Η Astrazeneca ετοιμάζει εμβόλιο κατά του καρκίνου – Ξεκινούν οι δοκιμές σε ανθρώπους

Το εμβόλιο πρόκειται να ξεκινήσει τις δοκιμές σε ανθρώπους φέτος, αφού μελέτες σε ποντίκια έδειξαν μείωση του μεγέθους του όγκου και αύξηση του ποσοστού επιβίωσης

Israeli researcher Eilam Yeini examines a microscope image of a blood vessel tube surrounded by cancer tissues, as part of a brain cancer research that uses patients' cells to make 3D printed models of tumours, at Tel Aviv University, Israel August 17, 2021. Picture taken August 17, 2021. REUTERS/Nir Elias

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το AstraZeneca Plc Covid-19 χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία, προσπαθώντας να αναπτύξουν εμβόλιο κατά του καρκίνου, με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα να φαίνονται ήδη από μελέτες σε ζώα.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Jenner της Οξφόρδης και το Ινστιτούτο Καρκίνου Ludwig έχουν σχεδιάσει ένα εμβόλιο δύο δόσεων για τον καρκίνο χρησιμοποιώντας τεχνολογία παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιήθηκε στα εμβόλια της Covid-19, αναφέρουν οι επιστήμονες σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal for ImmunoTherapy of Cancer.

Το εμβόλιο πρόκειται να ξεκινήσει τις δοκιμές σε ανθρώπους φέτος, αφού μελέτες σε ποντίκια έδειξαν μείωση του μεγέθους του όγκου και αύξηση του ποσοστού επιβίωσης.

Εξελίξεις

Η έρευνα για τα εμβόλια έχει προχωρήσει μετά την πανδημία, καθώς οι επιστήμονες και οι κυβερνήσεις εργάστηκαν ταχύτερα από ποτέ και με μεγαλύτερους πόρους για να προσπαθήσουν να βρουν εμβόλια που θα βοηθήσουν στον περιορισμό του ιού.

Οι εξελίξεις έρχονται την ίδια στιγμή που οι ερευνητές εξετάζουν άλλες πρωτοποριακές θεραπείες για τον καρκίνο χρησιμοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση των όγκων.

Το πλάνο της Οξφόρδης προσπαθεί να αξιοποιήσει και τις δύο αυτές εξελίξεις, χρησιμοποιώντας τον φορέα από το εμβόλιο Covid-19 για μία από τις δόσεις για τη μεταφορά γενετικού κώδικα που πυροδοτεί το σώμα να καταπολεμήσει δύο πρωτεΐνες που υπάρχουν στην επιφάνεια πολλών τύπων καρκινικών κυττάρων.