Η κλιματική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή

Η «Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή» θα βρεθεί στο επίκεντρο του 2ου  Διεθνούς Συνεδρίου που διοργανώνει το Ινστιτούτο Κύπρου, στις 13-14 Οκτωβρίου 2021, στο Aphrodite Hills στην Πάφο. Το Συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Κυπριακη Δημοκρατία, για την αντιμετώπιση της εξελισσομένης κλιματικής κρίσης, στην περιοχή μας.

Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Κύπρου, με ομιλητές τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κωστα Καδή, τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκο Κόκκινο και τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Κύπρου και Ειδικό Σύμβουλο του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Κλιματικής Αλλαγής, καθηγητή Κώστα Παπανικόλα.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κωστας Καδής, η Κλιματική Αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη  πρόκληση του 21ου αιώνα. Μάλιστα, οι επιπτώσεις της αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονες στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολή. Είναι στο πλαίσιο αυτό, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καδής, που  η Κυπριακή Κυβέρνηση, συντονίζει την Πρωτοβουλία για την ανάπτυξη ενός κοινού Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την κλιματική αλλαγή.

Οι επιστημονικές δράσεις της Πρωτοβουλίας, που αφορούν στη σύνταξη συμπερασμάτων και προτάσεων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και την εφαρμογή της Συνθήκης των Παρισίων στην περιοχή της ΑΜΜΑ, υπέδειξε ο Υπουργός Γεωργίας, θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν στο 2ο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή» που θα πραγματοποιηθεί στις 13-14 Οκτωβρίου 2021.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκος Κόκκινος, παρατήρησε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην διεκπεραίωση των στόχων της Πρωτοβουλίας και αναγνωρίζει ότι η επιστήμη, η καινοτομία, και η ανάπτυξη και προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών, είναι καταλυτικής σημασίας για την εύρεση, την ανάπτυξη και την διεκπεραίωση έγκαιρων και αποτελεσματικών λύσεων για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα.

Ειδικά σε θέματα αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής, στηρίζουμε και επικροτούμε τις δράσεις του Ινστιτούτου Κύπρου, δίνοντας έμφαση στην σημαντική προσπάθεια που συντονίζει, στο πλάισιο της Πρωτοβουλίας της Κυπριακής Κυβέρνησης. Αναμένουμε την έκθεση των επιστημονικών ευρημάτων και προτάσεων όπως θα παρουσιαστούν στο επέρχόμενο Συνέδριο, για την περαιτέρω προώθηση τους σε περιφερειακό επίπεδο και τη σύσταση κοινής περιφερειακής στρατηγικής, είπε χαρακτηριστικά.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου και Ειδικός Σύμβουλος του Πρόεδρου της Δημοκρατίας για θέματα Κλιματικής Αλλαγής, καθηγητής Κώστας Παπανικόλας, ανέφερε ότι η ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής άμεσων δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης έγινε επιτακτική. Ειδικά η Κύπρος, και η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, είπε, έχουν επισημανθεί ως άκρως ευαίσθητες περιοχές, και αναμένεται ότι θα επηρεαστούν περισσότερο και πιο έντονα από άλλες περιοχές του πλανήτη.

Μας τιμά αλλά και μας επιβαρύνει τεράστια ευθύνη, τόνισε ο κ. Παπανικόλας, η ανάθεση στο Ινστιτούτο Κύπρου, του συντονισμού των επιστημονικών δράσεων της Πρωτοβουλίας για την Κλιματική Αλλαγή. Είναι αισιόδοξο και σημαντικό ότι πέραν των 250 επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων κυρίως από την περιοχή μας, τους τελευταίους 24 μήνες έχουν συνεισφέρει ενεργά στην δημιουργία των προτάσεων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην περιοχής μας, οι οποίες θα ανακοινωθούν και θα συζητηθούν στο επερχόμενο Διεθνές Συνέδριο.

Σημειώνεται ότι το Συνέδριο θα προσφωνήσουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ενώ συμμετέχουν είναι επιστήμονες και διαμορφωτές πολιτικών διεθνούς εμβέλειας, όπως ο κ. Laurent Fabius τέως Πρωθυπουργός Γαλλίας και αρχιτέκτονας της συνθήκης των Παρισίων, ο Καθηγητής Jeffrey Sachs,  Διευθυντής του Δικτύου των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη, ο Καθηγητής Petteri Taalas Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ), ο Virginijus Sinkevičius Επίτροπος τηςΕΕ για το Περιβάλλον, Ωκεανούς και Αλιειά, και ο Πρίγκιπας El Hassan bin Talal της Ιορδανίας.

Πλέον των Κυπριών υπουργών και επισήμων θα παρευρεθούν πλειάδα διαμορφοτών πολιτικής, όπως ο  Υπουργός Υδάτινων Πόρων και Άρδευσης της Αιγύπτου κ. Mohamad Abdel Aty, ο Ειδικός Συμβουλος του Πρωθυπουργού της Ελλάδας για θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος, και κυκλικής οικονομίας κ. Γιώργος Κρεμλής, ο Ειδικός Απεσταλμένος για την Κλιματική Αλλαγή και Αειφορία του Ισραήλ κ. Gideon Behar.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν επιστημονικά ευρήματα, καθώς και προτάσεις για μέτρα και δράσεις που μπορούν να αναληφθούν, θέτοντας με αυτό τον τρόπο, τα θεμέλια για την σύσταση μια κοινής περιφερειακής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην περιοχή της ΑΜΜΑ.

Στην διοργάνωση του Συνεδρίου συμμετέχουν επίσης η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, καθώς και το Κέντρο Αριστείας για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα (EMME-CARE).

Για περισσότερες πληροφορίες: climatechange2021.org

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κινητό τηλέφωνο και καρκίνος του εγκεφάλου. Τι αποδεικνύει νέα επιστημονική μελέτη

Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου, σύμφωνα με μια νέα αναθεώρηση των διαθέσιμων δημοσιευμένων...
×