Του Δρος Γιώργου  Πισιάρα*

Η ζωή που κάνουμε σήμερα έχει στην πραγματικότητα πολύ λίγο νόημα: περνάμε μερικές εξετάσεις, παίρνουμε ένα δίπλωμα, βρίσκουμε μια καλή δουλειά και παλεύουμε όλη την υπόλοιπη ζωή μας μέχρι που να πεθάνουμε. Και το να εφεύρει κανείς ένα νόημα σ’ αυτή την πλήρη αταξία είναι εξίσου καταστροφικό.

Τώρα, τι είναι δυνατό για μας καθώς βλέπουμε όλα αυτά και γνωρίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια βαθιά, ψυχολογική επανάσταση για να γεννηθεί μια διαφορετική  τάξη, μια διαφορετική κοινωνία, και χωρίς ταυτόχρονα  να εξαρτιώμαστε από κανέναν για να μας δώσει τη φώτιση η τη διαύγεια- τι είναι δυνατόν;

Για να ανακαλύψουμε τι είναι δυνατό πρέπει, πρώτα απ’ όλα, ν’ ανακαλύψουμε τι είναι αδύνατο.

  • Λοιπόν, τι είναι ή τι φαίνεται να είναι αδύνατο;

Φαίνεται ότι είναι αδύνατο να συμβεί αμέσως μια ολοκληρωτική αλλαγή, μια ολοκληρωτική ψυχολογική επανάσταση, δηλαδή να ξυπνήσετε αύριο και να είστε εντελώς διαφορετικοί, ο τρόπος που κοιτάτε, που σκέφτεστε, ο τρόπος που νιώθετε να είναι τόσο νέος, τόσο ζωντανός, τόσο παθιασμένος, τόσο αληθινός ώστε να μην έχει πια την παραμικρή σκιά σύγκρουσης η υποκρισίας. Λέτε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο επειδή έχετε αποδεχτεί η συνηθίσει την ιδέα της ψυχολογικής εξέλιξης, μιας βαθμιαίας αλλαγής που ίσως πάρει πενήντα χρόνια.

 Ο χρόνος λοιπόν είναι αναγκαίος, όχι μόνον ο πρακτικός χρόνος αλλά και ο ψυχολογικός χρόνος. Αυτός είναι ο αποδεκτός, παραδοσιακός τρόπος σκέψης. Για να αλλάξει κανείς, για να γίνει μια ριζική, ψυχολογική επανάσταση, χρειάζεται χρόνος. Αν υποστήριζε κανείς , ότι είναι δυνατό να αλλάξει κανείς ολοκληρωτικά από αύριο κιόλας, θα λέγατε ότι είναι αδύνατον, έτσι δεν είναι; Αυτό λοιπόν είναι για σας το αδύνατο. Και τώρα, ξέροντας τι είναι αδύνατο, μπορείτε να ανακαλύψετε τι είναι δυνατό.  Τότε η δυνατότητα δεν είναι ίδια όπως πρίν. Είναι εντελώς διαφορετική.

Παρακαλώ, ακούστε προσεκτικά, μη συγκρίνετε αυτά που ακούτε  με όσα σας έχει πει κάποιος  άλλος, παρακολουθήστε τα απλώς στον εαυτό σας  και θα δείτε ότι συμβαίνει κάτι το εκπληκτικό. Η δυνατότητα τώρα, έτσι όπως είμαστε, είναι πολύ μικρή : είναι δυνατό να πάει κανείς στο φεγγάρι, να γίνει πλούσιος ή καθηγητής, οτιδήποτε, αλλά αυτή η δυνατότητα είναι πολύ ασήμαντη.

Όταν λοιπόν βρίσκεστε αντιμέτωποι μ’ ένα ζήτημα σαν αυτό, ότι πρέπει δηλαδή ν’ αλλάξετε ολοκληρωτικά από αύριο κιόλας και συνεπώς να γίνετε ένα εντελώς διαφορετικό ανθρώπινο πλάσμα, τότε αντικρίζετε το αδύνατο. Έτσι μια εντελώς  διαφορετική δυνατότητα  γεννιέται στο νου σας.  Και μιλάμε γι’ αυτή την δυνατότητα, όχι για την ασήμαντη δυνατότητα. Έχοντας λοιπόν βάλει όλα αυτά στο νου μου, το αδύνατο και το δυνατό σε σχέση με το αδύνατο και βλέποντας όλο αυτό το πρότυπο ύπαρξης, τι μπορώ να κάνω; Το αδύνατο είναι ν’ αγαπώ χωρίς την παραμικρή σκιά ζήλιας και μίσους.

  • M.D, Παθολόγος-Βελονιστής-Παραψυχολόγος, (Πρόεδρος Παγκύπριου Ομίλου Παραψυχολογίας)