεις της περιφέρειας μέσης και της αρτηριακής πίεσης, οι οποίες συνήθως προσδιορίζονται κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης ρουτίνας» κατέληξε.